Öztürk, Chabat'ı FETÖ'ye benzetti: Durum tehlikeli, Başbakan bana dönmüyor

20 Ekim 2023

Güncelleme: 20 Ekim 2023

A
A

UBP'li vekil Öztürk, Yahudi örgütü Chabat ile ilgili MYK Haber'e "Büyük miktarda mal alıyorlar. Durum tehlikeli." açıklaması yaptı. Başbakan'ın kendisine dönmediğini de söyleyen Yasemi Öztürk, Girne'deki merkezin bir an önce kapatılmasını istedi.

ZgotmplZ

Girne’de “Kuzey Kıbrıs Yahudi Merkezi” adıyla faaliyet gösteren Yahudi örgütü Chabat'ın faaliyetlerine son verilmesini isteyen Ulusal Birlik Partisi (UBP) İskele Milletvekili Yasemi Öztürk, konuyla ilgili MYK Haber'in sorularını yanıtladı.

Kıbrıs'ı ikinci vatanları olarak gördüğünü söylediği bu örgütün savaş istediğini ve yapılanma itibarıyla Fetullah Gülen örgütüne benzediğini savunan Öztürk, Chabat vasıtasıyla adadan büyük miktarda toprak alımları yapıldığına dikkat çekerek, Girne'deki merkezin bir an önce kapatılması ve vatandaşlık verilen kişilerin de, vatandaşlıktan çıkarılması çağrısını yineledi.

"FİLİSTİN'E BİR KARIŞ TOPRAK VERMEK İSTEMİYORLAR, BURADAN BÜYÜK MİKTARDA TOPRAK ALIYORLAR"

Soru: Chabat ile ilgili endişeniz nedir? Neden böyle bir çağrıda bulundunuz?

YÖ: Girne'de bir evde, 'Kuzey Kıbrıs Yahudi Merkezi' diye tabela asıldı, Türk kelimesi yok, Bu insanlar kimden bu yetkiyi aldılar da, buraya bunu açtılar? Buraya haham bile atadılar. Hem Güney Kıbrıs'ta hem burada büyük miktarda gayrimenkul alıyorlar. Bu çok tehlikeli ve burayı zaten ikinci vatanları, kutsal toprakları görüyorlar. Bugün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da Chabat örgütü üyesi ve 'Savaş istiyoruz.' diyorlar. Filistin'e biz karış toprak vermek istemiyorlar, buradan da büyük miktarda toprak alıyorlar. Buranın bir an önce kapatılması gerekir. Gözümüzü açmamız ve çok dikkatli olmamız lazım. Eğer kapatılmazsa veya gerekli adımlar atılmazsa, belki ileriki günlerde gidip Girne’deki bu binanın önünde açıklama yapma gereği de duyabilirim.

"BAŞBAKAN BANA DÖNMÜYOR"

Soru: Örgüt ve mensupları ile ilgili devletin birimlerine taleplerinizi ilettiniz mi?

YÖ: Maalesef Başbakan'ı (Ünal Üstel) defalarca aramama rağmen açmadı. Başbakan, benim üyesi olduğum partinin üyesi. Maalesef dönmedi de. Cumhurbaşkanımızı (Ersin Tatar) aradım, özel kalemi açtı, bana döneceğini söyledi, maalesef henüz dönmedi ve ben bu isteklerimizi dile getiren mesaj çektim. İçişleri Bakanımızla (Dursun Oğuz) görüştüm. Gerekli  bir araştırma yapacağını, ona göre döneceğini söyledi, henüz tabii herhangi bir şey yok. Dışişleri'ni de arayacağım. Zaten Dışişleri Bakanımız da (Tahsin Ertuğruloğlu) çok hassas bu konularda ve bir araştırma yapıyor.

"HAHAM MAL ALIMI İÇİN YAHUDİLERİ TEŞVİK EDİYOR"

YÖ: Bu çok önemli bir konu, çok tehlikeli bir konu. Yarın biz de savaş yaşayabiliriz burada, onun için şu anda o tedbirleri almamız gerekiyor. Hem Güney Kıbrıs'ta, hem Kuzey Kıbrıs'ta büyük miktarda mal alıyorlar. Oranın hahamı (Chaim Hillel Azimov) olan kişi, bir gayrimenkul şirketin önüne gidip, KKTC'de mal alınmasıyla ilgili, teşvikte bulunuyor. Bütün Yahudiler böyle değil. Chabat örgütünden olan kişileri kastediyorum. Yahudilerin bir kısmı da bu örgüte karşı. Fetullah Gülen örgütüne benzetiyorum. Din kisvesi altında yıllarca maalesef beyinleri doldurdu ve bu da aynı buna benzer bir örgüt. Kesinlikle bir an önce tedbir alınması gerekiyor,

YÖ: Yalnız İskele-Karpaz değil, hem Güney'de hem Kuzey'de büyük miktarda mal alıyorlar. Ben bunu Meclis'e girdim gireli, gerek muhalefette, gerek hükümette olduğum dönemde sürekli dile getiriyorum zaten.

Soru: Konut alımlarının arkasında Chabat mı var?

YÖ: Teşviki var. Bu (haham) Azimov, gidip bir emlak önünde diyor ki; 'Buradan mal alın, Kuzey Kıbrıs'tan mal alın...' Halkını teşvik ediyor, onun için bu çok önemli,

"HER KADEMEDE MUTLAKA YANLARINA BİRİLERİNİ ALMIŞLARDIR"

Soru: Chabat, faaliyet izni olmadan nasıl varlığını sürdürüyor? Buna neden/kim göz yumuyor?

YÖ: Şimdi her kademede mutlaka yanlarına almışlardır birilerini ama bunlar kimlerdir, nasıl yapıyorlar onu bilmiyorum. Artık şu andan itibaren gözümüzü açmamız gerekir, zararın neresinden dönsek kârdır. Bu örgütün Kıbrıs'tan mal alınmasının teşvik edilmesi yönünde çalışmaları var. Bu din kisvesi altında savaş isteyen bir örgüt. Bu çok tehlikeli. Bir an önce bunun kapatılması ve vatandaşlık verilen kişilerin de, vatandaşlıktan çıkarılmasını talep ediyorum,

"BÜYÜK ORANDA ŞİRKETLER ÜZERİNDEN ALIM YAPILIYOR"

Soru: Yahudilerin ne kadar arazi ve konut satın aldıkları ile ilgili bilginiz var mı?

YÖ: Bu konuda bilgim yok. Çünkü sözleşmeler tahtında büyük oranda şirketler üzerinden alım yapılıyor. Bunu birçok defa dile getirdim, ama tabii yani yine özellikle söylüyorum, yani Yahudi değil, Chabat örgütü kişilerden bahsediyoruz. Bunlar tehlikeli, yoksa Yahudilerin hepsi değil. Tabii genele vurduğunuzda birçok yabancı da buradan büyük miktarda mal alıyorlar. Bunların hepsinin önünü açmak lazım.

"SUNDUĞUM YASA ÖNERİSİNİ GEREK GÖRÜLMEDİĞİ İÇİN GEREK ÇEKMEK ZORUNDA KALDIM"

Soru: Yüzde 51 hisseyle yabancılar adına mal alımı yapan Kıbrıslı Türklerle ilgili yaptırım/çalışma var mı?

YÖ: Ben daha önce bir yasa tasarısını zaten Meclis'e sundum, fakat gerek görülmediği için geri çekmek zorunda kaldım. Bunu bir çok platformda da söyledim. 5 dönümün içinde herhangi bir tane hane alma hakkı var. Biz aile birliğine değil, eşlerinden her birine veriyoruz bu hakkı, artı çocuklarına da bu hakkı veriyoruz. Onun için bu hakkında düşürülmesi yönünde benim bir talebim olmuştu. Fakat dediğim gibi geri çekmek durumunda kaldım. Çünkü, bir yasayı geçirmek için 26'yı bulmak lazım, 1 kişinin istemesiyle olmaz. Ben tekrar Meclis'te yasama uzmanı arkadaşlarıma 'yine bir çalışma yapmasını, uzun vadeli kiralama yönünde, bir çalışma yapılırsa nasıl olacağı' konusunda talimat verdim. Onlar da çalışıyor inşallah, yakın zamanda farklı bir çalışma da sunacağım muhtemelen.


CHABAD NEDİR?

Lubavitch, Habad ve Chabad-Lubavitch olarak da bilinen Chabad, Ortodoks bir Yahudi Hasidik (18'inci yüzyılda Doğu Avrupa’da  kurulan, dindarlık yönü ağır basan hareket) hanedanıdır. Chabad, özellikle sosyal yardım faaliyetleri nedeniyle dünyanın en tanınmış Hasidik hareketlerinden biridir. Dünyadaki en büyük Hasidik gruplardan ve Yahudi dini kuruluşlarından biridir. Günümüzde merkez olarak ABD ve İsrail’i kullanıyor.

KUZEY KIBRIS YAHUDİ MERKEZİ HAKKINDA

Chabad KKTC ya da bilinen adıyla “Kuzey Kıbrıs Yahudi Merkezi” 2008 yılında faaliyete geçti.

Sinagog ve dil okulu olarak da bilinen merkezin, hahambaşı ise (Almanya) Berlin'deki Chabad Lubavitsh Yahudi Merkezi'nden çıkma Chaim Hillel Azimov.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İLGİLİ HABERLER


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar