Pahalılığa bu kez "patronlardan" protesto: Gümrükten mal çekmeme eylemi

26 Ekim 2024

Güncelleme: 27 Ekim 2024

A
A

İş insanları tarafından kurulan 10 örgüt, hükümetin pahalılık girdabından çıkaracak tedbirler almasını ve bazı girdilerde sübvanse sağlamasını isteyerek, pazartesi günü "gümrükten mal çekmeme" eylemi yapacaklarını açıkladı.

ZgotmplZ

İş insanlarının kurduğu örgütlerden bazıları, 28 Ekim Pazartesi günü, pahalılığa karşı önlem alınmadığı gerekçesiyle eylem yapacak.

On örgüt adına yapılan ortak açıklamada, "elektrik, gaz ve temel gıda maddelerinin sübvansiye edilmesi" talep ediliyor.

Pahalılığın gelecek endişesi yarattığı kaydedilen açıklamada, "Pahalılık; hayatı yaşanamaz, işletmeleri çalışamaz hale getirmiştir. Rekabet gücümüz erimiştir! Pahalılıkla, tüm gücümüzü kullanarak mücadele etmek zorundayız. Bu, toplumsal bir görevdir." ifadeleri yer aldı.

"Hiçbir ciddi tedbir alınmadan pahalılığın daha da artmasına neden olunmaktadır." denilen açıklamada, buna "pahalılık girdabı" denildiği kaydedildi.

Açıklamada ayrıca şunlar ifade edildi:

"Bu girdaptan kurtulmak zorundayız. Hükümetimize düşen görev, pahalılığın kaynaklarını kurutmaktır. Bunun için elektrik ve gaz gibi temel girdiler ile et ve süt gibi temel gıda ürünlerinin fiyatları bir süre için de olsa kamu kaynakları ile sübvanse edilerek fiyatları düşürülmelidir. Ayrıca, mali politika düzenlemeleri yapılarak kamuda tasarruf ve kayıt dışılığı önleyecek tedbirler alınmalıdır."

Bu tedbirler alındığında hane halkının geçiminin kolaylaşacağı, işletmelerin rekabet gücünün geri kazanılacağı ifade edildi.

Lefkoşa, Gazimağusa ve Girne gümrüklerinde, pazartesi günü "Gümrükten Mal Çekmeme" eylemi yapılacağı, uyarı eyleminin dikkate alınmaması halinde eylemlere devam edileceği belirtildi.

Açıklamada, "Hükümetimizi, bu mücadeleye öncülük etmeye davet ediyoruz. Bu mücadeleyi halkımızdan aldığımız güçle başarıya ulaştırabileceğimize inanıyoruz." denildi.

Ortak açıklamayı yapan örgütler:

  • Kıbrıs Türk Ticaret Odası,
  • Kıbrıs Türk Girişimci Kadınlar Derneği,
  • Kıbrıs Türk İş İnsanları Derneği,
  • İş Kadınları Derneği,
  • Kuzey Kıbrıs İş İnsanları Derneği,
  • Kıbrıs Türk İşverenler Sendikası,
  • KKTC Armatörler Birliği,
  • Kıbrıs Türk Gemi ve Deniz Araçları Acenteleri Derneği,
  • Kıbrıs Türk Hızlı Tüketim Ürünleri Tedarikçileri Derneği,
  • KKTC Özgür İş İnsanları Derneği.


Perşembe günü MYK Haber'in konuya ilişkin sorularını yanıtlayan KTTO Genel Sekreteri Aysun Önet İleri, hükümete uyarı niteliğindeki eylemin 28 Ekim Pazartesi günü gerçekleşeceğini bildirmiş, 29 Ekim Salı gününün de resmi tatil olduğuna dikkat çekerek, eylemlerinin devamının gelebileceğini işaret etmişti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar