Pentagon'dan "Güney'in, ABD üssü mü olduğu" sorusuna kaçamak cevap

14 Eylül 2024

A
A

Pentagon, Güney Kıbrıs ile "savunma iş birliği" anlaşması yapması üzerine, Güney'in ABD'nin üssü mü olduğu sorusunu "size geri döneceğiz" diyerek geçiştirdi.

ZgotmplZ
Güney Kıbrıs Savunma Bakanı Vasilis Palmas ve ABD'nin Uluslararası Güvenlik konularından sorumlu Bakan Yardımcısı Celeste Wallander, Rum Savunma Bakanlığı'nda düzenlenen törende 'Savunma İş Birliği Yol Haritası'nı imzaladı.

1987’den beri silah ambargosu uyguladığı Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne (GKRY) 2020’de çıkarılan yasa ile silah sağlamaya başlayan Amerika Birleşik Devletleri (ABD), GKRY ile "savunma işbirliği anlaşması" imzaladı.

KKTC ve Türkiye dışişleri bakanlıklarının şiddetle kınadığı söz konusu anlaşmayla ne amaçlandığı, ABD Savunma Bakanlığı’na (Pentagon) soruldu.

"ABD TARAFSIZLIĞA SON MU VERDİ?"

Hürriyet gazetesi muhabirinin Pentagon Sözcüsü Tümgeneral Patrick Ryder'a sorduğu, "ABD, adada tarihi olarak nötr ve tarafsız bir pozisyon aldı. Bu tarafsızlığa şimdi son verdiğini söyleyebilir misiniz? Güney Kıbrıs ABD üssü mü oldu" sorusunu Ryder, "Geri döneceğiz" diye yanıtladı.

Ryder, "Soruyu anlıyorum ama bu konudaki diplomatik görüşmeleri konuşmak üzere sizi Dışişleri Bakanlığı’na yönlendirmem gerekecek." yanıtını verdi. 

Anlaşmanın bizzat Pentagon adına Bakan Yardımcısı Celeste Wallander’ın imzalandığının hatırlatılması üzerine ise Pentagon sözcüsü, "Bakın size ne diyeceğim. Sorunuzu aldım. Size geri dönüş yapacağız" demekle yetindi. 

Bu hafta atılan imzalardan sonra iki ülkenin savunma bakanlıkları "Güçlendirilmiş savunma işbirliği, her iki ülkenin de Doğu Akdeniz’de politika hedeflerini daha iyi desteklemek için fırsat sunmaktadır" açıklamasında bulunmuştu.

HRİSTODULİDİS: ÖNEMLİ OLAN ABD'NİN ROLÜMÜZÜ TANIMASI

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Hristodulidis, ABD ile yapılan savunma işbirliği anlaşmasına Türkiye’nin tepki göstermesiyle ilgili, "Kararlarımızı belirleyen Türkiye değil; kararlarımız da Türkiye’ye tepki değil" diye konuştu. 

Hristodulidis, "Önemli olan, ABD’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin özellikle jeostratejik öneme sahip bir alandaki rolünü tanımasıdır. Olumlu bir yaklaşım temelinde çalışıyoruz ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin rolünün tanınmasından mutluluk duyuyorum" dedi. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar