Rum lider, BM kürsüsünden KKTC’nin tanınması çağrısını eleştirdi

26 Eylül 2024

Güncelleme: 27 Eylül 2024

A
A

BM Genel Kurulu'nda Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın BM Genel Kurulu’nda yaptığı KKTC’nin tanınması çağrısını eleştirerek, Kıbrıs’ta süregelen durumu "Türk işgali" olarak nitelendirdi.

ZgotmplZ

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in Birleşmiş Milletler (BM) 79’uncu Genel Kurulu'nda yaptığı konuşma, Güney Kıbrıs’ta yayımlanan gazetelerde geniş yankı buldu.

Fileleftheros gazetesi, Hristodulidis’in konuşmasını "Uluslararası Hukuk a la carte Değil" başlığıyla manşetine taşıdı. Haberde, Hristodulidis’in konuşmasında "işgal, saldırganlık ve güç kullanımından kaynaklanan yasa dışılığın kabul edilemeyeceğini" belirterek, uluslararası hukukun her durumda eşit şekilde uygulanması gerektiğini vurguladığı aktarıldı.

Gazete, Hristodulidis’in konuşmasının büyük bölümünde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’nda yaptığı açıklamalara yanıt verdiğini yazdı. Hristodulidis, Erdoğan’ın KKTC’nin tanınması çağrısını eleştirerek, Kıbrıs’ta süregelen durumu "Türk işgali" olarak nitelendirdi. Türkiye’nin Kıbrıs’ta gerçekleştirdiği harekâtın uluslararası hukukun ihlali olduğunu öne süren Hristodulidis, "uluslararası hukuk, kimin ihlal ettiğine bağlı olarak değişmez; her koşulda ve her ülkede aynı şekilde uygulanır" ifadelerini kullandı.

Hristodulidis, Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin görüşlerini de BM Genel Kurulu kürsüsünden paylaştı. BM Güvenlik Konseyi’nin kararları doğrultusunda, siyasi eşitliğe dayalı iki kesimli, iki toplumlu bir federasyon çerçevesinde müzakerelerin yeniden başlaması için tüm çabayı göstereceklerini belirten Hristodulidis, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi için kararlı olduğunu yineledi. Kıbrıslı Türklere de mesaj gönderen Rum lider, "Tüm Kıbrıslılar, diğer Avrupalılar gibi hak ve özgürlüklere sahip olmayı hak ediyor" diyerek, bu hakları sağlamak için çalışmaya devam edeceğini vurguladı.

Konuşmasında sıkça Türkiye’ye atıfta bulunan Hristodulidis, Erdoğan’ın KKTC’yi tanıtma girişimlerine de değindi ve "İşgal altında bir bölgeyi tanıtma girişimleri uluslararası hukukla bağdaşmaz" şeklinde konuştu. "Tarih bizleri yargılayacak" diyerek konuşmasını sürdüren Hristodulidis, liderlerin uluslararası hukuka uygun hareket etmesi gerektiğini söyledi. BM Güvenlik Konseyi kararlarına işaret eden Hristodulidis, Kıbrıs sorununun çözümü için tek geçerli yolun bu kararlar çerçevesinde bir federasyon modeli olduğunu savundu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar