Sivil Savunma afet tatbikatına hazır: Türkiye'den AFAD ve Jandarma da katılıyor

10 Ekim 2024

Güncelleme: 10 Ekim 2024

A
A

Sivil Savunma, Afet Yönetimi ve Müdahale Tatbikatı - 2024, bu yıl Gemikonağı'nda Türkiye'den unsurların da katılımıyla 17 Ekim Perşembe günü yapılacak.

ZgotmplZ

Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı, 17 Ekim'de yapılacak "Sivil Savunma, Afet Yönetimi ve Müdahale Tatbikatı - 2024" dolayısıyla Sosyal Tesisler Gazinosu'nda basın toplantısı düzenledi. Toplantıda tatbikat ile ilgili bilgilendirme yapıldı.

Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, bu yıl Güzelyurt ve Lefke İlçe Kriz Yönetim Merkezlerinin aktif olarak görev yapacağı şekilde 17 Ekim Perşembe 10.00-15.00 saatleri arasında Gemikonağı/Lefke bölgesinde gerçekleştirilecek olan tatbikat, "Richter ölçeğine göre 7,6 büyüklüğünde deniz tabanının 4 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem senaryosu" kapsamında yapılacak.

TATBİKAT HAKKINDA

Senaryo gereği; tahliye ve enkaza müdahale, akaryakıt yangını, atlama yatağı ile kurtarma, duman dolu odadan kurtarma, sedye ile indirme, kuyu kazasına müdahale, havai hatla kurtarma, tünel ile üst kattan kurtarma, üst kattan itfaiye merdiveni ile kurtarma, trafik kazasına müdahale ve triaj, denize düşen araçtan kurtarma, şüpheli pakete müdahale, altyapı tamir çalışmaları, yola devrilen ağaca müdahale, kimyasal, biyolojik, radyoaktif ve nükleer (KBRN) ajan kirliliğe müdahale, helikopterle düzensiz göçmen kurtarma ile denize düşen yaralının kurtarılması ve deniz kirliliğine müdahale faaliyetleri icra edilecek.

Tatbikata; afet ve acil durumlarda görevleri olan Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı personeli, KKTC Afet Yönetimi sistemi içerisinde yer alan bakanlık, kurum, kuruluşların yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti (TC) İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Başkanlığı (AFAD), TC Jandarma Genel Komutanlığı, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı (GKK), Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri (KTBK) Komutanlığı, Doğal Afet arama Kurtarma Derneği (DAAK), Kıbrıs Arama Kurtarma Derneği (KARK), Kolan Hastanesi ekipleri ile Uluslararası Üniversiteler Arama Kurtarma Konseyine (IUSARC) üye yerel üniversitelerin arama kurtarma kulüp öğrencileri katılıyor.

KARACA: TATBİKAT, HER YIL BİR İLÇEDE İCRA EDİLİYOR

Tatbikat dolayısıyla düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı Atilla Karaca, küresel ısınmadan kaynaklı ortaya çıkan klimatik afetlerin yanı sıra ada çevresinde bulunan aktif fay hatları nedeniyle deprem gerçeğinin büyük bir risk unsuru olduğunu kaydetti.

Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı'nın misyonunun, her türlü afet ve acil durumda, halkın öncelikle can ve mal kaybını en aza indirmek amacıyla gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamak olduğunu vurgulayan Karaca, Afet Yönetimi Sisteminde koordinatör kurum olan teşkilatın, “Afetlere Dirençli Bir Toplum Oluşturma” amacıyla her yıl bir ilçede gerçekleştirilen Sivil Savunma, Afet Yönetimi ve Müdahale Tatbikatı'nın, bu yıl Lefke İlçesinde icra edileceğini aktardı.

Ülkede icra edilen ve devam eden tatbikatlara ilişkin de bilgi veren Karaca, Türkiye Cumhuriyeti unsurların katılımıyla uluslararası bir nitelik kazanacağını belirttiği, 17 Ekim'de icra edilecek tatbikata "senaryo gereği meydana gelen afetten en çok etkilenen yer" olarak belirlenen Lefke Gemikonağı bölgesinin ev sahipliği yapacağını kaydederek, tüm halkı tatbikatı izlemeye davet etti.

Karaca’nın konuşmasının ardından Harekât ve Eğitim Şube Müdürü Yusuf Eker tarafından tatbikat hakkında bilgi verildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar