"Sizlerin sağladığı destekle ayaktayız, bu bizim için çok önemli"

1 Ekim 2024

Güncelleme: 1 Ekim 2024

A
A

Halkın kendilerine sağladığı destekle ayakta kaldıklarını vurgulayan Karakaya, “Buradaki o toplumsal dayanışmayı ve birlikteliği biz Adıyaman’a gittiğimizde hissediyoruz, orada o hissiyatla ayaktayız.” dedi.

ZgotmplZ Samet Karakoç

Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği Başkanı Ruşen Yücesoylu Karakaya, üç hafta sonra 4’üncü duruşması görülecek İsias Otel davası için halka “Elimizi bırakmayın.” çağrısını yineledi.

Halkın kendilerine sağladığı destekle ayakta kaldıklarını vurgulayan Karakaya, “Buradaki o toplumsal dayanışmayı ve birlikteliği biz Adıyaman’a gittiğimizde hissediyoruz, orada o hissiyatla ayaktayız.” dedi.

Karakaya, MYK Haber’e duruşmaya kısa bir süre kala dava sürecine ilişkin son gelişmeleri aktardı, halka samimi çağrılarda bulundu.

Ruşen Yücesoylu Karakaya’nın açıklamaları söyle:

  • 10 katlı bir bina bir kum yığını haline döndü ve geleceği olan çocuklarımız nefes alamadan can verdiler. Bu cezayı bu sorumlular alacaklar bunun başka çaresi yok.
  • İlk günden beridir en çok yanımızda olan halkımızdı, arkadaşlarımızdı, dostlarımızdı. Biz hep birlikte çocuklarımızı defnettik, onlarla bu mücadeleyi sürdürdük. ‘Adalete Işık Tut’ yürüyüşlerimizi yaptık. Çünkü tek bir mücadelemiz var; o da çocuklarımızın adaletini sağlamak.
  • Her yapılan etkinlikte, her yapılan organizasyonda, ben ve diğer aile üyelerinin konuşmalarında da tekrar tekrar dile getiriyoruz; ‘İlk günden beridir bizim elimizden tuttunuz, lütfen elimizi bırakmayın.’ diyorum herkese.
  • Çünkü Adıyaman'a gitmemizin ne kadar zor olduğunu, orada halkın bize burada sağladığı destekle ayakta kaldığımızı tekrar tekrar söylüyorum. Bu an tüm aileler için çok önemli bir noktadır.
  • Buradaki o toplumsal dayanışmayı ve birlikteliği biz orada hissediyoruz, orada o hissiyatla ayaktayız.
  • Adıyaman'a bizimle birlikte gidebilen geliyor. Kalabalık bir ekiple oradayız; devlet yetkilileri orada, bakanlarımız orada, milletvekillerimiz orada, arkadaşlarımız orada, ailemiz, sevenlerimiz orada… Fakat buradaki o gücü de hissediyoruz. Herkes tekrar bir oluyor.
  • Herkes tekrar çığlıklarını duyurmaya çalışıyor, sosyal medya üzerinden ki, ‘Şampiyon Meleklerimizin adaletini sağlayın.’ diye ve bize orada her saniye her an sizler aracılığıyla, sevdiklerimiz aracılığıyla bu mesajları iletiliyor. Biz o gücü alıyoruz ve orada ayakta duruyoruz.
  • İlk günden beridir dediğimiz, gerçek ortada, herkes biliyor. Burada sadece Kıbrıs halkı değil artık İsias tüm dünyada bilinen bir dava zaten. Orada işlenen cinayetin cezasının ne olacağını, hissiyatı ‘Ortak davamız’ diyerek bizler hep birlikte tüm dünyaya duyurduk.
  • Ne dedik; ‘Bu insanlar, parmağı olan herkes olası kastla yargılanmalı ve ceza almalı.’ dedik. Bunu da hep birlikte başardık. Bu söylemlerimize, bu isteğimize devam etmek zorundayız. Davamız daha bitmedi. Özellikle 22 Ekim'de çok büyük bir duruşma bizi bekliyor, yine zorlu saatler bizi bekliyor mahkeme salonunda. Yine biz oraya hep birlikte gideceğiz; tüm aileler, gelebilen tüm arkadaşlarımız herkes…
  • Yine biz dernek sayfalarımız üzerinden nasıl gideceğimizi duyuracağız, uçak saatlerimizi duyuracağız. Gelmek isteyen, bize destek olmak isteyen herkes gelebilir, yanımızda olabilir, elimizi tutabilir. Orada çok büyük bir desteğe ihtiyacımız var çünkü.
  • Mahkeme süreci çok zorlu bir süreç. Adıyaman'a adımımızı atarken büyük bir sessizlik olur herkes arasında, herkes bir sessizliğe gömülür. İsias’ın önünden geçiyorsun defalarca mahkemeye gitmek için ama birbirimize tutunarak, o gücü bularak, ayakta kalıyoruz ve söyleyebiliyoruz işte katiller ödeyecekler, katiller olası kastla yargılanacaklar. Katiller olası kastan ceza almalılar ki bir daha böyle olaylar yaşanmasın.
  • Biz aileleri olarak mücadelemize devam edeceğiz, bunu sonuna kadar, nefesimiz kesilene kadar sürdüreceğiz. Bu cezayı bu sorumlular alacaklar bunun başka çaresi yok. Onlar 35 canımızı öldürdü, 35 can sadece Kıbrıs'tan. İsias’ta 72 canın hayatı, geleceği son buldu. Neden çünkü hiçbir şeyi umursamadılar. Oteli yapan otelin sahibi, otelin müteahhidi, otelin mimarı, belediyedeki kamu görevlileri, yapı ruhsatına imza atan kişiler hiçbir şeyi umursamadılar. Ne olursa olsun dediler böyle çürük bir binaya imza vererek, yapı ruhsatı vererek, sahtecilik yaparak, çürük bir binanın otele dönmesine ve oraya gelen herkese yuva olmasına imkan sağladılar. Ne olursa olsun dedikleri için, cezaları olası kastla olmalı. Biz mahkeme heyetinden, Türkiye adaletinden bunu bekliyoruz, görüyoruz.
  • Aileler olarak takip ediyoruz Türkiye'de yaşanan diğer davaları. Gerçekten bir sürü dava var, her gün haberleri çıkıyor, takip ediyoruz aileler olarak. Bilinçli taksirle adam öldürmeden karar açıklanan duruşmalar var, davalar var. Bunun doğru olmadığını söylüyoruz, çünkü bu insanlar, ne olursa olsun diyerek cinayet işlediler.
  • Yine söylüyorum, benim çocuğum, bizim çocuklarımız bir kum yığınının altında kaldı. O günlerde bunu herkes gördü, oradan gelen görüntüler, İsias’tan gelen görüntüler her yerde. 10 katlı bir bina bir kum yığını haline döndü ve çocuklarımız nefes alamadan can verdiler, geleceği olan çocuklarımız, güzel çocuklarımız. Onları çok özledik, özlemden artık, ne söyleyeceğimizi bulamıyorum. Yani öyle bir özlem ki bu özlem, bunun tarifi yok. Her gün kavuşmak için bir gün daha yaklaştık diyoruz. ‘Çok az kaldı annem, çok az kaldı babam.’ diyoruz. Ama adalet sağlanacak önce, sonra biz onlarla kavuşacağız. Çocuklarımızı, sevdiklerimizi bizden aldılar, bunun cezasını çekecekler.
  • Mahkeme heyetinin verdiği kararla 4 Eylül'de Adıyaman'da İsias’ta bir keşif gerçekleştirildi. Bu keşif sırasında her iki taraftan avukatlar, her iki tarafın getirdiği hocalar eşliğinde ve bilir kişi heyeti eşliğinde İsias’ın temeline inildi. Bilir kişi raporunu yazacak olan ekipten üç bilirkişi ordaydılar. Üç gün boyunca süren çok kapsamlı bir keşif yapıldı, tabii bu keşif İsias’ın temelinden alınan karotlar ve demir örnekleriyle yapılan bir keşiftir. Mahkeme heyetinin kararı doğrultusunda gerçekleştirildi. 1 Ekim’de bu gerçekleştirilen keşfin gerekli işlemlerinin İstanbul Teknik Üniversitesi'nde yapılacağı haberini bize geldi. Biz bunu biliyoruz şu anda. Üçüncü bilirkişi raporunun çıkmasını bekliyoruz.
  • Birinci bilirkişi raporu, Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden alınmıştı. İkinci rapor tamamıyla yanlış olan Gazi Üniversitesi'nden alınan bir rapordu. Bu üçüncü bilirkişi raporunun çok büyük bir önemi var. 9 Eylül Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi akademisyenlerinden oluşan bir ekip yazacak bu raporu.
  • Biz aileleri olarak aylardır ‘Adalet bilimle gelecek.’ diyoruz. Zaten gerçekler ortada, akademisyenler de bu gerçeği bu raporda ortaya dökeceklerdir, biz buna inanıyoruz. Bize ekim başı bu raporun çıkacağı ve hazır olacağı söylendi. 22 Ekim’de 4’üncü duruşmamıza rapor hazır olmuş olacak. Ondan sonraki süreçte sanırım artık 3 veya 4 duruşmamız kalır karar için diye söylemler var. Bir taraftan da kamu görevlilerine soruşturma izni çıktı. Tabii ki bu yeterli değil. Adıyaman Savcılığı’ndan bu görevliler için bir iddianamenin yazılması gerekiyor ki, ceza davasının diğer bacağı da başlasın. Biz tabii bu iki davanın birleştirilmesinin doğru olacağını avukatlarımız aracılığıyla biliyoruz.
  • Aylar geçti üzerinden, kamu görevlilerine soruşturma izni çıktı ama hâlâ daha iddianame ortada yok. Savcılığa buradan tekrar sesleniyoruz, kamu görevlileri iddianamesini bir an önce hazırlasınlar. Yapı ruhsatı ve diğer ruhsatlarda alınan her türlü belgede ortaya çıkan sahteciliğin ispatlanmasını istiyoruz.
  • Mahkemede gelip ailelerin gözünün içine bakıp, ‘Bunu ben yapmadım.’ desinler bakalım. O çürük yapının otel hâline dönüşmesinde en büyük etkenlerden biri de kamu görevlilerinin verdikleri izinlerdir. O otelin yapımında sadece sahipleri, mimarlar ve mühendisler sorumlu değildir. İddianame nerede bunun cevabını bekliyoruz.
İSİAS OTEL DAVA SÜRECİ

6 Şubat 2023'te Türkiye'de Kahramanmaraş merkezli depremler sırasında Gazimağusa Türk Maarif Koleji Yıldız Kız ve Erkek Voleybol kafilelerinin konakladığı Adıyaman'daki İsias Hotel yıkılmıştı. Oteldeki 39 kişilik kafileden, 3 veli ve 1 öğretmen kendi imkanlarıyla enkazdan sağ kurtulurken, 26 öğrenci, 4 öğretmen ve 5 veli olmak üzere 35 kişi yaşamını yitirmişti. Otel enkazında toplam 72 kişi hayatını kaybetmişti.

2 Ocak 2024 tarihinde Adıyaman 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlayan İsias Otel davasında 3’ü tutuklu 11 sanık yargılanıyor. Davanın 4’üncü duruşması 22 Ekim tarihinde görülecek.

Adıyaman 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, 12 Haziran'daki dava duruşmasında, raporlara itiraz eden tarafların talebi üzerine yeniden karot örneği alınarak İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'ne gönderilmesine karar vermişti.

Bu kapsamda, aralarında bilirkişilerin de bulunduğu heyet, 4 Eylül ve takip eden iki günde otel enkazının bulunduğu alanda inceleme yapmıştı. Alınan karot örnekleri, tutanaklarla detaylı inceleme için üniversite heyetine teslim edilmişti. Alınan numunelerle ilgili hazırlanacak raporlar, mahkeme heyetine sunulacak.

28 Mayıs günü de İsias Otel'in yıkılmasında sorumlulukları bulunan kamu görevlilerinin yargılanması için ilk adım atılmış, Adıyaman Valiliği İl İdare Kurulu, Adıyaman Belediyesi’ndeki kamu görevlileri ile ilgili soruşturma izni vermişti.

Yapı ruhsatında imzaları bulunan ve sorumlulukları tespit edilen Adıyaman Belediyesi’nin ilgili dönemlerdeki, "ruhsat büro teknisyeni", "ruhsat büro şefi", "imar müdürü" ve "belediye başkan yardımcısı" olmak üzere, hayatta olan 4 kişi aleyhinde soruşturma izni verilirken, bu soruşturma, İsias Otel dava dosyasından ayrı yürütülecek.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar