Tatar, Kıbrıslı Türklerin yaptırdığı Sunshine Camisi’nde konuştu: Sizlerle gurur duyuyorum!

29 Mayıs 2024

Güncelleme: 30 Mayıs 2024

A
A

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Melbourne’daki Sunshine Camisi’nde düzenlenen ''Kıbrıslı Türklerin Avustralya’ya Gelişinin 80. Yılını Anma” etkinliğinde konuştu. Tatar, her ülkede yaşayan Kıbrıslı Türklerin kalbinin birlikte attığını söyledi.

ZgotmplZ

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Melbourne’daki Kıbrıslı Türklerin yaptırdığı Sunshine Camisi’nde düzenlenen “Kıbrıslı Türklerle Buluşma: Kıbrıslı Türklerin Avustralya’ya Gelişinin 80. Yılını Anma” etkinliğine katıldı. Toplantıya, Türkiye Cumhuriyeti Melbourne Başkonsolosu Doğan Ferhat Işık, KKTC Melbourne Fahri Temsilcisi Hasan Sayar, sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşlar da katıldı.

Victoria Kıbrıs Türk İslam Cemaati’ne ait binada düzenlenen toplantıda Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıslı Türklere hitap etti. Tatar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Melbourne’da yaşayan Kıbrıslı Türklere sıcak selamlarını ileterek, etkinliği düzenleyenlere teşekkür etti. Tatar, 2020 yılında Cumhurbaşkanı seçildikten sonra verilen daveti kabul ederek Avustralya’ya ilk ziyaretini gerçekleştirdiğini ve bu özel günde Kıbrıslı Türklerle bir araya gelmekten büyük onur duyduğunu ifade etti.

İLK KIBRISLI TÜRKLERİ ANMA

Cumhurbaşkanı Tatar, Avustralya'ya yaklaşık 80 yıl önce yerleşen Osman Şaban, Halil Osman, Hasan Aziz ve Mustafa Mehmet Nazım gibi ilk Kıbrıslı Türkleri anarak, Kıbrıslı Türklerin göç sürecini anlattı. İngiliz sömürgesi döneminde ve 1963 sonrası Rumların Kıbrıs'ı Yunanistan’a bağlama emelleri nedeniyle yaşanan baskılar sonucu Kıbrıslı Türklerin göç etmek zorunda kaldığını belirtti.

''SUNSHİNE CAMİSİ KIBRISLI TÜRKLERİN BAŞARISI''

Tatar, Avustralya’daki Kıbrıslı Türklerin çok kültürlü Avustralya toplumuna sosyal ve kültürel katkılarda bulunarak çeşitli mesleklerde ve yaşam alanlarında başarılı olduklarını belirtti. Sunshine Camisi’ni ziyaret etmekten gurur duyduğunu dile getiren Tatar, ihtiyaç duyulan parayı karşılamak için mülklerini teminat olarak gösteren Kıbrıslı Türk üyelerin fedakârlıkları ile inşa edilen kompleksin yaşama geçirilmesine katkısı olan tüm üyelere teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Tatar, camide kültürün önemli bir parçası olarak Osmanlı Türk mimari tasarımı ve motiflerinin kullanılmasının önemine de değindi.

“HER KIBRISLI TÜRKÜN KALBİ BİRLİKTE ATIYOR”

“Birliğiniz bizim için önemli” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, Melbourne ve Sydney'de çeşitli sivil toplum kuruluşlarının daveti üzerine Kıbrıs Türklerinin Avustralya’ya gelişinin yıl dönümü kutlamalarına da katıldığını belirterek, şöyle konuştu:

“Ben de sizleri kucaklamak ve görüşlerinizi dinlemek için buradayım. Bunu Anavatan Türkiye, İngiltere ve ABD’de yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türkler için de yapıyorum. Sizlerle tanışmak ve özellikle KKTC konusunda bana ileteceğiniz değerli mesaj ve görüşlerinizi almak için buradayım. İster KKTC'de, ister Anavatan Türkiye'de, ister İngiltere'de, ister Avustralya'da yaşasın, her Kıbrıslı Türkün kalbi birlikte atıyor. Avustralya'da kültür ve kimliğinizi korumayı başardığınız için takdir ediyorum.”

KKTC İLE BAĞLARI GÜÇLENDİRME ÇAĞRISI

Tatar, Kıbrıslı Türklere KKTC’yi ziyaret etmeleri ve vatanlarıyla bağlarını sürdürmeleri çağrısında bulundu. KKTC’nin büyük ilerleme kaydettiğini ve uluslararası öğrencilere ev sahipliği yaptığını belirten Tatar, Ercan Havalimanı’nın genişletildiğini ve adanın en büyük havalimanı haline geldiğini söyledi. Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti ile yapılan projeler sayesinde KKTC’nin ekonomisinin güçlendiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Tatar’ı, Victoria Kıbrıs Türk İslam Cemaati’ne ait binaya gelişinde ''mehteran'' kıyafetli kalabalık bir grup tarafından karşılandı.
KIBRIS MESELESİ VE YENİ VİZYON

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs meselesine de değinerek, Kıbrıslı Türklere uygulanan izolasyonun büyük bir haksızlık olduğunu belirtti. Tatar, Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliğine dayalı iki devletli çözüm vizyonunu ortaya koyduğunu ve bu temelde Cumhurbaşkanı seçildiğini ifade etti. Tatar, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Kıbrıslı Türklere yönelik izolasyonların kaldırılması çağrısında bulunduğunu hatırlattı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar