Tatar, KKTC'nin Avustralya'daki Kıbrıslı Türkleri asla unutmadığını vurguladı

26 Mayıs 2024

A
A

Kıbrıs Türklerinin Avustralya'daki 80'inci yılı festivalinin açılışını yapan, Cumhurbaşkanı Tatar, "Nerede olursak olalım birlik olmalı ve halk olarak var olduğumuzu tüm dünyaya göstermeliyiz." dedi.

ZgotmplZ

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türklerinin Avustralya'daki 80'inci yılında kültür ve gelenekleri yaşatmak amacıyla Sydney’de düzenlenen festivalin açılışına katıldı. 

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Kıbrıs Türk Birleşik Platformu (TCUP), Avustralya Kıbrıslı Türk Profesyoneller Odası (CATCYP), Avustralya Kuzey Kıbrıs Dostluk Derneği (ANCFA), Kuzey Kıbrıs Türk NSW Derneği (NCTA), Avustralya Kıbrıslı Türkleri (TCOA) tarafından düzenlenen festivale Türkiye Cumhuriyeti'nin Avustralya Büyükelçisi Ufuk Gezer, Avustralya Federal Milletvekili Dai Le, New South Wales Parlamento Üyesi Charishma Kaliyanda, Liverpool Belediye Başkan Yardımcısı Karress Rhodes ve Australya-Türk Ortak Birliği (ATMA) Başkanı Ömer İncekara da katıldı.

Durrant Oval'da gerçekleştirilen festival, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, festivalde katılımcılara hitaben yaptığı konuşmasına, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden Avustralya’da yaşayan Kıbrıs Türklerine en kalbi selamlarını” ileterek başladı.

Cumhurbaşkanı Tatar konuşmasında şunları belirtti:

“Bu önemli günde yanınızda olmak, Kıbrıs Türklerinin Avustralya'daki 80'inci yılını kutlamak ve öz vatanınız KKTC'nin sizi asla unutmadığını vurgulamak için buradayım. Çok kültürlü Avustralya'daki varlığınızı takdir ettiğimi göstermek ve vatanımıza olan sevginiz ve sadakatiniz ile yarım yüzyılı aşkın süredir devam eden mücadelemize sürekli desteğiniz için teşekkür etmek için buradayım. Kutlamalara beni davet edenlere ve festivalin düzenlenmesinde emeği geçen tüm dernek yetkililerini tebrik ediyorum. Bu önemli yıl dönümünde Avustralya’da sizinle bir arada bulunmaktan dolayı duyduğum mutluluğu paylaşmak istiyorum.”

Avustralya'da yaşayan Kıbrıslı Türklere büyük önem verdiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, şöyle devam etti:

“1940'larda Limasol'dan ayrılıp Avustralya'ya ayak basan bilinen en eski Kıbrıslı Türkleri, aralarında Osman Şaban ve üç arkadaşı Halil Osman, Hasan Aziz ve Mustafa Mehmet Nazım'ın da bulunduğu binlerce Kıbrıs Türkü’nü saygıyla anıyorum. Onlar Avustralya'ya gelen ilk Türklerdi ve 80 yıl sonra halkımız dördüncü kuşağa girdi. İnsanların ve mektupların Kıbrıs Adası'ndan Avustralya'ya gelmesinin aylar sürdüğü günler çoktan geride kaldı.”

"KALBİNİZİN KKTC İLE OLDUĞUNU BİLİYORUM"

Cumhurbaşkanı Tatar, "Kalbinizin vatanınız KKTC ile olduğunu biliyorum. Belki de Devlet uzun yıllardır size istenilen düzeyde ilgi gösterememiştir. Ancak bu açığı kapatmak için buradayım. Kalbimizde olduğunuzu, bizim için önemli olduğunuzu, ülkemiz için önemli bir değer olduğunuzu söylemek için buradayım. Nerede olursak olalım birlik olmalı ve halk olarak var olduğumuzu tüm dünyaya göstermeliyiz. Günümüz teknolojisiyle artık mesafeler sorun olmaktan çıktı ve bizi kimse ayıramaz." dedi.

Avustralya'da yaşayan Kıbrıslı Türklerin sayısı hakkında kesin bir rakam bilinmemekle birlikte, "Topluluğumuz, çok kültürlü Avustralya'nın ekonomik, sosyal ve kültürel zenginliğine katkıda bulunuyor. Bu, büyük bir gurur ve hayranlık kaynağı” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, "Artık birlik olup, tecrübelerinizi, yatırımlarınızı KKTC’ye taşıma zamanıdır." ifadelerini kullandı. 

Cumhurbaşkanlığı Kupası'na katılan futbolculara kupa ve teşekkür madalyalarını da takdim eden Cumhurbaşkanı Tatar, festival alanını dolaşarak, vatandaşlarla sohbet etti.

Festivalde Cumhurbaşkanı Tatar’ın hayatı ve siyasi görüşmelerle ilgili video gösterimi de yer aldı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar