Trafik kazaları mağdurları: Mücadelemiz burada bitmeyecek

5 Temmuz 2024

Güncelleme: 5 Temmuz 2024

A
A

Trafik kazaları mağdurları, ölümlü trafik kazalarında 7 yıl olan hapis cezasının 14 yıl olarak komiteden geçmesinin, trafik ve yol güvenliği ile ilgili atılması gereken adımlardan yalnızca birisi olduğunu belirterek, mücadeleye devam mesajı verdiler.

ZgotmplZ
(Soldan sağa) Üçü de oğlunu yitiren Sezal Kurtdemir, Gönül Sağır ve Nazife Mağusalı, Meclis'teki komite çalışmalarına katılarak, görüşlerini paylaştı.
KKTC Trafik Kazaları Mağdurları

Ölümlü trafik kazalarında uygulanan ve üst sınırı 7 yıl olan hapis cezasının artırılması konusunda uzun süredir mücadele veren aileler, söz konusu cezanın iki katına çıkarılması yönünde Cumhuriyet Meclisi, Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi'nin oy birliği ile aldığı karar sonrası buruk mutluluk yaşadı.

Trafik kazaları mağdurları olarak "Kıbrıs'ta Adalet Arayışı" için bir araya gelen aileler, duygularını MYK Haber'e anlattı.

Şubat ayında yaşamını yitiren Cemre Yönet'in annesi Gönül Sağır, komite kararını "ilk adım" olarak niteleyerek, emek veren komite üyesi milletvekilleri başta olmak üzere bu değişiklik için katkı koyan herkese teşekkür etti.

Yeni düzenlemenin kendi davalarını etkilemeyeceğini vurgulayan Sağır, her geçen gün trafik suçlarında ve ölümlü kazalarda artış yaşandığına dikkat çekerek, Meclis açıldıktan sonra bir an önce bu tasarının yasalaşmasını beklediklerini kaydetti.

Mücadelelerinin yalnızca cezaların artırılması adına olmadığına vurgu yapan Gönül Sağır, "Trafik ve yol güvenliğinin sağlanması için çok yönlü kararlar üretilmeye devam edilmeli." dedi. Sağır, devamında şunları söyledi:

"Eğitim konusu en önemlisi. Yolların bakımı ve aydınlatma konusundaki eksiklikler giderilmeli. Ehliyet verilmesi ile ilgili kriterler yeniden gözden geçirilmeli. Siyasiler ve yerel yöneticiler trafik ve yol güvenliği konusunda gerekli önlemleri almalı. Ve tabii ki sürücüler de sorumlulukla hareket etmeli. Bizler yakınlarının acısını kaybeden aileler olarak, buradan sürücülere de sesleniyoruz. Lütfen alkollü araç kullanmayın. Kurallara uyun, hız sınırını aşmayın. Cep telefonunu direksiyon başında kullanmayın. Araçlarınızın bakımlarını yaptırın. Artık yollarda kimseyi kaybetmeyelim. Bu konuda hep birlikte yürekten hareket edelim."

Oğullarını trafik terörüne kurban veren acılı anneler Sezal Kurtdemir ve Nazife Mağusalı da, cezalara ilişkin atılan atılan adımın caydırıcılığa ve farkındalığa yol açacağını belirtti.

NELER DEĞİŞECEK?

Cumhuriyet Meclisi, Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi önceki gün, trafik suçlarına ilişkin cezaların artırılmasını düzenleyen “Ceza (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nı oy birliği ile onaylayarak Genel Kurul gündemine sevk etmişti. Tasarının yeni yasama yılında gündeme gelmesi ve ardından onaylanarak, yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Komite tartıştığı, alkollü ya da uyuşturucu madde altında bir kazaya sebebiyet verme suçunu ayrı bir yasa ya da madde ile düzenleme seçeneğinde vazgeçerek, ceza artışını yine Ceza Yasası’ndaki mevcut “Tedbirsizlik ve Dikkatsizlik Yüzünden Ölüme Neden Olma” başlığı üzerinden gerçekleştirdi.

Yapılan düzenleme ile ölümle sonuçlanan kazalar dahil trafikte işlenen suçların tamamı için uygulanan 7 yıllık hapis cezası 14 yıla çıkarıldı.

Brüt asgari ücretin 50 katına kadar uygulanan para cezası ise 75 kata yükseltildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar