TÜBİTAK, KKTC üniversitelerine bilim ve teknoloji desteği verecek

31 Ekim 2023

Güncelleme: 27 Kasım 2023

A
A

Milli Eğitim Bakanlığı ile TÜBİTAK arasında KKTC üniversitelerinin bilim ve teknoloji alanlarındaki projelerinin desteklenmesi amacıyla iş birliği protokolü imzalandı.

ZgotmplZ MEB

KKTC üniversitelerinin bilim ve teknoloji alanlarındaki projelerinin desteklenmesi amacıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) arasında iş birliği protokolü imzalandı.  

Protokole, Lefkoşa’da Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Ankara’da ise TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal imza koydu. 

Lefkoşa’da düzenlenen imza töreninde, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Ofisi (KEİ) Koordinatörü Ömer Cihan, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Aytunç Şirket ve Yüksek Öğrenim ve Dışilişkiler Dairesi Müdürü Behcet Çelebi de hazır bulundu.

TÜBİTAK, KKTC ÜNİVERSİTELERİNE  BİLİM VE TEKNOLOJİ DESTEĞİ VERECEK

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu imza töreninde yaptığı konuşmada; TÜBİTAK ile imzalanan bu protokolün ülke adına atılan büyük bir adım olduğuna vurgu yaptı. Protokol ile KKTC’de faaliyet gösteren üniversitelerin bilim ve teknoloji alanlarında yapacağı çalışmalara destek verileceğini belirten Çavuşoğlu, “Projeleri ile TÜBİTAK programlarına başvuracak olan tüm bilim insanlarımıza ve yükseköğretim kurumlarına çalışmalarında başarılar dilerim.” ifadelerini kullandı.

Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği (KEİ) Ofisi Koordinatörü Ömer Cihan ise imzalanan bu protokolün KKTC’nin kalkınması adına büyük bir adım olduğunu belirterek, her iki ülke için hayırlı olmasını temenni etti.

PROTOKOL NELERİ İÇERİYOR?

İmzalanan protokol; her iki ülkenin mevcut yasa ve yönetmeliklerine uygun olarak, bilim ve teknoloji alanındaki iş birliğini teşvik etme ve destekleme amacı taşıyor.

Doğa bilimleri, mühendislik ve teknoloji, tıp ve sağlık bilimleri, tarım bilimleri ve veterinerlik ile sosyal ve beşeri bilimler alanlarında da iş birliği yapılması hedeflenen bu protokolle, KKTC’deki bilim insanlarının TÜBİTAK programlarına başvurabilmesinin, değerlendirme ve izleme sistemlerinden faydalanabilmesinin önünü açılacak. 

Başvurular ve değerlendirme süreçleri hakkındaki detaylar ise Milli Eğitim Bakanlığı ve TÜBİTAK’ın oluşturacağı ortak komite tarafından belirlenerek duyurulacak. 

TÜBİTAK HAKKINDA

24 Temmuz 1963 tarihinde kurulan Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu veya kısaca TÜBİTAK, Türkiye'de bilim ve teknolojiyi teşvik etme, yönlendirme ve popülerleştirmeyi amaçlayan bir kuruluştur.

TÜBİTAK, bilim insanları, yurt içi ve yurt dışı akademik faaliyetleri burs ve ödüller ile desteklemekte, özendirmekte; üniversitelerin, kamu kurumlarının ve sanayinin projelerini fonlayarak, rekabet gücünün artırılmasını hedefler.

Tübitak'ın amaçları şöyle sıralanıyor:

  • Türkiye’de bilim ve teknoloji politikalarını belirlemek
  • Ar-Ge desteği vermek, özendirmek ve izlemek
  • Teknoloji-Geliştirme- Endüstriyel Araştırma ve yenilikleri desteklemek
  • Üniversite ve Sanayi ilişkilerini geliştirmek
  • Ulusal önceliklere bağlı olarak Araştırma-Teknoloji-Geliştirme çalışması yürüten Ar-Ge enstitüleri işletmek
  • Ar-Ge faaliyetleri için kolaylık ve teknik hizmet sağlayan birimler işletmek
  • Geleceğin bilim adamlarını keşfetmek
  • Bilimsel mükemmelliği teşvik etmeye yönelik yıllık ödüller vermek
  • Uluslararası bilimsel ve teknolojik işbirliklerini organize etmek
  • Bilimsel dergi ve popüler bilim kitapları yayımlamak

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar