Türkiye narenciyeye ambargo mu uyguluyor?

23 Ocak 2024

A
A

Meclis Genel Kurulu'nda, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş ve CTP Lefke Milletvekili Salahi Şahiner, yeşillenme hastalığı ve narenciye sektöründeki sorunları konuştu.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nda narenciye konusu gündeme geldi.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, yeşillenme hastalığına karşı önlem almak amacıyla bir ekip kurduklarını ve ülke genelinde saha takiplerine başladıklarını açıkladı.

Ancak, CTP Lefke Milletvekili Salahi Şahiner, narenciye sektöründeki sorunları dile getirerek gerekli önlemlerin alınmadığını ve sektörün zor durumda olduğunu ifade etti.

SALAHİ ŞAHİNER YEŞİLLENME HASTALIĞINA DİKKAT ÇEKTİ

Narenciye sektöründe sorunların çözülmediğini belirten Şahiner, sektörün "keşmekeşe" döndüğünü ve üreticilerin mutsuz olduğunu ifade etti.

Fiyatlar konusunda yapılan açıklamaların gerçeği yansıtmadığını savunan Şahiner, üreticilerin ayakta durma şansının olmadığını belirtti.

Yeşillenme hastalığı olmadığını savunan Şahiner, bu hastalığı taşıyan bir böceğin Güney Kıbrıs'ta görüldüğünü söyleyerek, ürünlere getirilen ambargonun anlamsız olduğunu savundu.

''Olmayan bir hastalık yüzünden ürünlere neden ambargo konulmak istendiğini” sorgulayan Şahiner, “ürünlerin Türkiye’ye girişinin ve neredeyse transit geçişinin de yasaklandığını'' savundu.

Ürünlerin nakliyesi ve pazarlamasının mümkün olmadığını ifade eden Şahiner, sorunun çözüme kavuşturulması için yöntem değişikliği gerektiğini belirtti.

BAKAN ÇAVUŞ: TÜRKİYE AMBARGO UYGULAMIYOR

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, narenciye fiyatları konusunda Güzelyurt bölgesindeki sivil toplum kuruluşları ve üreticilerle çalışma yaptıklarını ve üreticinin zarar etmeyeceğini ifade etti.

Yeşillenme hastalığına karşı önlem almak amacıyla bir ekip kurduklarını ve saha takiplerine başladıklarını belirten Çavuş, Dörtyol ve Alaniçi'nde böceğin görüldüğünü bildirdi.

Çavuş, ambargo uygulandığı iddialarını yalanlayarak, Azerbaycan ve Irak'a narenciye ihracatının devam ettiğini söyledi.

Çavuş, ''Bize ambargo uygular dediğin Türkiye’de, 'biz transit geçiş istiyoruz' dedik. Ve bugün Azerbaycan’a dördüncü parti narenciye gidiyor… Irak’a da transit geçiş şeklinde malı satıyoruz'' dedi.

Cypfruvex’te bir ekibin çalışmalar yaptığını, yarın Türkiye’den bir ekip geleceğini ve yeşillenme hastalığıyla ilgili yumurtanın yaşayıp, yaşamayacağının sonuçlandırılacağını söyleyen Çavuş, şunları belirtti:

''Biz de, Türkiye de böceği tam anlamıyla tanımıyoruz… Hasat yapılırken göreceğiz var mıdır, yok mudur? Benim tek temennim ürünün en iyi şekilde gitmesidir. Gidebilmesi için de tüm ticari yolların önünü açtık… Dün Yeşil Hat Tüzüğü’nü açtık. Yeşil Hat Tüzüğü üzerinden yapılacak satışlara da teşvik primini vereceğiz.''

Şahiner’in yerinden sorusu üzerine, haftada 300 konteyneri Mersin Limanı’na ulaştıracaklarını söyleyen Çavuş, Girne Limanı için de çalıştıklarını anlattı.

Çavuş, Mağusa Limanı'nda fümigasyon ve elektrik verebilecek bir yer hazırladıklarını ve Yeşil Hat Tüzüğü üzerinden yapılacak satışlara teşvik primi vereceklerini açıkladı.

Çavuş, ''Biz bir haftadır Mağusa Limanı’nda, 100 konteynere elektrik verebilecek aynı zamanda fümigasyonunu yapabileceğimiz bir yeri hazırladık'' şeklinde konuştu.

CTP Milletvekili Fide Kürşat'ın çam kese böceği ile ilgili sorusuna Çavuş, mücadelelerini genişleterek devam ettiklerini ve haritalandırma yaptıklarını söyledi.

Bakan Çavuş, CTP Milletvekili Ceyhun Birinci’nin yerinden sorusu üzerine ise, ülkede Eylül ayının içerisinde yeşillenme hastalığını bulaştıracak böceğin tespit edildiğini belirtti. Çavuş, hastalıkla ilgili ise bir bulgu olmadığını kaydetti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar