Üretici "ucuz yem, su, elektrik" istedi... Meclis kapısı kırıldı, Başbakanlık'ta polisle arbede çıktı

20 Mayıs 2024

Güncelleme: 20 Mayıs 2024

A
A

Kuzu eti ithali nedeniyle Lefkoşa'da eylem yapan hayvan üreticileri "ucuz yem, ucuz su, ucuz elektrik" talep etti. Eylem sırasında Meclis’in bahçe kapısını kıran üreticiler, Başbakanlık’ta da polisle karşı karşıya geldi

ZgotmplZ

Hayvan üreticileri, hükümetin hayvancılık politikalarını protesto etmek için Lefkoşa’da araçlı eylemde... 

“Hükümet Elini Yakamızdan Çek”, “Birlikte Yönetecektik, Tek Başına Yönetemedin” gibi pankartların ve bayrakların asıldığı traktörler ve iş araçlarıyla konvoy halinde Gazimağusa ve Güzelyurt yönlerinden gelerek Lefkoşa'da buluşan üreticiler, sırasıyla Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Cumhuriyet Meclisi ve Başbakanlık önüne gitti.

Üreticiler, birkaç traktörü Tarım ve Doğal Kaynaklar  Bakanlığı önüne bıraktı ancak “Muhatabımız Tarım Bakanı değil” diyerek açıklamayı burada yapmadı.

ÜRETİCİLER MECLİS’İN BAHÇE KAPISINI KIRDI

Cumhuriyet Meclisi önünde ise Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, eylemle ilgili ilk açıklamasında hayvan üreticilerinin Kıbrıs Türk halkının sesi olmaya geldiğini söyledi. Bu saatten sonra muhataplarının Başbakan Ünal Üstel olduğunu kaydeden Naimoğulları, "Üretici daha son sözünü söylemedi" dedi.

Eylemciler burada, Cumhuriyet Meclisi’nin bahçe kapısını kırdı.

BAŞBAKANLIK ÖNÜNDE POLİSLE SICAK TEMAS

Meclis'in ardından Başbakanlığa giden üreticiler taleplerini burada da dile getirdi, polisle de karşı karşıya geldi.

"MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ"

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, ithal et durdurulana, çiğ süte gerçek değeri verilene, üretimdeki girdi maliyetleri düşürülene kadar mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş’un içlerinden biri olduğunu, bu göreve geldiğinde ümitlendiklerini kaydeden Mustafa Naimoğulları “Sayın Tarım Bakanı, bugüne kadar muhatabımızdı ama artık değil…” diye konuştu.

Naimoğulları, Çavuş’un üreticiyi koruyacak hiçbir karar üretmediğini aksine hata üstüne hata yaptığını da savundu.

Hükümetin ithal et kararına tepki gösteren Naimoğulları, “Siz önce hayvancıya ucuz yem, ucuz su, ucuz elektrik verin. Kendi üreticiniz borç batağındayken, açken şov yapmayın.” ifadelerini kullandı.

“Halk ucuz et yiyecek.” açıklamalarını da eleştiren Mustafa Naimoğulları, “19 yıldır birlik başkanıyım, 34 yıldır veteriner hekimim, ülkeye hiç ithal kuzu eti getirildiğini görmedim. Biz, yıllarca Araplara canlı kuzu ihraç ettik.” dedi.

Hükümet, 20 Haziran'a kadar Avrupa Birliği'nden donmuş ve kemiksiz kuzu eti ithal edilmesi amacıyla Toprak Ürünleri Kurumu'nu yetkilendirmiş ve bu süreçte Kamu İhale Yasası askıya alınmıştı.

Hayat pahalılığının yüzde 105 gerçekleşirken çiğ süte verilen artışın yüzde 8 olduğunu belirten Naimoğulları, bir torba yemi 800 TL’ye, bir ton suyu 22 TL’ye aldıklarını söyleyerek, elektriğe ve mazota yapılan zamlara dikkat çekti.

“Siz hayvancıyı, tüccara, kasaba, otelciye teslim ettiniz.” diyen Mustafa Naimoğulları, süte litre başına verilen 1 buçuk TL desteği de istemediklerini söyleyerek, “Alın paranız sizin olsun.” dedi.

Narenciye, patates gibi tüm üretim sektörlerinin bitirildiğini de savunan Naimoğulları, “Kıbrıs Türk hayvancısını bitiremeyeceksiniz. Mücadeleye devam edeceğiz.” diye konuştu.

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’nin düzenlediği eyleme bazı sivil toplum örgütleri de destek veriyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar