Yabancıların arazi ve mülk edinmesinde yeni dönem... 8 maddede neler değişti?

22 Mayıs 2024

Güncelleme: 22 Mayıs 2024

A
A

Yabancıların, KKTC ortaklı olsa bile sınırsız arazi alımı tarihe karıştı. Yabancılar kayıtsız haldeki ellerinde bulunan fazla arazi ve mülkleri ise 2 yıl içerisinde satmak zorunda... Resmi Gazete'de yayımlanan yasal düzenleme neler getiriyor?

ZgotmplZ MYK

Haber Merkezi

Yabancıların mal edinme ve uzun vadeli kiralama şartlarında yeniden düzenlemeye gidildi.

Yeni şartlar ve bazı alımlara kısıtlamalar getiren "Taşınmaz Mal Edinme ve Uzun Vadeli Kiralama (Yabancılar) (Değişiklik) Yasa Tasarısı" pazartesi günü  Cumhuriyet Meclisi'nde oy çokluğu ile kabul edilmişti.

Düzenleme Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın onayının ardından dünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak resmen yürürlüğe girdi.

DEĞİŞİKLİK NE GETİRİYOR?
MÜSTAKİL EV ALIMINDA ARAZİ ALANI YARI YARIYA DÜŞÜRÜLDÜ

Değişikliğe göre, yabancı uyruklular KKTC'den bir apartman dairesi veya konut alabilecek. Önceki düzenlemede de yabancılar KKTC'de bir konut veya apartman dairesi alabiliyorlardı ancak yeni düzenlemeye müstakil ev alımında arazi sınırlandırılması eklendi. Daha önce, müstakil ev alımında konutun içinde bulunduğu arazi 5 dönüme kadar çıkarken, değişiklikle bu alan 2,5 dönüme düşürüldü.

TC VATANDAŞLARINA 3 KONUT/DAİRE EDİNME HAKKI TANINDI

KKTC'yi tanıyan ülkeler ile KKTC vatandaşlarına kendi topraklarında 3 konut veya apartman dairesi satın alma hakkı tanıyan ülkelerin vatandaşları ise KKTC'de 3 konut veya apartman dairesi edinebilecek.

YABANCILAR İÇİN YATIRIM AMAÇLI ARAZİ ALIMINDA MİKTAR 3'TEN 20 MİLYON EURO'YA ÇIKARILDI

Değişiklik ile yabancıların yatırım amaçlı arazi alımı konusunda da değişikliğe gidildi. Daha önce 3 milyon euro yatırımla 60 dönüm arazi alabilen yabancılar için arazi genişliği aynı kalırken yatırım miktarı 20 milyon euroya çıkarıldı.

2 YIL İÇİNCE YATIRIM YAPILMAZSA ARAZİ GERİ ALINACAK

Daha önce şart koşulan 3 milyon euroluk yatırımın niteliğine bakılmazken, yeni yasadaki 20 milyon euroluk yatırımın içinde sanayi, eğitim veya sağlık alanında olması zorunluluğu getirilerek 2 yıl içinde bu yatırımları yapmadığı tespit edilenlerin ellerinden arazilerin alınacağı yer aldı.

YABANCILARIN SINIRSIZ ARAZİ ALABİLME ŞARTI DEĞİŞTİRİLDİ

Yabancıların, şirketler veya mütevelli (KKTC vatandaşı hissedar) aracılığı ile daha önce sınırsız arazi alabilme şartı da değiştirildi. Bundan sonra yabancıların ortaklığı yüzde bir dahi olsa şirket veya mütevelli yabancı sayılacak ve sadece gerçek kişilerin haklarından yararlanarak 1 konut veya 20 milyon euroluk yatırım ile 60 dönüm arazi alabilecek.

YÜZDE 49 HİSSESİ OLAN YABANCI ŞİRKETLER "YAP-SAT"A DEVAM EDEBİLECEK

Değişiklikle, yüzde 51'i KKTC vatandaşına ait olan ve yabancı hissedarları da bulunan bir şirket, yap-sat (konut yapıp satma) hakkına sahip olacak.

SÖZLEŞME İLE EDİNİLEN 1'DEN FAZLA ARAZİ VE MÜLKLER İÇİN 2+1 YILLIK SÜRE VERİLİYOR

Yabancıların kayıtsız taşınmazlarına da kayıt altına alınma zorunluluğu getirildi. Buna göre, yabancılar ellerinde bulunan fazla arazi ve mülkleri 2 yıl içerisinde satmak ve sözleşmelerini 6 ay içerisinde Tapu Dairesi'ne bildirmek zorunda olacak.

Fazla mülklerle ilgili Bakanlar Kurulu'na 2 yıllık süreyi 3 yıla uzatma hakkı tanınırken, yasayı ihlal eden yabancılara asgari ücretin 500 katı para cezası verilecek.

ÜLKE ARAZİLERİNİN YÜZDE 3'ÜNDEN FAZLASI YABANCIYA SATILMAYACAK

Düzenlemeyle, ilçelerin yüz ölçümünün yüzde 7'sinden ve ülke yüz ölçümünün yüzde 3'ünden fazlası yabancılara satılamayacak.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar