Yeni "muhaceret affı" kimleri kapsıyor, şartları neler?

24 Ekim 2022

Güncelleme: 24 Ekim 2022

A
A

Komiteden Meclis'e sevk edilen ve bugün genel kurulda ele alınacak "Muhaceret Affı" neleri içeriyor? Komite Başkanı UBP'li Yasemi Öztürk ve Komite Üyesi CTP'li Ürün Solyalı, tasarının detaylarını paylaştı.

ZgotmplZ

"Muhaceret Affı" olarak bilinen “Yabancılar ve Muhaceret (Değişiklik) Yasa Tasarısı” bugün Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'na geliyor.

Tasarı, geçtiğimiz çarşamba günü Cumhuriyet Meclisi, Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi’nden oybirliği ile geçmişti.

Komite Başkanı UBP Milletvekili Yasemi Öztürk ve Komite Üyesi CTP Milletvekili Ürün Solyalı tasarının komitedeki gelişim sürecini ve detaylarını Cumhuriyet Meclisi Basın Bürosu tarafından hazırlanan "Komite Günlüğü" programına değerlendirdi.

MUHACERET AFFI'NDAN KİMLER YARARLANACAK, AF ŞARTLARI NELER?

Yasemi Öztürk, aftan kimlerin yararlanacağını, kimlerin kapsam dışı olacağını ve koşulları anlattı:

  • En son 2021 yılında getirilen Muhacaret Affı'ndan yararlanan kişiler ve adli bir suçtan dolayı hüküm giymiş kişiler tasarının kapsamı dışında olacak
  • Tasarının kapsamı içerisinde olan ve hali hazırda yurt içinde olan kişiler, muhaceretin gerekli web sayfasına başvurarak 90 gün içerisinde bir brüt asgari ücret ödeyerek bu yasadan yararlanabilecek.
  • Yurtdışında olup da cezaya düşmüş kişiler ise gerekli temsilciliklere başvuru yaparak kendilerine olumlu cevap gelmesi durumunda, yine 90 gün içerisinde bir brüt asgari ücret ödeyerek, aftandan yararlanabilecek
  • Bu kişiler eğer kaçağa düştükten sonra devlet tarafından ihraç edildiler ise devletin ödediği uçak, gemi, vb. bilet ücretlerini de ödeyerek bu yasadan yararlanabilecekler.
  • Cezaya düşen pek çok kişinin aileleri de aftan yararlanabilecek. Bu kişilerin 25 yaşından küçük çocukları, 18 yaşından büyük engelli çocukları da ailelerinin ödediği harçlar ile birlikte aftan yararlanabilecek.
RESMİ GAZETE'DE YAYINLANDIKTAN 10 GÜN SONRA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Komite Başkanı Yasemi Öztürk, ayrıca yasa tasarısının Resmi Gazete'de yayınlandıktan 10 gün sonra yürürlüğe gireceğini kaydetti. 

SOLYALI CTP'NİN TUTUMUNU ANLATTI

Ürün Solyalı ise CTP Milletvekilleri olarak kabul oyu verdikleri muhaceret affının kapsamı ile ilgili olarak ise “CTP olarak gelen yasada öncelikle baktığımız nokta, bir suç nedeniyle ihraç edilen kişilerin bu af kapsamında olup olmadığıydı. Bu anlamda var olan kafa karışıklıklarını yasanın dışına almayı başarabildik. Dolayısıyla, herhangi bir suçtan ötürü yurtdışına gönderilmiş kişilerin bu af kapsamı içerisine alınmamasını sağlayabildik.” dedi. 

Solyalı son olarak Tasarı’nın Meclis Genel Kurulu'ndan geçmesi ve Cumhurbaşkanı imzalamasına müteakip Resmi Gazete'de yayınlandıktan iki hafta sonra yürürlüğe gireceğini; çünkü başvuruların online olarak yapılacak olmasından dolayı online başvuru sistemi üzerinde bazı alt yapı çalışmaları için bu süreye ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar