Yılın ikinci asgari ücreti net 29 bin 640 TL oldu

20 Mayıs 2024

Güncelleme: 23 Mayıs 2024

A
A

Asgari Ücret Saptama Komisyonu yılın ikinci asgari ücretini yüzde 23.5 artışla, aylık brüt 34 bin 070 TL, net ise 29 bin 640 TL olarak açıklandı. Ücret 1 Mayıs 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak.

ZgotmplZ MYK Haber

Haber Merkezi

Bugün üçüncü kez toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yılın ikinci asgari ücretini belirledi.

Komisyon yılın ilk asgari ücretini aylık brüt 34 bin 070 TL, net ise 29 bin 640 TL olarak açıkladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Toplantı Salonu’nda yapılan üçüncü toplantıda yeni asgari ücret çokluğuyla belirlendi. Devlet ve işçi taraflarının evet oyları ile yeni asgari ücret belirlenirken, işveren tarafı olumsuz oy kullandı. 

Artış oranı ise yüzde 23.5 olarak hesaplandı.

Ücret 1 Mayıs 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak.

Ülkede nisan ayı enflasyonu aylık yüzde 5.92, yıllık yüzde 95.60 olarak hesaplanırken, maaşlara etki edecek olan son 4 aylık enflasyon ise 22.98 olmuştu.

Asgari ücrete yapılan artış oranı ise açıklanan enflasyon rakamının 0.52 puan üzerinde oldu.

KİM/NE DEDİ?
GARDİYANOĞLU: İŞVEREN TARAFI ONAYLAMADI 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, devlet, işveren ve işçi taraflarının tekliflerinin arasında çok fazla fark olmadığını belirterek, “Gönül isterdi ki oy birliği ile onaylansın.” dedi.

Yeni asgari ücretin, oylamada devlet ve işçi taraflarının onayı ile oy çokluğuyla geçtiğini bildiren Gardiyanoğlu, 1 Mayıs 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak yeni asgari ücretin herkese hayırlı olmasını temenni etti. Bakan Gardiyanoğlu, rakamı da açıkladı.

Buna göre yeni asgari ücret; brüt 34 bin 70 TL, net 29 bin 640 TL, haftalık 7 bin 862 TL 30 kuruş, günlük bin 572 TL 46 kuruş ve saatlik 196 TL 55 kuruş olarak uygulanacak.

ALP : İZLENEN YÖNTEM YANLIŞ

Kıbrıs Türk İşverenler Sendikası temsilcisi Cengiz Alp ise, “İşveren kesimi bu ülkedeki enflasyonun suçlusu değildir.” diyerek başladığı konuşmasında, işveren tarafının “hayır” oyu verdiğini belirtti ve asgari ücretin belirlenmesinde izlenen yöntemin yanlış olduğunu, asgari ücretin bir taban fiyatı olduğunu söyledi.

Alp, Güney Kıbrıs’ta asgari ücretin milli gelire oranı yüzde 30 iken KKTC’de bu oranın yüzde 80’i bulduğunu da sözlerine ekledi.

SERDAROĞLU: DOĞRU BİR ADIM ATILDI

Son olarak söz alan Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş) Başkanı Ahmet Serdaroğlu, hayat pahalılığı oranının asgari ücrete yansıması taleplerini dile getirdi ve bu toplantıda hayat pahalılığının biraz üzerinde artış yapıldığını belirtti. Yeni ücretin Resmi Gazete’de yayımlanması ile itiraz sürecinin başlayacağını anlatan Serdaroğlu, Bakan Gardiyanoğlu’na kendilerine doğru bir adım attığı için teşekkür etti.

“Zam yapılmasın, artış da yapılmasın.” diyen Serdaroğlu, Hükümetin enflasyonla mücadele konusunu ciddiye almasını da istedi.


Ülkede asgari ücret 1 Ocak 2024'ten bu yana aylık brüt 27 bin 587 TL, net ise 24 bin TL olarak uygulanıyordu. 

Ocak ayında asgari ücrete artış miktarı yüzde 52.38 olmuştu.

Nisan ayında yapılan hesaplamaya göre 4 kişilik bir aile için açlık sınırı da 23 bin 559 Türk Lirası (TL) olarak belirlenmişti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar