Yılmaz Çırakoğlu'na son veda... Tedavi sürecindeki gibi cenazesinde de yalnız bırakıldı

25 Eylül 2024

Güncelleme: 25 Eylül 2024

A
A

Pazartesi günü yaşamını yitiren mücahit ve emekli kültür ataşesi Yılmaz Çırakoğlu, dün İskele'de toprağa verildi.

ZgotmplZ

Mücahit, emekli kültür ataşesi Yılmaz Çırakoğlu, dün İskele'de son yolculuğuna uğurlandı.

Çırakoğlu'nun cenazesi İskele Merkez Ümmü Haram Camisi'nde ikinci namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından İskele Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Cenazeye ailesi ve sevenlerinin yanı sıra Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre ve Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay da katıldı. Hükümet ve muhalefet kanadından ise cenazeye katılım olmadı.

Çırakoğlu'nun tedavisi sürecinde başından ayrılmayan eşi Atiye Çırakoğlu'nun, ayakta zor durduğu gözlendi. Oğlu Kayıhan Çırakoğlu da büyük üzüntü yaşadı.

Yılmaz Çırakoğlu, 23 Eylül sabahı, temmuz ayından bu yana tedavi gördüğü Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi'nde hayata gözlerini yummuştu.

 YANLIŞ TEDAVİLER VE İHMAL "ÖLÜME GÖTÜRDÜ"

Yılmaz Çırakoğlu'nun halsizlik ve karın ağrısıyla başlayan sağlık sorunu, ailenin iddiasına göre yanlış tedaviler ve ihmal sonucu özel ve devlet eliyle bir kabusa dönüşmüştü. Çırakoğlu'na yaşatılanları eşi Atiye Çırakoğlu, temmuz ayında MYK Haber'e anlatmıştı.

Girne Orduevi'nde çekilen bu fotoğraftan 72 saat sonra Çırakoğlu ailesinin hayatı altüst oldu.

24 Kasım 2022 tarihinde genel bir halsizlik şikayetiyle Gazimağusa Devlet Hastanesi'ne başvuran Yılmaz Çırakoğlu, rahatsızlığı anlaşılamayınca önce globa (hastanın aniden idrar yapamama durumu) girmiş, ardından sepsis (kan zehirlenmesi) başlamıştı. Yatağa bağlı tutulduğu için sol kolunun tendonları kopan, aynı zamanda ajite (taşkınlık, saldırgan davranış) durumu başlayan Çırakoğlu'nun midesine de yemeyi bıraktığı için iki kez PEG (ağız yolu ile beslenemeyen hastanın karın duvarından geçirilerek mideye esnek bir tüp yerleştirmesi) açılmıştı.

Sağlıklı iken kısa sürede yatalak hale dönen Yılmaz Çırakoğlu'nun kuyruk sokumunda da çürüme meydana gelmiş ancak bu durum fark edilmemişti.

85 yaşındaki Yılmaz Çırakoğlu, bir buçuk yıl İskele'deki evinde cihazlara bağlı, yatalak yaşam sürdürdü.

Atiye Çırakoğlu, 1.5 yılda eşinin tedavisi için 2.5 milyon TL harcadığını ancak buna rağmen sağlına kavuşamadığını anlatmış, devletin de kendileriyle ilgilenmediklerini dile getirmişti.

MYK Haber'in konuyu gündeme taşıması ve yetkililerle iletişime geçmesinin ardından Yılmaz Çırakoğlu için Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi'nde yer açılmıştı. 

YILMAZ ÇIRAKOĞLU KİMDİR?

18 Ekim 1939 tarihinde Larnaka'nın Cevizli köyünde doğan Çırakoğlu, köyünün ilk üniversiteye giden genci, ilk memuru, ilk öğretmeniydi.

9 yıl mücahitlik yapan Yılmaz Çırakoğlu, 1968 yılında ilk coğrafya kitabını yazan isimdi.

İlk coğrafya kitabını yazan Yılmaz Çırakoğlu, diplomat pasaportuna da sahip bir isim.

Federe devlet döneminde öğrenci temsilciliğinde bulunan Çırakoğlu, KKTC kurulduktan sonra kültür ataşeliği ve kısa bir dönem de elçi vekili görevlerinde bulunmuştu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar