Yücetürk: Engelliler "üvey evlat" muamelesi görüyor

2 Aralık 2024

A
A

Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk, 600 engellinin iş ve aş beklediğini belirterek, nakdi yardımların da günümüz koşullarına göre yeniden düzenlenmesini istedi.

ZgotmplZ

Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk, 3 Aralık Dünya Engelliler Dayanışma Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, engellilerin “iş ve aş” istediğini kaydetti.

Açıklamasında, 17 Nisan 1976 yılında kurulan Kıbrıs Türk Görmezler Derneği ile KKTC’de başlayan engelli hareketlerinin 48'inci yılını doldurduğunu belirten Yücetürk, 13 Mayıs 1985 yılında kurulan Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu ile iş ve güç birliği yapan Kıbrıs Türk Görmezler Derneği, Kıbrıs Türk Zihinsel Engelliler Derneği, Engelli Aileleri Dayanışma Derneği ve Umut Otizm Dernekleri’nin engelli hareketlerinin de 40'ıncı yılını doldurduğunu ifade etti.

"İSTİHDAM VE YARDIMLARDA İSTENEN NOKTAYA GELEMEDİK"

Derneklerin, KKTC’de yaşayan 6 bin 500 civarında engellinin topluma kazandırılmaları çalışmalar yaptıklarını kaydeden Yücetürk, "23 Kasım 1993 yılında büyük bir engelli hareketi ile yasallaştırmış olduğumuz engellileri koruma, rehabilite ve istihdam yasası ile bugüne kadar kamu ve özel sektörde toplamda 800 engelli kardeşimize istihdam iş olanağı sağladık. 5 binin üzerinde engelli kardeşimize nakdi yardım alma olanağı sağladık. Fakat ne istihdamda, ne de nakdi yardımlar konusunda istediğimiz noktaya halen gelemediğimizi üzülerek görmekteyiz." dedi.

Yücetürk, Avrupa standartlarının çok altında olduklarını belirterek, "600 engellimiz iş ve aş beklemektedir. 2006 yılından beri kamuda tatminkar istihdam edilememesi bizleri derinden yaralamaktadır. Nakdi yardımlar konusunda günün koşullarına göre sosyal devlet anlayışından uzak, engellilere reva görülen nakdi yardımların günümüz koşullarına göre yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.

"ÜVEY EVLAT MUAMELESİ GÖRÜYORUZ"

"Ulaşım, dolaşım ve erişimde KKTC olarak topyekün sınıfta kalındığı" görüşünü aktaran Yücetürk, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yaşayan engellilerin bugüne kadar üvey evlat muamelesi gördüğünü yapılan icraatlarla gördük" ifadesini kullandı.

Bir engellinin sağlık kurumuna girip rapor almasının bile büyük bir işkence olduğunu ve söz konusu raporların üç aya kadar zor çıktığını da belirten Yücetürk, “2014 yılında Lefkoşa sınırları içinde temeli atılan engelsiz yaşam evinin 9 yılda tamamlanmasına rağmen kısmen hizmete açılması ve söz konusu bu projenin arzu edilen 48 yataklı projeden 32 yatağa düşürülmesi camiamızı son derece üzmüştür.” dedi.


Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu, yatılı kısmı olmayan ve 18 yaş altı engelli bireylere hizmet veremeyen Engelsiz Yaşam Evi’nin açılışının göstermelik olacağını ileri sürerek, 25 Eylül'deki açılış törenini protesto etmiş ve törene katılmamıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar