Barolar Birliği'nden şiddete uğrayan kadınlara destek

21 Haziran 2024

Güncelleme: 21 Haziran 2024

A
A

Kıbrıs Türk Barolar Birliği İnsan Hakları Komitesi, kadına yönelik şiddetin toplumsal bir sorun olduğunu belirterek, şiddete maruz kalan ve maddi yetersizlik içinde olan kadınlara adli yardım sağladığını duyurdu.

ZgotmplZ

Kıbrıs Türk Barolar Birliği İnsan Hakları Komitesi, kadına yönelik şiddetin, toplumsal bir sorun olduğuna işaret ederek, birliğin şiddete maruz kalan ve maddi yetersizlik içinde olan kadınlara adli yardım sağladığını belirtti.

KTBB'NİN SAĞLADIĞI ADLİ YARDIM

Şiddete maruz kalan kadınlar, ikamet ettikleri bölgedeki Sosyal Hizmetler Dairesi’ne başvurup hizmeti almaya hak kazandıktan sonra, KTBB İnsan Hakları Komitesi'nin eğitimlerinden geçen avukatlar arasından seçim yapabiliyor.

 Aile Yasası’na dayalı davalarda, kadınlara ücretsiz hukuki destek sağlanıyor. 2018 yılından bu yana her yıl en az 100-150 kadın bu hizmetten faydalanıyor.

BİLGİLENDİRME VE EĞİTİM ÇALIŞMALARI

Barolar Birliği, merkezlere uzak belediyelerden başlayarak çeşitli belediyelerle iş birliği içinde kadına yönelik şiddetle mücadele ve adli yardım hizmetlerine yönelik bilgilendirme çalışmaları yürütüyor.

İş birliği yapılan belediyeler şun:

  • Lefke Belediyesi
  • Değirmenlik Akıncılar Belediyesi
  • Lapta Alsancak Çamlıbel Belediyesi
  • Yeniboğaziçi Belediyesi
  • Erenköy Karpaz Belediyesi
  • İskele Belediyesi
  • Tatlısu Belediyesi
  • Mehmetçik Büyükkonuk Belediyesi
  • Gazimağusa Belediyesi
  • Lefkoşa Belediyesi
  • Mesarya Belediyesi
DEVLETE YASAL YÜKÜMLÜLÜKLERİN HATIRLATILMASI

KTBB açıklamasında, devlete yönelik yasal yükümlülükler de hatırlatıldı ve talepler sıralandı.

2011 yılında mevzuata dahil edilen İstanbul Sözleşmesi’nin (Avrupa Konseyi Kadına Yönelik Şiddet ve Ev içi Şiddetin Önlenmesi Sözleşmesi) uygulanması, "Alo 183 İhbar Hattı"na altyapı kazandırılması ve vardiyalı sisteme geçilmesi gerektiği kaydedilen açıklamada, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi’nin (TOCED), tüm şube ve merkezleri ile tam randımanlı çalıştırmak için teşkilatlandırılması talep edildi.

Açıklamada, toplumsal cinsiyet eşitliği başta olmak üzere insan hakları eğitimi derslerinin okullarda zorunlu hale getirilmesi, devletin istatistik kurumu raporlarına göre kadın ve erkekler arasındaki iş gücüne katılım oranlarının eşitlenmesi hedeflenerek, kadın işsizliğinin ve yoksulluğunun önüne geçecek alternatif alanlar yaratılması gerektiği belirtildi.

TOCED Yasası'nda belirtilen toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme uygulanması ve devlete ait bir kadın sığınma evi açılması ile şiddeti önleme ve danışma merkezlerinin faaliyete geçirilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, Aile Yasası kapsamında düzenlenen adli yardım için bütçede gereken payın ayrılması talebinde bulunuldu.

Açıklamada, “Polis Teşkilatı içinde TOCED Yasasına göre kurulan Kadına Yönelik Şiddete Müdahale Şubesi, önceki dönemlerde olduğu gibi her ilçede aktif şekilde çalıştırılsın ve o birimde görev alan polisler düzenli olarak özel eğitimlere tabi tutulsun” denildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar