Beyarmudu şehitleri anıldı... Töre, "geçmişin unutulmaması" mesajını verdi

24 Temmuz 2024

Güncelleme: 24 Temmuz 2024

A
A

Milli mücadele yıllarında şehit edilen altı Beyarmudu şehidi, düzenlenen törenle anıldı. Zorlu Töre, törendeki konuşmasında, geçmiş unutulursa, tarihin tekerrür edeceğini vurguladı.

ZgotmplZ

Beyarmudu şehitleri, Cumhurbaşkanı Vekili, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre'nin de katıldığı törenle anıldı.

Milli mücadele yıllarında şehit olan altı Beyarmudu şehidinin anısına yapılan Beyarmudu Şehitler Anıtı önünde düzenlenen tören, protokol sırasına göre anıta çelenklerin konmasıyla başladı, ardından saygı duruşunda bulunuldu, saygı atışı yapılarak İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.

Sehit yakını Ali Hocalar “Ben Bu Vatan İçin Şehit Oldum Ana” isimli şiiri okudu.

Cumhurbaşkanı Vekili, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, törende yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türk halkının bugüne kadar bir çok acı çektiğini, göçler yaşandığını ve katliamlara uğradığını, ama direnişi ve mücadelesinden asla vazgeçmediğini söyledi.

Töre, Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü askerlerinin 1964’ten 1974 yılına kadar Kıbrıs'ta bulunduğunu, İngiliz Barış Gücü askerlerinin o dönemde bir TMT Mücahidini ağılında şehit ettiğini ifade etti.

Töre, Pile yolunda yaşananları da anımsatarak bu kadar problemin çıkarıldığı adada anlaşmanın zor olduğunu belirtti.

Beyarmudu bölgesinde olduğu gibi vatanın bir çok toprağında şehitler verildiğini ifade eden Başkan Töre, onların verdiği mücadele ile bugünlere gelindiğini belirtti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin mücahit ve Mehmetçiklerin hediyesi olduğunu vurgulayan Töre, milli iradeden vazgeçmeyeceklerini kaydetti.

"Kıbrıs Türk halkını ve Türkiye’yi Filistin zannetmesinler "diyerek Rum - Yunan ikilisini uyaran Töre, “Boylarının ölçüsünü alırlar, Dimyat'a pirince giderken eldeki bulgurdan olmayın. Bizler burada uyumuyoruz, Kimse şımarıklık yapmasın. AB, ABD ve BM’yi takip ediyoruz ve uyarıyoruz. Onları kınıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Davanın Kıbrıs Türkleri ile Anavatan tarafından birlikte yürütüldüğünü kaydeden Töre şunları kaydetti:

“İki devlet olgusundan ve KKTC’den asla vazgeçmeyeceğiz. Yaşasın KKTC, Anavatan Türkiye ve Türk dünyası."

"GEÇMİŞİ UNUTURSAN TARİH TEKERRÜR EDER"

“Geçmişi unutursan tarih yeniden tekerrür eder, aynı acılar tekrar yaşanır.” ifadelerini kullanan Töre, “Bize bu toprakları kimse hediye etmedi, şehit kanlarıyla aldık, şehitlerin hediyesidir. Kurduğumuz devlet bizim milli irademizdir, temelinde şehitlerin kanı var.” şeklinde konuştu.

"SİZ ŞIMARIKLIK YAPACAKSANIZ, BİZ DE UYUMUYORUZ"

Kıbrıs Rum kesiminin sürekli silahlandığını ve deniz üssü kuracağını dile getiren Töre, “Siz silahlanmanıza devam edip bir şımarıklık yapacaksanız biz de uyumuyoruz.” diyerek, şehitleri rahmetle andı, gazilere de minnet sunarak konuşmasını sonlandırdı.

Beyarmudu Belediye Başkanı Bülent Bebek de, Kıbrıslı Türklerin 1955’ten 1974 Barış Harekatı’na kadar birçok katliama uğradığını, şehitlerin asla unutulmayacağını belirterek, şehitleri rahmetle andı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar