Demirkubuz'un "Hayat"ı Oscar adayı

27 Ağustos 2024

A
A

Yönetmen Zeki Demirkubuz'un "Hayat" filmi, Oscar ödüllerinde Türkiye'nin "En İyi Uluslararası Film" adayı oldu.

ZgotmplZ

Türkiye'nin Oscar adayı, Zeki Demirkubuz'un "Hayat" filmi oldu

Yönetmen Zeki Demirkubuz'un "Hayat" filmi, bu yılki Akademi Ödülleri'nde Türkiye'nin "En İyi Uluslararası Film" adayı olarak belirlendi.

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin Oscar adayını, "Türkiye'nin 'En İyi Uluslararası Film Oscar' adayı Zeki Demirkubuz'un yönetmenliğini yaptığı Hayat adlı filmi oldu. Bakanlığımızca da desteklenen filmimize Oscar yolculuğunda başarılar dileriz." şeklindeki açıklamayla duyurdu.

FİLM HAKKINDA

Demirkubuz'un yönetmenliğini yaptığı filmin başrollerinde Miray Daner ve Burak Dakak yer alıyor.

Filmde, babasının zoruyla nişanlanmak zorunda kalan Hicran evden kaçar. Hicran'ın zaten onu istemediğini düşünen Rıza, bu durumu önceleri pek umursamasa da durum giderek zoruna gitmeye başlar ve Hicran'la yüzleşmeye karar verir. Sadece bir kere gördüğü nişanlısının peşinden İstanbul'a gidip uzun sürecek büyük bir arayışa başlar.

Filmin kadrosunda Cem Davran, Umut Kurt, Melis Birkan, Osman Alkaş, Ozan Dağara, Doğu Demirkol, Kayhan Açıkgöz, Muttalip Müjdeci, Seyit Nizam Yılmaz, Berfun Başel, Hande Özen, Özlem Türkad ve Caner Cindoruk bulunuyor.

ZEKİ DEMİRKUBUZ KİMDİR?
 

Zeki Demirkubuz, 1 Ekim 1964 yılında Isparta'da doğdu. İlk ve ortaokulu Isparta’da tamamladıktan sonra İstanbul’a yerleşti. Burada lise öğrenimine bir süre devam ettikten sonra okuldan ayrılarak fabrika ve atölyelerde çalışmaya başladı.

12 Eylül (1980) döneminde tutuklandı, üç yıl hapis yattı. Bu yıllarda edebiyata ilgi duydu ve üzerinde kalıcı etkiler bırakan Dostoyevski’nin Suç ve Ceza romanı olmak üzere pek çok edebi eser okudu. Tahliyesinin ardından bir süre Anadolu’nun çeşitli kentlerinde işportacılık yaptı. Sonrasında yeniden okumaya karar verip dışarıdan liseyi bitirdi, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’ne girdi.

İlk uzun filmi C Blok'u (1994) çekene kadar çeşitli yönetmenlere asistanlık yaptı. Uluslararası eleştirmenler ve izleyiciler, Demirkubuz'u Venedik Film Festvali'nde gösterilen ikinci filmi Masumiyet ile tanıdılar.

Üçüncü filmi olan Üçüncü Sayfa, Türkiye'deki film festivallerinin yanı sıra Locarno ve Rotterdam Film Festivalleri de dahil olmak üzere Avrupa'da yapılan çok sayıda film festivalinde gösterildi. Yazgı (2001) ve İtiraf (2001), 2002 yılında Cannes Film Festivalinin "Un Certain Regard" bölümünde gösterildi. Başrolünü de üstlendiği Bekleme Odası'nın (2003) ardından Masumiyet'in başlangıç öyküsünü anlatan Kader'i (2006), sonrasında Kıskanmak (2009), Yeraltı (2012), Bulantı (2015) ve Kor (2016) filmlerini yaptı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar