İngiltere'de "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü"nde yeni tedbirler geliyor

23 Kasım 2024

Güncelleme: 24 Kasım 2024

A
A

İngiltere'de, aile içi şiddet uzmanları, 999 hattına yerleştirilerek, şiddet mağduru kadınlara anında müdahale edebilecek. Kocası tarafından öldürülen Raneem Oudeh’in adının verildiği Raneem Yasası, 2025 başından itibaren yürürlüğe girecek.

ZgotmplZ

Haber Merkezi - Londra Temsilcisi Mihrişah Safa

Tüm dünyada kabul gören, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü'nde, İngiltere’de de yepyeni bir uygulamanın başlayacağı duyuruldu.

Kadına ve kız çocuklarına yönelik şiddetle mücadelede belirlenen yeni önlemler kapsamında, aile içi şiddet uzmanlarının, acil ihbar hattı 999 operatörleri arasında yer alacağı ve şiddet mağduru kadınlara anında müdahale edileceği açıklandı.

Birleşmiş Milletler tarafından 1999 yılında farkındalık oluşturmak amacıyla ilan edilen "25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü"nde konuya yönelik çalışmalar hızlandırılırken, yeni önlemler de açıklanmaya başlandı.

İngiltere İçişleri Bakanı Yveet Cooper ve yetkililerin açıklamasına göre, kadın ve kız çocuklarına yönelik şiddet mücadelesini güçlendirmeye yönelik yeni planlar kapsamında, kurbanların faillerden daha iyi korunması hedefleniyor.

Acil yardım hattı 999’a, bu konuda başvuranlara ivedilikle müdahale edilmesi için, konuyla ilgili uzmanların yerleştirileceği ve onların kurbanlarla konuşacağı bildirildi.

İngiltere'deki hükümetin önümüzdeki on yılda kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddeti yarıya indirme taahhüdünün ilk adımı olan ve sokakları geri alma yönündeki daha geniş misyonun temel unsuru olan aile içi şiddet uzmanları 999 kontrol odasına yerleştirilecek.

SAAT BAŞI 100’E YAKIN AİLE İÇİ ŞİDDET KAYDEDİLDİ

Geçtiğimiz yıl polis tarafından İngiltere'de her saat başı ortalama 100'e yakın aile içi şiddet olayı kaydedildi. Bu yeni girişim, yardım çağrılarının ihtiyaç duyulan aciliyetle karşılanmasını ve mağdurların ihtiyaç duydukları uzman desteğine hemen ulaşmalarını sağlayacak.

RANEEM YASASI

Bu yasa, 2018'de eski kocası tarafından öldürülen Raneem Oudeh ve annesi Khaola Saleem'in anısına hazırlanan "Raneem Yasası"nın bir parçasını oluşturacak. Raneem'in güvenliği kaygılarıyla ilgili polise 13 ihbarda bulunuldu, ancak herhangi bir tutuklama yapılmadı. Öldürüldüğü gece ise talihsiz kadın 999'u dört kez aradı.

Hükümet, bu pilot projeyi 2025'in başlarından itibaren hedeflenen polis kuvvetlerine finanse edecek. 

Aile içi şiddet konusunda uzmanlar, risk değerlendirmeleri konusunda tavsiyelerde bulunmak ve mağdurların ihtiyaç duyulduğunda hızlı yanıt almasını sağlamak için sahadaki memurlarla birlikte çalışmak üzere 999 kontrol odasına yerleştirilecek ve mağdurlar mümkün olan en kısa sürede destek hizmetlerine yönlendirilecek.

Bu uzmanlar, hızlı video yanıtı gibi daha hızlı yanıt vermek için yeni teknolojilerin kullanılması da dahil olmak üzere, polisin bu tür çağrılara yanıt verme biçimini iyileştirmek için özel ekipler tarafından desteklenecek.

"Raneem Yasası", polisin uyması gereken ulusal yönergeler yayınlanarak yasal bir temele oturtulacak.

İÇİŞLERİ BAKANI COOPER: ŞİDDET OLAYLARINI YARI YARIYA İNDİRECEĞİZ

Raneem Yasasının, kişisel önceliği olduğunu, hükümetin misyonunun önümüzdeki 10 yıl içinde bu tür şiddet olaylarını yarıya indirmek olduğunu söyleyen İçişleri Bakanı Yveette Cooper, şunları kaydetti:

"Korkunç aile içi şiddet mağdurlarının polisin yanlarında olacağını bilmeleri gerekiyor. Bugünkü önlemler, bu yeni hükümetin kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddeti on yıl içinde yarıya indirme misyonunun başlangıcıdır.

Aile içi istismarın ciddiyetinin anlaşılmaması hayatlara mal oluyor ve çok sayıda kişi zaten kaybedildi. Bu nedenle Raneem ve annesi Khaola'nın anısına 'Raneem Yasası'nı tanıtmak çok hayati ve benim için kişisel bir öncelik oldu.

Uzmanların önderliğinde pratik bir polis müdahalesi yoluyla, istismar mağdurları ve hayatta kalanlar öne çıkma cesaretine sahip olduklarında, bu durumun hak ettiği ciddiyet ve aciliyetle ele alınmasını sağlamamız gerekiyor. Misyonumuz, tüm hükümetin, kurumların, kuruluşların ve toplulukların, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddeti on yıl içinde yarıya indirmek için birlikte çalışmasıdır ve bugün, somut ve uzun süreli değişime doğru atılan birçok adımdan sadece bir tanesidir."

Raneem Oudeh ve Khaola Saleem'in baş kampanyacısı, teyzesi ve kız kardeşi Nour Norris şunları söyledi:

"Altı yıl önce yeğenim Raneem'i ve kız kardeşim Khaola'yı kaybettiğimde dünyam başıma yıkıldı. Çektikleri acı ve sistemin onları yüzüstü bırakma şekli asla unutamayacağım bir şey. İşte o zaman kampanyama başladım: Raneem Yasası İçin Yaşamı Güvenceye Al. Ailem için adalet arayışı olarak başlayan şey, dünyanın her yerindeki tüm aile içi şiddet mağdurlarının sonuçlarını iyileştirme misyonuna dönüştü.

Raneem Yasası, aile içi şiddet uzmanlarının 999 kontrol odasında bulunmasını sağlayacak, böylece mağdurların yardım çağrıları ciddiye alınacak ve Raneem'in hikayesinden farklı olarak hiçbir uyarı işaretinin göz ardı edilmemesini sağlayarak hayat kurtaracak. Bu hükümetin Raneem Yasasını gerçeğe dönüştürmek için dinleyip hızla harekete geçmesinden büyük gurur duyuyorum. Aile içi şiddeti ele alma konusundaki kararlılıkları, bana sessiz kalmayı reddettiğimizde değişimin mümkün olduğunu gösterdi.

Raneem'in adının artık başkaları için bir umut ve koruma kaynağı olacağını bilmek bende kelimelere dökemediğim bir gurur duygusu uyandırıyor. Raneem'in anısı bu yasada yaşıyor ve onun hikayesinin hayat kurtarmaya yardımcı olacağını bilmek benim için dünyalara bedel."

Kadınları ve kız çocuklarını güvende tutmak için bir sonraki adım olarak, Kasım ayından itibaren daha fazla aile içi istismarcıya kurbanlarından uzak durmaları emredilecek ve yeni aile içi istismarı koruma emri pilotunun uygulamaya konulması yoluyla bunu yapmamaları halinde daha sert yaptırımlarla karşı karşıya kalacaklar.

Pilot uygulama, polisin zaten yasal olarak tacizcilere mağdurla temas kurmaması veya belirli bir mesafeye yaklaşmaması yönünde talimat vermesi gereken yetkileri temel alacak; ancak aile içi istismar mağdurları şu anda yalnızca 28 güne kadar korunuyor.

Yeni emirler, faillerin isim veya adresteki herhangi bir değişikliği polise bildirmesinin yasal bir zorunluluk haline getirilmesi, elektronik etiketlemenin zorunlu kılınması ve davranış değişikliği programları için değerlendirmelerin emredilmesi gibi önlemlerle daha da ileri gidecek. Ayrıca bu siparişler için maksimum süre olmayacaktır.

Kararlar, şiddet, ısrarlı takip ve kontrol davranışları da dahil olmak üzere her türlü aile içi istismarı kapsayacak ve daha fazla kurum, yalnızca polis ve ceza mahkemeleri değil, aynı zamanda aile ve hukuk mahkemeleri ve yerel makamlar gibi üçüncü taraflar da bu kararlara başvurabilecek. Hayır kurumları ve sosyal hizmetler, mağdurların da doğrudan karara kendileri başvurabilmesini sağlıyor.

Bu yeni emirlerden birinin ihlali ceza gerektiren bir suç olacak ve 5 yıla kadar hapisle cezalandırılabilecek.

AVUKAT AYNUR GÖKYILDIZ: TOPLUMUMUZ DA BU YASAYI ÖĞRENMELİ

Konuyla ilgilenen Türk Avukat Aynur Gökyıldız da, Türk toplumunu bu yasaları öğrenmeye davet etti.

Birleşik Krallık'ta hem avukat hem de gönüllü Birleşmiş Milletler delegesi olarak çalışan Aynur Gökyıldız, kadınların korunmasına ilişkin hükümet kanunlarını ve politikalarını çok yakından takip ettiklerini belirterek, şunları söyledi:

"Türk toplumunu, bu yasaları öğrenmeleri ve şiddet anında 999'u arayarak hemen polisi aramaları konusunda uyarıyoruz.

Birleşmiş Milletler, Statü Komisyonu'nun (CSW68) 68'inci oturumunun önceliği şu şekilde belirlenmiştir: Yoksulluğu ele alarak, kurumları ve finansmanı güçlendirerek cinsiyet eşitliğini sağlamak; tüm kadınların ve kız çocuklarının güçlendirilmesini ve korunmasını hızlandırmak. Kısacası kadınları maddi ve manevi olarak korumak.

Ayrıca, aile ve boşanma davalarına da bakıyorum. Bu ailevi meselelerin içinde yer aldığım için bu bilgilerin topluma sunulmasına büyük önem veriyorum."

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar