"Keçada" markası hayata geçiyor
7 Aralık 2024
Keçe'nin Kuzey Kıbrıs’ta Yeniden Doğuşu projesi kapsamında düzenlenen keçe tasarım kursunu tamamlayanlar sertifikalarını aldı. Kurs boyunca üretilmeye başlanan ürünlerle oluşturulan "Keçada" markasının lansmanı ise pazartesi günü yapılacak.
Cumhurbaşkanlığı himayesinde ve Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar'ın öncülüğünde hayata geçirilen "Keçenin Kuzey Kıbrıs’ta Yeniden Doğuşu" projesinde bir sonraki adıma geçiliyor.
Proje kapsamında, Mehmetçik Belediyesi bünyesinde, Kıbrıs Türk İşlemelerini Araştırma ve Yaşatma Derneği tarafından düzenlenen "keçe tasarım" kurslarını tamamlayan bölge kadınlarına bugün düzenlenen etkinlikle sertifikaları takdim edildi.
Kurs boyunca üretilmeye başlanan ve geliştirilmeye devam edilecek el işi keçe ürünleriyle "Keçada" markasının yaratılması planlanıyor.
"KEÇADA"NIN TANITIMI PAZARTESİ
Pazartesi günü saat 18.00’de Concorde Otel’de yapılacak "Keçenin Kuzey Kıbrıs'ta Yeniden Doğuşu" projesi lansmanında, proje ve "Keçada" markası tanıtılacak, bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında bilgi verilerek, defile düzenlenecek ve ürünler satışa sunulacak.
Lefkoşa'da bugün düzenlenen sertifika takdim etkinliğine Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın eşi Sibel Tatar, Mehmetçik-Büyükkonuk Belediye Başkanı Fatma Çimen Tuğlu, Kıbrıs Türk İşlemelerini Araştırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Dervişe Çeliker, öğretmenler ve kursiyerler katıldı.
SİBEL TATAR: BU BİR ÇEVRE KORUMA, GERİ DÖNÜŞÜM VE KADIN DAYANIŞMASI PROJESİ
Etkinlikte konuşma yapan projenin öncüsü Sibel Tatar, "İpek’in Kuzey Kıbrıs’ta Yeniden Doğuşu" projesi ve "Kozada" markasının ardından "Keçe’nin Kuzey Kıbrıs’ta Yeniden Doğuşu" projesini duyuruyor olmanın mutluluğunu duyduğunu söyledi.
Bu projenin bir çevre koruma hareketi ve geri dönüşüm projesi olduğuna dikkat çeken Sibel Tatar, "Koyun, kuzu ve keçi yünleri doğaya atılıyordu. Büyük bir çevre kirliliği yaratıyordu. Büyükkonuk - Mehmetçik Belediyesi Başkanı Fatma Hanım’ın desteğiyle bu yünleri toplayıp geri dönüşüme kazandırdık." dedi.
Sibel Tatar, Dernek çatısı altında verilen keçe tasarım dersleriyle, kadınların yeteneklerini geliştirmesine, meslek edinmesine, üretim yapılmasına ve kültürel mirasın yaşatılmasına katkıda bulunulduğunu söyleyerek, "Kültürel değerlerimizi geleceğe taşımak hepimizin görevi." dedi.
TUĞLU: UNUTULMUŞ BİR DEĞER HAYAT BULUYOR
Mehmetçik-Büyükkonuk Belediye Başkanı Fatma Çimen Tuğlu da, Mehmetçik Belediyesi’nin geleneksel kültür mirasını yaşatmak ve kadın emeğini desteklemek adına "Keçe’nin Kuzey Kıbrıs’ta Yeniden Doğuşu" projesini yürüttüğünü kaydederek, bu girişimin kadın emeğini öne çıkaran doğa dostu bir çalışma olduğunu vurguladı.
KADINLARA KATILIM ÇAĞRISI
"Doğada atık olarak kalan bu malzemeler, kadınlarımızın emeğiyle ekonomik bir değere dönüşüyor." diyen Tuğlu, "Kadınlarımızın kendi ürünlerini yaparak hem kültürümüzü yaşatmasını hem de gelir elde etmesini sağlamak istiyoruz. Bu vesileyle, tüm kadınlarımızı projeye katılmaya davet ediyoruz." diye konuştu.
ÇELİKER: KEÇE KÜLTÜRÜMÜZE YENİDEN KAZANDIRILIYOR
Kıbrıs Türk İşlemelerini Araştırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Dervişe Çeliker de, "Bu proje ile keçe kültürümüze yeniden kazandırılıyor. Derneğimizde düzenlenen bu kursta farklı tasarımlar oluşturuldu. Islak keçe, baskı teknikleriyle çiçekler, aksesuarlar, şapkalar ve nakışlar üretildi." ifadelerini kullandı.
Çeliker, projeye destek verenlere teşekkür ederek, bu girişimin kadın dayanışmasının ve kültürel mirası yaşatma çabasının bir göstergesi olduğunu kaydetti.
Etkinlik, kursiyerlere sertifikalarının verilmesiyle sonlandı.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bizi Facebook'ta takip edin!
mykibris.com'u Facebook üzerinden takip edin, son paylaşımlardan haberdar olun.
Yorum Yap
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.
Tüm Yorumlar