Kıbrıs mutfağının artık bir kitabı var...

13 Haziran 2024

A
A

Sibel Tatar öncülüğünde ve Cumhurbaşkanlığı himayesinde hazırlanan Kıbrıs kültürüne ait lezzetlerin tariflerini içeren, "Gelenekten Geleceğe Kıbrıs Mutfağı" adlı kitap tanıtıldı. Kitap, KKTC Kültür Yayınları'nın ilk kitabı olma özelliği de taşıyor.

ZgotmplZ

Cumhurbaşkanlığı himayesinde ve Sibel Tatar öncülüğünde hazırlanan ve geleneksel lezzetlerin tariflerini içeren, “Gelenekten Geleceğe Kıbrıs Mutfağı” isimli kitabın tanıtımı, Cumhurbaşkanlığı bahçesinde düzenlenen etkinlikle yapıldı.

Etkinliğe, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu’nun eşi Birgül Feyzioğlu, bazı bürokratlar ve davetliler katıldı.

Kıbrıs tarihini ve kültürünü yansıtan müzikler eşliğinde kıyafetlerin yer aldığı ekinlikte, Kıbrıs kültürüne ait yiyecek ve içecek ikram edildi.

Kitapta yer alan kişiler ve olaylarla ilgili video gösterimi yapılan tanıtım etkinliğinde, Türkiye’de televizyon kanallarında yemek programı yapan ve yemek kitabı bulunan Refika Birgül ile hazırladığı yemek kitabı ile dünyaca tanınan Melis Berg’in Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan kitapla ilgili görüntülü mesajı paylaşıldı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, kitap tanıtımında yaptığı konuşmada, eşi Sibel Tatar öncülüğünde bir ekibin büyük emekler vererek kitabın hazırlandığını söyledi. 

Kitabın gastronomi için önemine işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanan kitabın, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti turizmi ve tanıtımında kullanılabileceğine dikkat çekti.

Kıbrıs Türkü’nün kendi kültür, örf, adet ve gelenekleriyle yüzyıllardır var olduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, gelenekten geleceğe taşınan Kıbrıs mutfağının kültürel bir zenginlik olduğunu vurguladı.

Bu kültürü öğrenip geleceğe taşımanın bir görev olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, yurtdışındaki Kıbrıs Türkleri’nin kültürlerini sürdürdüklerini gördüğünü kaydetti.

Sibel Tatar da konuşmasında, kitabın 3 gastronomi uzmanıyla 1 buçuk yıl süren bir çalışma sonucu hazırlandığını söyledi. 

Sibel Tatar, Kıbrıs mutfağının çok zengin oluşu ancak yeteri kadar değerlendirilmemesi, turizmin önemli bir parçasını oluşturmaması, ekonomiye yeteri kadar katkıyı sağlamaması ve ayrıntılı bir arşiv nitelikli eserin bulunmamasından dolayı Kıbrıs mutfağı hakkında kitap hazırlamak istediklerini ifade etti.

Zengin tarihin aynı sürecini ve etkisini taşıyan Kıbrıs mutfağının altını çizmek ve arşive katkıda bulunmak için Türkçe ve İngilizce kitap hazırlandığını anlatan Sibel Tatar, kitabın yakın zamanda kitapçılarda yerini alacağını dile getirdi.

Tanıtımı yapılan kitabın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kültür Yayınları'nın ilk kitabı olduğuna işaret eden Sibel Tatar, Eylül ayında, “Kıbrıs Kapıları ve Sandıkları” isimli ikinci kitabın tanıtılacağına dikkat çekti.

Sibel Tatar ayrıca yapılacak araştırma ve çalışmaların ardından Kıbrıs Türk Halk Müziği Kitabını da yayınlamak istediğini kaydetti.

“Zengin ve değerli bir kültüre sahibiz. Kültürümüze sahip çıkalım ve kullanalım.” diyen Sibel Tatar, Kıbrıs mutfağını sunan restoranların artması temennisinde bulundu, turizm tesislerinde Kıbrıs mutfağının sunulmasının zorunlu hale getirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Kitabın hazırlanmasında emeği geçen öğretim görevlisi gurme şef Mustafa Şah’a, Prof. Dr. Tülen Saner’e ve öğretim görevlisi Erhun Ekinci’ye teşekkür eden Sibel Tatar, kitabın hayata geçmesinde emeği bulunan herkese teşekkürlerini sundu.

Konuşmaların ardından kitapta emeği geçenlere teşekkür plaketleri takdim edildi.

Etkinlik, Gazimağusa Halk Dansları Derneği gösterisinin ardından sona erdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar