KTTB, sağlıkta kapasite planlamasının hayatiyetine dikkat çekti, bakanlığı göreve çağırdı

18 Temmuz 2024

A
A

KTTB Genel Sekreteri Dr. Dalkan, sağlıkta planlama olmaması ve nüfusun bilinmemesinin sistemde krize neden olduğunu belirterek, sağlıkta devlet politikalarının oluşturulması ve acil önlemler alınması için bakanlığı harekete geçmeye davet etti.

ZgotmplZ MYK Haber

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB) Genel Sekreteri Prof. Dr. Ceyhun Dalkan, sağlık sistemindeki eksikliklere işaret ederek, sağlık hizmetlerinin etkin, verimli ve yeterli sunulabilmesi için sağlıkta kapasite planının hayati önem taşıdığını belirtti.

Dalkan yaptığı yazılı açıklamada, Göç Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi’nin (CMIRS) Haziran 2024 dönemindeki anketine göre, on kişiden sadece birinin sağlık hizmetlerinden memnun olduğunu ifade ederek, özellikle ilaç erişimi, alt yapı, acil hizmetlerinden memnuniyetsizliğin dikkat çektiğini kaydetti.

"TEMEL EKSİKLİKLER, PLANLAMA VE NÜFUSUN BİLİNMEMESİ"

Sağlık sisteminin ciddi yapısal eksikliklerle karşı karşıya olduğunu belirten Dalkan, bu eksikliklerin başında sağlıkta planlamanın olmaması ve nüfusun bilinmemesinin geldiğini ifade etti.

Dalkan, sağlıkta planlama yokluğunun, özellikle acil servislerde büyük sorunlara yol açtığını, geç operasyon tarihi verilmesine neden olduğunu ve halkın sağlığını, sağlığa erişimini ciddi biçimde tehdit ettiğini kaydetti.

Açıklamasında, sağlıkta kapasite planının, sağlık hizmetlerinin etkin, verimli ve yeterli sunulabilmesi için hayati önem taşıdığına dikkat çeken Ceyhun Dalkan, "Planlamanın olmayışı, sağlık sisteminin sürekli kriz durumunda olmasına neden olmaktadır. Hastane alt yapıları ve konaklama kalitesi artırılmalıdır.” ifadelerini kullandı.

“ACİL SERVİSLERDEKİ YETERSİZLİKLER YAŞAMLARI RİSKE ATIYOR”

Acil servislerdeki yatak sayısı, tıbbi ekipman ve personel eksikliği gibi ciddi yetersizliklerin, hastaların zamanında ve uygun bakım alamamasına yol açtığını belirten Dalkan, bu durumun halkın kamusal sağlığa olan güvenini zedelediğini kaydetti.

Ceyhun Dalkan, Sağlıkta kapasite planlamasının yapılması ve ihtiyaçlara ayrılan bütçenin artırılması gerektiğini ifade ederek, “Planlanmış sağlık politikaları sık değişen iktidarlara bağlı kalmadan devlet politikası halini almalı ve insan kaynaklarımıza uygun yeni ve yerli bir sağlık sistemi için kısa, orta ve uzun vadeli devlet sağlık politikaları oluşturulmalıdır." dedi.

Acil ve etkili önlemler alınmadığı takdirde, sağlık krizlerinin derinleşeceğini kaydeden Dalkın, "Sağlık Bakanlığı, halkının sağlığını korumak ve sağlık sistemine olan güveni ve memnuniyeti yeniden inşa etmek, çalışan memnuniyetini artırmak için paydaşlarla birlikte hareket ederek, derhal harekete geçmelidir.” ifadelerini kullandı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar