MikroRNA keşifleriyle, Victor Ambros ve Gary Ruvkun Nobel Tıp Ödülü'nü kazandı

7 Ekim 2024

A
A

Nobel Tıp Ödülü'nü bu yıl, mikroRNA'nın keşfi ve transkripsiyon sonrası gen düzenlemesindeki rolü nedeniyle Victor Ambros ve Gary Ruvkun kazandı. Diğer Nobel ödülleri olan fizik, kimya, ekonomi, edebiyat ve barış ödülleri ise bu hafta açıklanacak.

ZgotmplZ

2024 Nobel Ödülleri hafta boyunca sahiplerini bulmaya devam edecek ve çeşitli alanlardaki olağanüstü keşifler, ilerlemeler ödüllendirilecek.

Nobel Tıp Ödülü'nü bu yıl, mikroRNA'nın (miRNA) keşfi ve transkripsiyon sonrası gen düzenlemesindeki rolü nedeniyle Victor Ambros ve Gary Ruvkun kazandı. Bu buluş, gen ifadesi kontrolü konusunda devrim yaratarak biyoloji ve tıp dünyasına önemli katkılar sağladı.

Nobel Asamblesi sekreteri Thomas Perlmann, ödülü İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenen bir etkinlikte duyurdu. Tıp dalındaki ödüller, Nobel Ödülleri'nin en prestijli kategorilerinden biri olarak kabul ediliyor.

Nobel Ödülleri, İsveçli mucit Alfred Nobel tarafından 1896'da oluşturulmuş ve onun vasiyeti üzerine verilmeye başlanmıştır. Her bir ödül, 11 milyon İsveç kronu (yaklaşık 976.000 Avro) para ödülüyle birlikte takdim ediliyor.

Tıp ödülleri kategorisinde bugüne kadar 114 kez ödül verilmiş ve bu ödüller toplamda 227 kişi tarafından kazanıldı. Bu kazananlar arasında sadece 13 kadın yer almıştır, bu da bilimdeki cinsiyet eşitsizliğine dikkat çeken bir veri.

2023'te Tıp Nobel Ödülü, COVID-19 aşılarının temelini oluşturan mRNA teknolojisi üzerine çalışmalarıyla Katalin Kariko ve Drew Weissman'a verilmişti.

Bu yılki diğer Nobel ödülleri olan fizik, kimya, ekonomi, edebiyat ve barış ödülleri ise hafta boyunca açıklanmaya devam edecek ve bu ödüller Aralık ayında İsveç'te düzenlenecek bir törenle sahiplerine takdim edilecek.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar