Pazar yerleri sağlık için riskli mi?

5 Temmuz 2024

Güncelleme: 7 Temmuz 2024

A
A

Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Beste Oymen, birçok pazar yerinde gıda güvenliği ihlallerine rastlandığını ve bu durumun halk sağlığı için risk oluşturduğunu belirterek önemli uyarılarda bulundu.

ZgotmplZ
MYK Haber

Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Beste Oymen, pazar yerlerindeki gıda güvenliği konusunda ciddi ihmallerin yapıldığını belirterek önemli uyarılarda bulundu. Oymen, pazar yerlerinin halkın taze ve uygun fiyatlı gıdaya ulaşmasını sağladığını ancak gıda güvenliği standartlarının titizlikle uygulanması gereken yerler olduğunu vurguladı. Yaptığı açıklamada, birçok pazar yerinde gıda güvenliği ihlallerine rastlandığını ve bu durumun halk sağlığı için risk oluşturduğunu ifade etti.

Başlıca gıda güvenliği ihlalleri şöyle sıralandı:

  • Satıcıların ve tezgahların hijyen standartlarına uymaması, yeterli el yıkama olanaklarının bulunmaması.
  • Gıdaların ambalajsız ve açıkta satışa sunulması, süt ürünlerinin soğutma olmadan tezgahlarda tutulması, deniz ürünleri satış noktalarında alt yapı ve hijyen eksiklikleri.
  • Kullanılan ekipmanların korozyona uğramış olması.
  • Ambalajlı gıdaların etiketlerinin eksik olması, yasal zorunlulukların yerine getirilmemesi, alerjen içeren gıdaların uygun şekilde işaretlenmemesi.

“Satıcıların ve tezgahların hijyen standartlarına uymaması, yeterli el yıkama olanaklarının bulunmaması, gıdaların uygun olmayan koşullarda satışa sunulması (ambalajsız, açıkta, toz toprağın bulunduğu ortamda ), deniz ürünleri satış noktalarında alt yapı ve hijyen uygulamalarının eksik ve kullanılan ekipmanlarının çoğunun korozyona uğramış olması, özellikle süt ürünlerinin soğutma olmadan tezgahlarda tutulması (tüm süt ürünleri taze hellim, nor, kaşar, çökelek vb satış noktalarında 0-4 derecede muhafaza edilmelidir), birçok deniz ürünleri satış tezgahlarının direkt olarak güneş görmesi  ve ürünlerin muhafaza edilmesi gereken soğuklukta olmaması.”

Dr. Beste Oymen, pazar yerlerinin gıda mühendisleri tarafından sık ve düzenli bir şekilde denetlenmesi gerektiğini ve hijyen ve saklama koşullarına uymayan satıcılara yaptırım uygulanmasını önerdi. Ayrıca, satıcılar ve pazarcıların gıda güvenliği konusunda düzenli eğitim programlarına tabi tutulması, pazar yerlerinde hijyenik el yıkama alanları ve soğutma sistemleri gibi temel altyapının kurulması gerektiğini ifade etti.

Tüketicilere yönelik tavsiyeler ise şunlar:

  • Çürük, ezik veya bozulmuş gıdalardan kaçının.
  • Satıcıların hijyen kurallarına uyup uymadığına dikkat edin.
  • Tüketime hazır ürünlerin satışı sırasında eldiven kullanan satıcılardan alışveriş yapmaya özen gösterin.
  • Et, süt ve deniz ürünlerinin uygun saklama koşullarında tutulduğundan emin olun.
  • Ürün etiketlerini okuyun ve gerekli bilgilerin (menşei, üretim ve son kullanma tarihi, içindekiler, alerjen bilgisi) yer aldığından emin olun.
  • Organik ürünler için sertifikalarını talep edin.

Dr. Oymen, mevcut ihlallerin giderilmesi ve gıda güvenliği standartlarının yükseltilmesi için yerel yönetimlere gıda mühendislerinin istihdam edilmesinin önemine de dikkat çekti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar