Sağlıklı yılbaşı sofraları için "gıda güvenliği" uyarıları
18 Aralık 2024
Güncelleme: 18 Aralık 2024
Gıda Mühendisleri Odası, yılbaşı öncesinde sağlıklı sofra kurma ve gıda güvenliği konularında tavsiye ve uyarılarda bulundu.
Gıda Mühendisleri Odası (GMO), sağlıklı sofra kurma ve gıda güvenliği konularında tavsiyelerde bulunurken; alışveriş, gıda hazırlığı, pişirmede dikkat edilmesi gereken hususlar ve yiyecekleri tüketme süreleri konularında uyarılar yaptı.
Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Beste Oymen, gıda güvenliğinin önemine işaret ettiği yazılı açıklamasında, yılbaşı sofraları, zengin menüler ve çeşitli ikramlarla şenlenirken, doğru gıda güvenliği önlemleri almanın, gıda zehirlenmelerinin ve sağlık sorunlarının önüne geçilmesini sağladığına dikkat çekti.
Güvenilir gıda alışverişi açıkta satılan, ambalajsız ve etiket bilgisi olmayan ürünlerden kaçınılması gerektiğini vurgulayan Oymen, "Ambalaj bütünlüğü bozulmuş, ezik, delik ve bombe yapmış ürünlerden uzak durulması, ürün etiketlerinin mutlaka okunması ve son kullanma tarihi ile üretim bilgilerini kontrol ederek uygun saklama koşullarında muhafaza edilen ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.
YILBAŞI PAKETLERİNDEKİ ÜRÜNLERE DİKKAT EDİNİZ
Özellikle yılbaşı sepeti gibi paketlerin içeriğini kontrol ederek, son kullanma tarihi geçmiş ürünlerin pakete dahil edilmediğinden emin olunmasının önemini vurguladı.
SOĞUK ZİNCİR VE SAHTE İÇKİ UYARISI
Oymen açıklamasında; et, tavuk, hindi satın alırken denetimli, güvenilir yerden satın alınmasına, rengine, kokusuna, elastikiyetine, yapışkanlaşma gibi hususlara dikkat edilmesini, bu ürünlerin, soğuk zincir kırılmadan taşınabileceğinden emin olunması gerektiğini belirterek, buzdolabında saklanma koşullarına da değindi.
Tüketilmesi sonucu kalıcı hasar ve ölümcül sonuçlara yol açan sahte içkiye özellikle dikkat edilmesi uyarısında bulunan Oymen, sahte içkinin renk ve kokusuna bakılarak ayırt edilmesi mümkün olmadığından yetkili satıcılar haricinde kesinlikle alkol alıp tüketilmemesi gerektiğini vurguladı.
Oymen, "Yılbaşı alışverişinde ihtiyacımız kadar gıda almak, israfı önlemenin en iyi yoludur." dedi.
MUTFAKTA GIDA HAZIRLIĞI
Çiğ ve pişmiş gıdaları birbirinden ayırarak çapraz bulaşmanın önlenmesi gerektiğini kaydeden Oymen, özellikle et ve sebze kesimi için ayrı bıçak ve kesme tahtaları kullanılmasını tavsiye etti.
Oymen, açıklamasında sağlıklı pişirme tekniklerine de değinirken yemek pişirme öncesi hijyen ve temizliğe de dikkat çekti.
"Hazırlanan yemeklerin belirli bir süre sonra taze kalmayacağını unutmamalısınız" uyarısı yapan Oymen, yılbaşı yemeği sonrası artan yemeklerin buzdolabında uygun şekilde saklanması, mümkünse en kısa sürede tüketilmesi, artan yiyeceklerin doğru sıcaklıkta ısıtılması gerektiğini belirtti.
Oymen, yılbaşı akşamını dışarıda geçirmek isteyen tüketicilerin de restoran seçimlerinde dikkatli olması, hijyenik olmayan yerlerden kaçınılması uyarısında da bulunarak, "Gıda güvenliğinde en temel kural, sıcak yemeklerin sıcak, soğuk yemeklerin ise soğuk tutulması olduğu unutulmamalıdır." vurgusu yaptı.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bizi Facebook'ta takip edin!
mykibris.com'u Facebook üzerinden takip edin, son paylaşımlardan haberdar olun.
Yorum Yap
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.
Tüm Yorumlar