Yeni Ruh Sağlığı Yasası için ne bekleniyor?

17 Ağustos 2024

A
A

Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası, 1932 yılında yürürlüğe giren Akıl Hastaları Yasası yerine 2018’de hazırlanan yeni Ruh Sağlığı Yasa Tasarısı’nın Meclisi’nden geçirilip yasalaştırılması çağrısı yaptı.

ZgotmplZ MYK Haber

Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası, ruhsal hastalıkların, güncel bilimsel bilgiler ışığında yeniden tanımlanması ve bu hastalıkların takip ve tedavi süreçlerinin yürütülmesini sağlayacak çağdaş bir yasaya ivedilikle ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Yapılan yazılı açıklamada, “Son zamanlarda medyada ruhsal hastalığı olan kişilerin görsel ve yazılı olarak paylaşılması hem bu bireyler özelinde hem de ruhsal hastalıklar genelinde stigmatizasyona (damgalanma ve önyargı ile karşılanma) yol açmaktadır.” ifadelerine yer verildi.

“MEVCUT YASANIN ÜZERİNDEN NEREDEYSE 100 YIL GEÇTİ, YASA GÜNCELLİĞİNİ YİTİRDİ”

Sendika, birçoğu kronik seyir gösteren bu hastalıklarla mücadele edebilmek için, sağlık alanındaki kurumların ve yasa koyucuların birlikte ve koordineli bir şekilde çalışmasının elzem olduğuna işaret ederek, devamla şunları kaydetti:

“Ancak, bu alandaki işleyişte ve hizmetlerin yürütülmesinde temel alınan, ülkemizde halen yürürlükte olan Akıl Hastaları Yasası, Fasıl 252, 1932 yılında yürürlüğe girmiş bir yasadır. Üzerinden neredeyse 100 yıl geçmiş olan bu yasanın güncelliğini yitirdiği ve bugünün ihtiyaçlarına cevap veremediği aşikârdır.

Ruhsal hastalıkların, güncel bilimsel bilgiler ışığında yeniden tanımlanması ve bu hastalıkların takip ve tedavi süreçlerinin yürütülmesini sağlayacak çağdaş bir yasaya ivedilikle ihtiyaç vardır. Söz konusu yeni yasanın, ilgili tüm kurumlar ve uzmanlarla iş birliği içinde, ülkemizin koşulları dikkate alınarak ve toplumumuzun ihtiyaçlarına cevap verebilecek şekilde hazırlanması büyük önem taşımaktadır.”

2018’de hazırlanan yeni Ruh Sağlığı Yasa Tasarısı’nın Meclisi’nden geçirilip yasalaşamadan bekletildiğine işaret eden sendika, konunun acilen gündeme alınarak gerekli güncellemelerin yapılması ve ihtiyaçlara cevap verecek yeni bir Ruh Sağlığı Yasası’nın yürürlüğe girmesi için ilgilileri ve yasa koyucuları göreve davet etti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar