25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü

25 Kasım 2024

A
A

Kadına yönelik şiddetin önlemesi ve farkındalık amacıyla her yıl anılan 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü, 1999 yılında BM tarafından ilan edildi.

ZgotmplZ

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü, kadınlara yönelik şiddetin önlenmesi ve bu konuda farkındalık yaratılması amacıyla her yıl dünya genelinde anılan önemli bir gündür. 

Bu gün, kadınların yaşadığı şiddet, ayrımcılık ve eşitsizlikle mücadelede dayanışmayı artırmayı ve bu sorunların çözümü için toplumsal bilinç oluşturmayı hedefler.

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü, 1999 yılında kadına yönelik şiddete karşı toplumda farkındalık yaratmak amacıyla Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu kararı ile ilan edilen gündür.

GÜNÜN TARİHÇESİ

Bu günün 25 Kasım olarak belirlenmesinin nedeni 1960 yılında Dominik Cumhuriyeti'nde meydana gelen bir olaya dayanmaktadır. 

Ülkeyi diktatörlükle yöneten Rafael Trujillo'ya karşıtlığıyla bilinen Mirabal Kardeşler adlı üç kız kardeş, Trujillo'nun; "Ülkede iki tehlike var: Kilise ve Mirabal Kardeşler" şeklinde yaptığı açıklamadan günler sonra boğazlanıp dövülerek vahşice öldürüldüler.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 20 Aralık 1993 tarihinde, 48/104 sayılı kararla Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılmasına Dair Bildirge’yi kabul ederek, küresel ölçekte kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetin ortadan kaldırılmasını hedeflemiştir.

25 Kasım 1960 tarihinde hayatlarını kaybeden Mirabal kardeşlerin anısına BM Genel Kurulu tarafından 7 Şubat 2000 tarihinde kabul edilen 54/134 sayılı kararla 25 Kasım; “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” olarak belirlenmiş ve hükümetler, uluslararası örgütler ve sivil toplum kuruluşları her yıl bu tarihte konuyla ilgili kamuoyunun farkındalığını artırmayı amaçlayan etkinlikler düzenlemeye davet edilmiştir.

Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılmasına Dair Bildirge’de, kadınlara yönelik şiddet; kadınlara fiziksel, cinsel veya ruhsal zarar veya acı veren veya bu sonuçları doğurması muhtemel olan, bu tür eylemlerle tehdit etme, zorlama veya keyfi olarak özgürlükten yoksun bırakma dâhil olmak üzere ister kamusal ister özel hayatta meydana gelen cinsiyete dayalı her türlü şiddet eylemi olarak tanımlanmaktadır.

KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE GÜNÜ MESAJLARI
  • Kadına şiddet insanlığa ihanettir. Şiddetsiz bir dünya için hep birlikte mücadele edelim.
  • Kadına yönelik şiddet, sadece kadınların değil, toplumların en büyük yarasıdır. Her kadının eşit haklara sahip olduğu, şiddetten uzak bir dünya diliyoruz.
  • Kadına şiddeti durdurmak bir seçenek değil, insanlık görevidir.
  • Kadına yönelik şiddete karşı durmak, insan hakları savunuculuğudur. 25 Kasım’da sesimizi birleştirerek, her kadının şiddetsiz bir yaşam hakkını savunalım.
  • Güçlü toplumlar, eşit bireylerle mümkün olur. Kadına yönelik şiddeti sonlandırmak elimizde.
  • Unutmayın, bir kadının sesi kesildiğinde insanlığın sesi susar. Kadına şiddete hayır!
  • Kadınlara yönelik şiddet her türlü toplumda kabul edilemez. 25 Kasım, birlikte mücadele ederek bu karanlık dönemin son bulacağına olan inancımızı pekiştirdiğimiz gündür.
  • Kadına yönelik şiddet, toplumsal adaletsizliğin bir yansımasıdır. Hep birlikte, şiddeti sona erdirmek için mücadele etmeye, kadınların özgürlüğünü savunmaya devam edeceğiz.
  • Kadına yönelik şiddeti sona erdirmek, sadece bir günün değil, her günün sorumluluğudur. 25 Kasım’da, kadınların yaşadığı şiddete dur demek için hep birlikte ses verelim.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar