Ankara'da "M çiçeği vakası" iddiası
22 Ağustos 2024
Güncelleme: 22 Ağustos 2024
Türkiye'nin başkenti Ankara'da, dört kişinin M çiçeği virüsü şüphesiyle karantinaya alındığı iddia edildi.
Kamuoyunda maymun çiçeği olarak da adlandırılan M çiçeği virüsü, Afrika kıtasının ardından Avrupa'da görülmesi ile birlikte Türkiye'de de iki yılın ardından ilk kez görüldü.
Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, M çiçeği hastalığına dair hastalığa dair son açıklamasında "M çiçeği şu anda ülkemizde yok, görülmedi." demesine rağmen Türkiye’de de ilk şüpheliler Ankara’da karantinaya alındı.
M ÇİÇEĞİ TÜRKİYE'DE VAR MI?
Sözcü Televizyonu'nun edindiği bilgiye göre Türkiye Ankara Etlik Şehir Hastanesi’ne getirilen bir kişi, M çiçeği hastalığı şüphesiyle karantinaya alındı. Hastalığın tespitine dair tetkikler devam ederken, üç M çiçeği hastalığı şüphelisinin de 21 Ağustos'ta Bilkent Şehir Hastanesi'nde karantinaya alındığı öğrenildi.
Maymun çiçeği hastalığı Türkiye'de ilk kez 2022 yılında göründü. Dönemin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye'de bir hastada maymun çiçeği hastalığı tespit edilip, bağışıklık sistemi yetersizliği olan 37 yaşındaki hasta tecrit edildi.
İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN AÇIKLAMA
Öte yandan Ankara İl Sağlık Müdürlüğü, haberin ardından karantinaya alınan bir hasta olmadığını iddia etti. Vatandaşların resmi açıklamaları dikkate alması istendi.
SAĞLIK BAKANI "YOK" DEMİŞTİ
TC Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, M Çiçeği hastalığına dair hastalığa dair son açıklamasında "M çiçeği şu anda ülkemizde yok, görülmedi. Bu konuda hastanelere başvuran insanlarımız oluyor. Ama şu ana kadar tanı koyulmadı" ifadelerini kullandı.
Sağlık Bakanlığı’nın gerekli önlemleri alma noktasında alarm halinde olduğunu söyleyen Memişoğlu, "Korkuya ve paniğe gerek yok. M çiçeği tek tük görülebilir; ama bu salgın olmaz" dedi.
M ÇİÇEĞİ NASIL BULAŞIYOR?
M çiçeği virüsü fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuş bireylerden bulaşıyor.
Virüsün neden olduğu vücut döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf, havlu ve benzeri eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek en önemli bulaş nedenleri arasında yer alıyor.
İlk belirtiler virüsü kaptıktan sonraki 5 ila 21 günde ortaya çıkabiliyor. Vakaların büyük bir kısmı hastalığı hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde sağlığına kavuşuyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), "maymun çiçeği hastalığı (Monkeypox)" ismini, 2022'de ırkçılık ve ayrımcılık kaygısıyla "mpox" olarak değiştirdi.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bizi Facebook'ta takip edin!
mykibris.com'u Facebook üzerinden takip edin, son paylaşımlardan haberdar olun.
Yorum Yap
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.
Tüm Yorumlar
Bu habere bir yorum yapılmamış.