
"Çocuk Onkoloji Servisi'nde doktor ve ilaç sıkıntısı var"
24 Mart 2025
Güncelleme: 24 Mart 2025
KSV Koordinatörü Servet Özeralp, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Çocuk Onkoloji Servisi'nde doktor eksikliğinin ve ilaç tedarikinde sıkıntıların devam ettiğini söyledi, çözüm talep etti.

1999 yılında lösemiye yakalanan 12 yaşındaki Kemal Saraçoğlu'nun hayatını kaybetmesinin ardından ailesi tarafından Kemal’in adını yaşatmak ve toplumu kanser hakkında bilgilendirmek ve erken tanıyla kanserin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu göstermek amacıyla kurulan Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakfı (KSV), bugün 0-21 yaş arası kanser hastaları ve ailelerine rehberlik hizmeti ve destek sağlama misyonlarının yanı sıra nakil ihtiyacı olan hastalara uyumlu donör bulma misyonunu taşıyor.
Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakfı (KSV) Koordinatörü Servet Özeralp ile KSV Mütevelli Heyeti Başkanı Hüseyin Özün Yamaç, çalışmalarıyla ilgili TAK'a konuştu.

Servet Özeralp, bu ay itibarıyla, KSV'de kayıtlı 0-21 yaş arası 65 üye çocuk ve genç bulunduğunu, KKTC’de en sık görülen çocukluk çağı kanser türlerinin tedavi edilebilir lösemi ve lenfoma (yaklaşık yüzde 70) olduğu bilgisini paylaştı, bu hastalıkların tedavisinde kök hücre ve kemik iliği naklinin önemini vurguladı.
"Nakil ihtiyacı olan hastalara uyumlu donör bulmak öncelikli misyonlarımız arasında yer alıyor." diyen Özeralp, 2002 yılından beridir, KSV’nin Karaiskakio Vakfı ile iş birliği yaparak, Kıbrıs Kemik İliği Arşivi üzerinden Dünya Kemik İliği Bankası’na donör kaydı imkânı sağladıklarını anlattı.
KIBRIS KEMİK İLİĞİ ARŞİVİ'NE 201 BİN 424 POTANSİYEL DONÖR KAYITLI
KSV’nin paylaştığı verilere göre Kıbrıs Kemik İliği Arşivi'nde, güney ve kuzeyden olmak üzere toplam 201 bin 424 potansiyel donör kayıtlı. Bunlardan 38 bin 791’i de KKTC’den. Nüfus oranına göre dünyanın "en büyük üçüncü" kemik iliği havuzu olan Kıbrıs Kemik İliği Arşivi, 2000 yılından bugüne kadar, 35 farklı ülkedeki 875 hastaya kök hücre ve kemik iliği nakli sağladı. Bu havuz üzerinden 101 Kıbrıslı Türk bağışçının nakilleriyse 21 farklı ülkede bulunan hastalara ulaştı.
Özeralp, bugüne kadar, KKTC’den 101 gönüllü bağışçının kök hücre (96) ve kemik iliği (5) bağışıyla gerek ülkede gerekse dünyanın birçok ülkesindeki hastaya yaşam umudu olduğunu aktardı.
18-45 yaş arası, KKTC kimlik kartına sahip olan, daha önce bu amaç için örnek vermemiş, sağlıklı bireylerin örnek verebileceğini hatırlatan Özeralp, “Donörün ulaşılabilir olması gerektiğinden, her kişi kendi vatandaş olduğu ülkede bu örneği verebilir. Bu noktada da KKTC kimlik kartı devreye girer ve kaydolur." dedi.
"KEMİK İLİĞİ BAĞIŞI, KAN BAĞIŞI KADAR KOLAY"
KKTC'de gönüllü bağışçı sayısının artması için toplumun bilinçlendirilmesi gerektiğini belirten Özeralp, "Bu konuda insanların aşamadığımız korkuları var. Ama aslında kemik iliği bağışı, kan bağışı kadar kolay. Donör olan bir kişi, üç gün içinde tekrar bağış yapabilecek duruma gelir. Vücuttan eksilen herhangi bir şey olmaz." ifadelerini kullandı.

Vakıf Mütevelli Heyeti Başkanı Hüseyin Özün Yamaç ise, KSV’nin donör kaydı konusunda dünyayı takip eden bir sivil toplum kuruluşu olduğunu belirtti.
Hüseyin Özün Yamaç kuzeyde, bu hastalar için kan örneklerinin toplanmasına, 2000’lerin başlarında Kemal Saraçoğlu ile altı yaşındaki Kıbrıslı Rum Andreas Vassilliou için uygun kemik iliğinin bulunması için düzenlenen kampanyalar ile başlandığını hatırlattı.
"İNSANLIK GÖREVİMİ YERİNE GETİRDİĞİMİ HİSSETTİM. BU, BÜYÜK BİR MUTLUKTU"
Vakıf Mütevelli Heyeti Başkanı Yamaç, hiç tanımadığı bir hastanın iyileşmesi için kök hücre bağışında bulunduğu yolculuğunun 2006 yılında KSV’den gelen bir telefonla başladığını belirerek, o anı şöyle anlattı:
"Telefonda, Vakıf’tan Gediz İnan vardı. '2000’li yıllarda verdiğiniz kan örneğiniz bir hasta için uyum sağladı. Gönüllü bağışçı olmayı kabul ediyor musunuz? diye sordu. Hiç tereddüt etmeden, bağışçı olmayı kabul ettim."
"Bir insanın, başka birine verebileceği en büyük değer, ona hayatında ikinci yasam şansı sunmaktır." diyen Yamaç, "Bunun için birkaç saatlik bir sıkıntı yaşarsınız ama karşı taraftaki kişi için bu, yeniden hayata tutunma şansı demektir." diyerek, bağışçı olmanın önemine işaret etti.
Nakil günü, güneydeki hastanede kendisini karşılayan genç doktor Papaminas’in "Her şey insanlık için." sözlerini anımsatan Yamaç, "İlik nakliyle hiç tanımadığım bir insana hayata yeniden başlama şansı verdiğim için insanlık görevimi yerine getirdiğimi hissettim. Bu, büyük bir mutluktu." diye konuştu.
Yamaç, bir süre sonra, kendisini kanser tedavisine adamış Papaminas’in kanserden hayatını kaybettiğini öğrendiğinde derinden üzüldüğünü ama onun sayesinde bir hayat kurtarmış olmanın da huzurunu hissettiğini vurguladı.
"TAM ZAMANLI DOKTOR VE İLAÇ EKSİKLİĞİ VAR"
Özeralp, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Çocuk Onkoloji Servisi'nde 0-19 yaş arası 22 çocuk ve genç yetişkinin tedavi gördüğünü belirterek, serviste tam zamanlı uzman doktor eksikliğinin ve ilaç tedarikinde sıkıntıların devam ettiğini söyledi, Sağlık Bakanlığı’nın sorunlara çözüm bulması için çağrıda bulundu.
Özeralp, Çocuk Onkoloji Servisi'nde görev yapan çocuk onkoloğunun ve yetişkin onkoloji bölümündeki hematoloji uzmanının emekliye ayrıldığını, her iki uzmanın şu an hizmet alımı statüsünde hasta bakmaya devam ettiğini ancak bunun sürdürülebilir olmadığını ifade ederek, "Kanser hastalarının, kesintisiz tedavi alabilecekleri için tam zamanlı doktorlara ihtiyacı var” diyor. "Kanser tedavisinde ilaçlarda doz atlamanın geri dönüşü yoktur." açıklamasında bulundu.
KSV’ye bağışlar ve donör kaydı hakkında daha fazla bilgi; Vakıf’ın 542 850 8700 ve 542 880 8700 telefon numaralarından ya da https://www.kemalsaracoglu.org/ sitesinden edinilebiliyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bizi Facebook'ta takip edin!
mykibris.com'u Facebook üzerinden takip edin, son paylaşımlardan haberdar olun.
Yorum Yap
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.
Tüm Yorumlar