KKTC'de, her yıl ortalama 15 çocuğa kanser teşhisi konuluyor
1 Aralık 2024
Güncelleme: 1 Aralık 2024
Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Çocuk Onkoloji Servisi’nde 14 çocuk tedavi görüyor. Sağ kalım oranları yüzde 80’in üzerinde.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde her yıl ortalama 15 çocuğa kanser teşhisi konulurken, hastalığın en yaygın türleri lösemi, santral sinir sistemi tümörleri ve lenfomalar olarak dikkat çekiyor.
Çocuk Onkoloji Servisi doktorlarından, Çocuk Hematolojisi Uzmanı Dr. Ayşe Sayılı Erenel, çocukluk çağı kanserlerinde erken teşhis ve doğru tedavi yöntemlerinin, sağ kalım oranlarını artırmada önemli bir rol oynadığını belirtti.
“DÜNYADA KANSER GÖRÜLME SIKLIĞINDA ARTIŞ VAR”
TAK'a konuşan Erenel, en sık çocukluk çağı lösemileriyle karşılaştıklarını, bunu santral sinir sistemi (beyin) tümörleriyle lenfomaların izlediğini söyledi.
Dünyada çocukluk çağı kanserlerinin görülme sıklığının yüz binde 4 ila 5 olduğunu, ülkedeki rakamların da bu verilerle benzerlik gösterdiğini ifade eden Erenel, “Dünyada hem çocuklarda hem de yetişkinlerde kanser görülme sıklığı artıyor. Veriler, önümüzdeki yıllarda kanserlerin ön planda olacağını gösteriyor” dedi.
“DÜNYADAKİ PROTOKOLLER UYGULANIYOR”
KKTC’de kanser tedavilerinin dünyadaki standartlarla birebir uyumlu olduğunu vurgulayan Dr. Erenel, yeni teşhis konan hastalarda ilk 6 ay yoğun bir tedavi uygulandığını ve bu sürecin genellikle 1-2 yıl içinde tamamlandığını söyledi. Çocukların kanser tedavisini yetişkinlere kıyasla daha kolay tolere ettiğini ifade eden Erenel, sağ kalım oranlarının yüzde 80’in üzerinde olduğunu kaydetti.
TOPLUMSAL DAYANIŞMA MORAL VERİYOR
Bugün düzenlenen Lefkoşa Maratonu’na dikkat çeken Dr. Erenel, “Bu gibi etkinlikler, hem hastalar hem de aileler için moral kaynağı. Bir amaç için bir araya gelmek, yalnız olmadığımızı hissettiriyor” dedi. Servisteki renkli düzenlemelerin ve gönüllülerin katkılarının çocukların tedaviye uyumunu artırdığını belirtti.
KORUNMA MÜMKÜN
Çocukluk çağı kanserlerinde genetik faktörlerin belirleyici olduğunu söyleyen Dr. Erenel, anne karnındaki süreç, geçirilen enfeksiyonlar ve genetik yatkınlığın riskleri artırabileceğini ifade etti. Kanserden korunma yollarına değinen Erenel, anne sütü, sağlıklı beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite ve dengeli bir ruhsal yaşamın önemine dikkat çekti.
EĞİTİM HAYATI AKSAMIYOR
Milli Eğitim Bakanlığı’nın desteğiyle serviste görev yapan öğretmenler sayesinde çocuklar eğitimlerine devam edebiliyor. Haftanın üç günü ders alan çocuklar, dönem sonlarında karne alarak normal yaşama adapte olma sürecinde destekleniyor.
20 YILLIK TECRÜBE
20 yılı aşkın süredir hizmet veren Çocuk Onkoloji Servisi’nde 2 hekim ve 9 hemşire görev yapıyor. Başta Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakfı olmak üzere birçok sivil toplum kuruluşunun destek verdiği servis, tedavinin yanında moral ve motivasyon çalışmalarıyla da dikkat çekiyor.
Dr. Erenel, “Tedavi süreci bir ekip işidir. Ailelerin yapıcı tutumu ve toplum desteği çocukların iyileşme sürecinde büyük önem taşıyor” diyerek, erken teşhisin ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarının önemini vurguladı.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bizi Facebook'ta takip edin!
mykibris.com'u Facebook üzerinden takip edin, son paylaşımlardan haberdar olun.
Yorum Yap
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.
Tüm Yorumlar