Beşparmak Dağları'nın simgesi Tavşancıl Kartal olmalı

29 Eylül 2024

A
A

Tavşancıl Kartal, adadaki besin zincirinin en üstünde yer alıyor ve biyoçeşitliliğin korunmasında önemli bir rol oynuyor. KUŞKOR Başkanı Damla Beton, Beşparmak Dağları'nın simgesi olarak bu kartalın seçilmesi gerektiğini

ZgotmplZ

Kuşları ve Doğayı Koruma Derneği (KUŞKOR) Başkanı Damla Beton, Kıbrıs’ın nadir yırtıcı kuşlarından Tavşancıl Kartalı'nın korunması için yürütülen çalışmaları ve bu kuşun ekosistem üzerindeki kritik rolünü vurguluyor.

Tavşancıl Kartal, adadaki besin zincirinin en üstünde yer alıyor ve biyoçeşitliliğin korunmasında önemli bir rol oynuyor.

14 YILLIK İZLEME ÇALIŞMALARI

Beton, 2010 yılında başlatılan ve AB destekli "Önemli Kuş Alanları Projesi" kapsamında Tavşancıl Kartalı'nın varlığının tespit edildiğini ve o günden bu yana 17 yuvanın izlendiğini belirtti. Ayrıca, GPRS ile 6 kartalın izlenmesi sağlanarak uluslararası çalışmalar yürütüldü.

ENDEMİK TÜRLER VE EKO TURİZM POTANSİYELİ

Kıbrıs Ötleğeni, Kıbrıs Kuyrukkakanı ve Kıbrıs İshakkuşu gibi endemik türlerle birlikte Tavşancıl Kartalı’nın da adaya özgü büyük bir eko turizm potansiyeli taşıdığı ifade ediliyor. Beton, Beşparmak Dağları'nın simgesi olarak bu kartalın seçilmesi gerektiğini vurguluyor.

KUŞKOR Başkanı Damla Beton.
BONBON TRACK BELGESELİ VE FESTİVALLER

Tavşancıl Kartalı'nın korunmasına dair farkındalığı artırmak için hazırlanan "Bonbon Track (Kıbrıs’ın Son Kartalı)" adlı belgesel, 18 uluslararası festivale gönderildi ve 4 festivalde gösterim hakkı kazandı.

KUŞKOR, ekosistemi tehdit eden unsurlarla mücadele etmeye devam ederken, her ayın ilk Cumartesi günü düzenlenen Kuş Gözlem Turlarıyla doğaseverleri buluşturuyor.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar