"Efsane Bayraktar ve Komutan" Çoygun anıldı

11 Ekim 2024

A
A

TMT’nin "Bozkurt" kod adlı Bayraktar'ı emekli general Kenan Çoygun, ölüm yıl dönümünde anıldı.

ZgotmplZ

Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesinde önemli katkıları bulunan Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT) komutanı, Bayraktar, Bozkurt ve emekli general Kenan Çoygun, 19’uncu ölüm yıl dönümünde Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği’nde düzenlenen törenle anıldı.

Törene, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Sivil Savunma Teşkilat Başkanı Atilla Karaca, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlıkları temsilcileri, TMT mensupları ve mücahitler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende sırasıyla TMT Mücahitler Derneği Başkanı Celal Bayar, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar birer konuşma yaptı. Araştırmacı Oktay Öksüzoğlu da Çoygun’la olan anılarını paylaştı.

Törende, Kenan Çoygun’un biyografisi ve ailesinin mesajı okundu.

Törenin ardından milli mücadele madalyası takdimi yapıldı.

"KIBRIS TÜRKÜ'NE YAKIŞIR BİR SAVUNMA YÜRÜTTÜ"

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar konuşmasında, vatan ve bayrak sevgisiyle dolu efsanevi komutan Kenan Çoygun’un zor şartlarda birliği sağladığını ve 1974’e kadar Kıbrıs Türkü'ne yakışır bir savunma yürüttüğünü belirtti.

İlkokulda Çoygun’un oğlu ile sıra arkadaşı olduğunu söyleyen Tatar, Kenan Coygun’un 4 gün önce hayatını kaybeden eşi Behice Hanım ve ailesinin her zaman Kıbrıs Türküyle yan yana olduğunu kaydetti.

"TMT KOMUTANI OLARAK EFSANELER YARATTI"

Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Başkanı Celal Bayar da, Rumların 60 yıl önce Akritas Planı uyarınca Kıbrıs Türk halkını teslim alarak ve yok ederek 2'nci Girit faciasını gerçekleştirmeyi planladıklarını, insanların barbarca öldürüldüğü bu günlerde temel ihtiyaçlar ve güvenliğin olmadığını söyledi. 

Celal Bayar, “Çılgın Türk” Kenan Çoygun’un bu şartlar içinde TMT komutanı olarak efsaneler yarattığını, askeri ve siyasi liderlik yetenekleriyle Kıbrıs Türk halkını görülmemiş bir iş birliği ve eşgüdüm içinde, inançlı ve kararlı bir duruma getirdiğini kaydetti. Bayar, “O’na minnettarız… Kıbrıs Türk Halkı, tarih ve gelecek kuşaklar onu yüreklerinde yaşatacaklar ve asla unutmayacaklardır.” dedi

"Kenan Paşa'nın temellerini attığı ve 41 yaşına ulaşan, özgür ve egemen bir devletimiz var. Bu devlet, mücahit ve Mehmetçiğin alın teri ve şehit kanlarıyla kuruldu." diyen Bayar, şöyle devam etti;

"'Ya Türk Kıbrıs var olur, Ya Mücahit yaşamaz.' Her zaman parolamızdır. Rum ve Yunan tarafı 60 yıldır bizi azınlık olarak göstermeye çalışıyor. Kıbrıs Türklerini, Ermeni ve Maronit’le aynı kefeye koymak istiyor. Kıbrıs Türk’ü hiçbir tarihte azınlık olmadı ve olmayacaktır. Kıbrıs’ta kalıcı çözüm iki ayrı Egemen Devlet Temelinde mümkündür. Rum ve Yunanın ön gördüğü, BM ve AB’nin desteklediği federal çözüm yeniden çatışma demektir. İşte en canlı örnek Filistin. Kıbrıs Cumhuriyeti, daha sağlıklı ve garantili olmasına rağmen, Rumların Enosis hayalleri uğruna öldürüldü. Bunun suçlusu Rum ve Yunan tarafıdır. Tarihi olaylar açık ve nettir.. İki ayrı idare ve devlet kökleşti. Çözüm budur. Rum’un tanımasını beklemiyoruz ama mutlaka tanıyacaklar olacaktır. Yeter ki biz bir ve beraber olalım, önce biz inanalım."

Görev adı "Kemal Coşkun" olan Kenan Çoygun'un unvanı Bayraktar, kod adı ise Bozkurt'tu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar