Gazilere vefa için tören düzenlendi

19 Eylül 2024

Güncelleme: 19 Eylül 2024

A
A

19 Eylül Gaziler Günü, Lefkoşa'da Atatürk Anıtı önünde ve saat 10.00'da Boğaz Şehitliği'nde düzenlenen törenlerle kutlandı.

ZgotmplZ

Gazilere olan minnet ve saygıyı göstermek için ilan edilen Gaziler Günü, bugün kutlanıyor. Gün nedeniyle bu sabah 09.00'da Lefkoşa'da Atatürk Anıtı önünde ve saat 10.00'da Boğaz Şehitliği'nde tören düzenlendi.

Atatürk Anıtı önündeki törene Meclis Başkanı Zorlu Töre, Lefkoşa Kaymakamı Cemal Kuyucu, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı ve muharip dernek temsilcileri de katıldı.

Törende Atatürk Atatürk önüne çelenk bırakıldı, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.

Türk Barış Kuvvetleri Gaziler Derneği Genel Sekreteri Ahmet Vural, törende yaptığı konuşmada, "Gazilerimiz, Türk tarihinin müstesna, onurlu şanlı kahramanıdırlar” diyerek, KKTC ve Türkiye’nin egemenlik ve özgürlüğünü şehit ve gazilerin sayesinde kazandığını belirtti.

Kıbrıs Türkü'nün özgürlük, egemenlik ve devletine yönelik tehditlerin bilinciyle hareket etmesi gerektiğini de belirten Ahmet Vural, bazı kesimler tarafından adada federal bir çözüm istendiğini ifade etti ve “Bizler için esas olan KKTC’nin yaşatılması, yüceltilmesi ve tanınarak uluslararası alanda hak ettiği yeri almasıdır” diye konuştu.

Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı adında Topçu Teğmen Görkem Torun da yaptığı konuşmada, Mustafa Kemal Atatürk’ün gazilik unvanı ile ilgili, “Büyük Millet Meclisinin hakkımda yeni bir rütbe ve gazi ünvanı ile tecelli eden iltifatları doğrudan doğruya sizindir” ifadelerine yer verdi.

Gazilerin, sergilediği kahramanlık, cesaret ve fedakarlığın her zaman güç ve ilham kaynağı olduğunu belirten Torun, “Milletimizin esareti kabul etmeden ve istiklalinden taviz vermeden yaşamasının temelinde, sizlerin temsil ettiği bu anlayış, bu duruş vardır” dedi.

Gaziler Günü nedeniyle daha sonra Boğaz Şehitliği'nde de tören düzenlendi. 

 

Törene, Girne Kaymakamı Cemal Özcemoğlu, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı (GKK) adına Tuğgeneral Mehmet Ali Akbaş, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı (KTBK) adına Bakım Albay Kemal Mercan, Girne Belediyesi Asbaşkan Vekili Hüseyin Çakır, sivil ve askeri zevat ile bazı gazi ve muharip dernek temsilcileri katıldı.

Törende, protokol sırasına göre anıta çelenklerin sunulmasını, saygı duruşu ve İstiklâl Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesi izledi.

Şehitliğin gezilmesinin ardından tören sona erdi.

MUHARİP DERNEKLER ANITA ÇELENK KOYMADI

Törene katılan bazı gazi ve muharip dernek temsilcileri, “gazilik unvan ve haklarının devlet tarafından tam olarak sağlanmadığı" gerekçesiyle anıta çelenk koymadılar.

Sakarya Meydan Muharebesi sonrasında Mustafa Kemal Atatürk'e "Gazi" unvanı ve "Mareşallik" rütbesinin verilmesiyle 19 Eylül, Gaziler Günü olarak ilan edilmişti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar