Türkiye'nin duayen gazetecisi Faruk Zabcı kalbine yenik düştü

28 Eylül 2024

Güncelleme: 28 Eylül 2024

A
A

Türkiye basınının duayen isimlerinden Faruk Zabcı, yaşadığı Londra'da geçirdiği kalp krizi sonrası 77 yaşında hayatını kaybetti.

ZgotmplZ

Türk basınının duayen isimlerinden olan yıllarca Hürriyet gazetesinin Londra Temsilciliği’ni yürüten Faruk Zabcı, geçirdiği kalp krizi sonucu 77 yaşında hastanede hayata veda etti. 

Bosna’dan Kosova’ya Afganistan’dan Irak’a birçok krizi yerinde izleyen Zabcı, İngiltere'nin başkenti Londra'da yaşıyordu.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, Faruk Zabcı’nın vefatının ardından bir başsağlığı mesajı yayınlandı. Mesajda “Faruk Zabcı’yı kaybettik. Uzun yıllar başarıyla mesleğimize hizmet veren Zabcı’nın ailesine ve basın topluluğumuza başsağlığı ve sabır diliyoruz” denildi. 

ABD’nin Irak işgaline başladığı anlarda Bağdat’a düşen ilk bombayı görüntüleyen Zabcı, birçok uluslararası başarıya da imza attı.

Bir çocuk babası Faruk Zabcı, İstanbul'da son yolculuğuna uğurlanacak.

Hürriyet'ten Nilgün Tekfidan Gümüş'ün haberine göre, Londra Temsilcisi olmasına rağmen, dünyanın birçok yerinde meydana gelen krizlerde gönüllü olurdu. Sırpların havan topu atarak düzenlediği Saraybosna pazaryeri katliamından kıl payı kurtulan Zabcı, 2003 yılına ABD'nin, ikinci kez Irak’a saldırı hazırlığına başladığında herkesten önce Bağdat’ta yerini almıştı. 2011 yılının mayıs ayına gelindiğinde dünya ABD’nin terör örgütü El Kaide lideri Usame bin Ladin’i özel bir operasyonla Pakistan’da öldürdüğü haberi üzerine Faruk Zabcı, bu kez Pakistan’a gitmişti. Londra temsilcisi olmasına rağmen 1999 Yalova depremi sonrasında bölgeye giden Zabcı, 2011’de Haiti’yi yerle bir eden depremde de orada bulunuyordu.

FARUK ZABCI KİMDİR?

1947 yılında İstanbul'da doğdu. Galatasaray Lisesi'nden 1968 mezun olduktan sonra aynı yıl Milliyet Gazetesi’nde Avrupa otostop maceralarını yazarak gazetecilik kariyerine adım attı.

Uzun yıllar boyu Hürriyet Gazetesi’nin Londra temsilciliği görevini yürüttü. 

2003 yılındaki Irak işgali sırasında Bağdat’a düşen ilk bombayı görüntülemesiyle tanınan Faruk Zabcı, işgali sırasında Süleymaniye’de Türk askerlerine yönelik "çuval geçirme" olayına tanıklık etti.

Usame bin Ladin’in öldürüldüğü operasyonu yerinde takip etti. Somali’ye giderken Mogadişu’da korsanlar tarafından kaçırılması da kariyerinin önemli anlarındandı.

2020 yılında Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü'nü alan ve Sürekli Basın Kartı sahibi olan Zabcı, Londra'daki bir yaşlılar evinde yaşıyordu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar