Türkiye'nin ilk kadın Sümerologu 110 yaşında vefat etti
17 Kasım 2024
Güncelleme: 18 Kasım 2024
Arkeolog, dilbilimci ve Türkiye'nin ilk kadın Sümerologu Muazzez İlmiye Çığ, 110 yaşında hayatını kaybetti.
Türk arkeolog, dilbilimci ve Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ, 5 Kasım Pazar günü 109 yaşında hayata veda etti. Çığ’ın vefatı, yazarı olduğu Kaynak Yayınları tarafından duyuruldu.
Kaynak Yayınları, yaptığı açıklamada şunları belirtti:
“Türkiye'nin aydınlanma mücadelesinin yorulmak ve yaşlanmak bilmeyen değerli bilim kadını, son Sümer Kraliçesi, değerli yazarımız Muazzez İlmiye Çığ'ı kaybettik. Ailesinin, okurlarının ve ülkemizin başı sağ olsun.”
MUAZZEZ İLMİYE ÇIĞ KİMDİR?
Türkiye'nin ilk kadın Sümeroloğu Muazzez İlmiye Çığ, 20 Haziran 1914 tarihinde Bursa'da doğdu. 1926'da Bursa Kız Muallim Mektebi'ne girerek, 1931 yılında 17 yaşında ilkokul öğretmeni olarak mezun oldu. Ardından yaklaşık beş yıl boyunca Eskişehir’de öğretmenlik yaptı. 1936'da Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nin Hititoloji Bölümü'ne kaydoldu ve 1940 yılında diplomasını aldı.
Çığ, kariyerine Antik Şark Eserleri Müzesi'nde başladı, burada binlerce çivi yazılı tableti tercüme ederek, bu alanda uzmanlaştı. On yıl süren bu görev, onun Sümer ve Asur uygarlıkları konusundaki bilgisini pekiştirdi. 1960 yılında Heidelberg Üniversitesi'nde 6 aylık bir çalışma gerçekleştiren Çığ, 1965'te Roma'da sergilenen Hitit sergisini Londra'ya taşıdı. 1972'de emekliye ayrılan Çığ, sonraki yıllarda yurtdışında da çalışmalarına devam etti.
AKADEMİK BAŞARILAR VE TOPLUMSAL MÜCADELE
Muazzez İlmiye Çığ’ın akademik çalışmaları kadar, laiklik ve kadın hakları konusundaki mücadelesi de dikkat çekti. Çığ, hayatı boyunca kaleme aldığı çok sayıda kitap ve makalede, Sümer uygarlığının toplumsal yapısına dair derinlemesine analizler sundu.
En önemli eserlerinden biri, “Sümerlilerde Tufan, Tufan Hikayeleri ve Nuh Tufanı” adlı çalışmasıdır. Bu kitap, Sümer mitolojisi ve kültürü ile modern dinler arasındaki bağlantılara ışık tutan önemli bir kaynak olarak kabul edilir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bizi Facebook'ta takip edin!
mykibris.com'u Facebook üzerinden takip edin, son paylaşımlardan haberdar olun.
Yorum Yap
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.
Tüm Yorumlar