Yanlış tedaviler ve ihmal sonucu yatalak hale gelmişti: Yılmaz Çırakoğlu'nu kaybettik

23 Eylül 2024

Güncelleme: 25 Eylül 2024

A
A

Yanlış tedaviler ve ihmal sonucu yatalak hale gelen, iki aydır Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi'nde tedavi altında bulunan emekli öğretmen, kültür ataşesi ve elçi vekili Yılmaz Çırakoğlu, bu sabah yaşama veda etti.

ZgotmplZ MYK Haber

Ülkenin önde gelen değerlerinden Yılmaz Çırakoğlu 84 yaşında hayatını kaybetti.

Yılmaz Çırakoğlu, temmuz ayından bu yana Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi'nde tedavi görüyordu.

MYK Haber'in eşi Atiye Çırakoğlu'ndan aldığı bilgiye göre, uzun süredir yoğun bakım servisinde tedavi altında olan Yılmaz Çırakoğlu, dün saat 19.30’da entübe edildi, bu sabah 10.30'da son nefesini verdi.

İSKELE'DEN SON YOLCULUĞUNA UĞURLANACAK

Ankara'da yaşayan bir oğlu bulunan Yılmaz Çırakoğlu, yarın toprağa verilecek.

Çırakoğlu, İskele Büyük Camisi'nden ikindi namazına müteakip kılınacak cenaze namazının ardından İskele Mezarlığı'nda defnedilecek.

YILMAZ ÇIRAKOĞLU KİMDİR?

18 Ekim 1939 tarihinde Larnaka'nın Cevizli köyünde doğan Çırakoğlu, köyünün ilk üniversiteye giden genci, ilk memuru, ilk öğretmeniydi.

9 yıl mücahitlik yapan Yılmaz Çırakoğlu, 1968 yılında ilk coğrafya kitabını yazan isimdi.

İlk coğrafya kitabını yazan Yılmaz Çırakoğlu, diplomat pasaportuna da sahip bir isim.

Federe devlet döneminde öğrenci temsilciliğinde bulunan Çırakoğlu, KKTC kurulduktan sonra kültür ataşeliği ve kısa bir dönem de elçi vekili görevlerinde bulunmuştu.

YANLIŞ TEDAVİLER VE İHMAL "ÖLÜME GÖTÜRDÜ"

Yılmaz Çırakoğlu'nun halsizlik ve karın ağrısıyla başlayan sağlık sorunu, ailenin iddiasına göre yanlış tedaviler ve ihmal sonucu özel ve devlet eliyle bir kabusa dönüşmüştü. Çırakoğlu'na yaşatılanları eşi Atiye Çırakoğlu, temmuz ayında MYK Haber'e anlatmıştı.

Girne Orduevi'nde çekilen bu fotoğraftan 72 saat sonra Çırakoğlu ailesinin hayatı altüst oldu.

24 Kasım 2022 tarihinde genel bir halsizlik şikayetiyle Gazimağusa Devlet Hastanesi'ne başvuran Yılmaz Çırakoğlu, rahatsızlığı anlaşılamayınca önce globa (hastanın aniden idrar yapamama durumu) girmiş, ardından sepsis (kan zehirlenmesi) başlamıştı. Yatağa bağlı tutulduğu için sol kolunun tendonları kopan, aynı zamanda ajite (taşkınlık, saldırgan davranış) durumu başlayan Çırakoğlu'nun midesine de yemeyi bıraktığı için iki kez PEG (ağız yolu ile beslenemeyen hastanın karın duvarından geçirilerek mideye esnek bir tüp yerleştirmesi) açılmıştı.

Sağlıklı iken kısa sürede yatalak hale dönen Yılmaz Çırakoğlu'nun kuyruk sokumunda da çürüme meydana gelmiş ancak bu durum fark edilmemişti.

85 yaşındaki Yılmaz Çırakoğlu, bir buçuk yıl İskele'deki evinde cihazlara bağlı, yatalak yaşam sürdürdü.

Atiye Çırakoğlu, 1.5 yılda eşinin tedavisi için 2.5 milyon TL harcadığını ancak buna rağmen sağlına kavuşamadığını anlatmış, devletin de kendileriyle ilgilenmediklerini dile getirmişti.

MYK Haber'in konuyu gündeme taşıması ve yetkililerle iletişime geçmesinin ardından Yılmaz Çırakoğlu için Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi'nde yer açılmıştı. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar