Osman Örek kimdir?

24 Mart 2021

A
A

ZgotmplZ
Osman Örek (solda), Fazıl Küçük ve Rauf Raif Denktaş'la Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ilan edildiği gün halkı selamladı.

26 Aralık 1925'te Lefkoşa'da doğan Osman Örek, Lefkoşa Türk Erkek Lisesi'ni bitirdi. Ardından İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Londra'daki Middle Temple hukuk kuruluşundan mezun oldu.

1953 yılında avukatlık mesleğine başlayan Örek, İngiliz sömürge yönetimine karşı başlatılan mücadelenin ön saflarında yer aldı.

Avukatlıkla eş zamanlı olarak siyasete atılan Osman Örek,  1953-1960 yılları arasında Milli Birlik Partisi’nde şube ve parti genel sekreterliği yaptı.

1955-1956 döneminde İngiliz valisi Lord John Harding ile yapılan Kıbrıs Anayasası müzakereleri görüşmelerine Dr. Fazıl Küçük’le katılan Örek, 1959'da Kıbrıs'ın bağımsızlığıyla ilgili beşli Londra Konferansı'nda da Dr. Fazıl Küçük ve Rauf Raif Denktaş’la birlikte Kıbrıs Türk Toplumu’nu temsil etti ve Kuruluş Anlaşması’nı hazırlayan Londra Komitesi’nde Türk Toplumu Heyeti Başkanlığı’nı yürüttü.

ÜÇ TÜRK BAKANDAN BİRİYDİ

Örek 1960 yılında kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ilk Savunma Bakanı oldu ve kabinede görev alan üç Türk bakandan (diğer Türk bakanlar Niyazi Manyera ve Mustafa Fazıl Plümer) biriydi.

1960’da yapılan ilk genel seçimlerde Lefkoşa’dan da milletvekili seçilen Örek, ‘Ortaklık Cumhuriyetinin’ yıkılmasının ardından, 1963-1967 yılları arasında, Kıbrıs Türk Toplumunu temsil eden Genel Komitede Savunma Bakanı olarak yer aldı; 1967-1974 yılları arasında ise Geçici Türk Yönetimi Dışişleri ve Savunma Bakanı olarak görev yaptı.

20 Temmuz 1974 Barış Harekâtı’nda Birleşmiş Milletler Barış Gücü ile irtibat ve münasebetlerini yürüten Örek, harekatın ardından aynı yıl, dönemin Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Turan Güneş’le birlikte Cenevre Konferansı'na katıldı ve ikinci Viyana Konferansı'nda da Denktaş'a eşlik etti.

Osman Örek, Yeşil Hat’tın çizilme çalışmalarında da yer aldı.

FEDERE DEVLET’TE DE ÖNEMLİ GÖREVLER ÜSTLENDİ

Örek, 1974 Kıbrıs Barış Harekâtından sonra kurulan Otonom Kıbrıs Türk Yönetimi’nde 1975-1976 yıllarında Dışişleri ve Savunma Bakanı ve Başkan Yardımcısı oldu.

1976 seçimlerinde Ulusal Birlik Partisi'nden (UBP)  Lefkoşa milletvekili olarak Meclis’e girdi,  1976-1978 yılları arasında Kıbrıs Türk Federe Devleti’nin ilk Meclis Başkanı olarak görev aldı.

1978 yılında Kıbrıs Türk Federe Devleti ikinci Başbakanı olan Osman Örek, 1983 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin kurulması ile oluşturulan KKTC Kurucu Meclisinde üyelik görevini yürüttü, ardından aktif politikayı bıraktı.

Merhum Örek, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ilan edildiği 15 Kasım 1983'te, Rauf Denktaş ve Dr.Fazıl Küçük ile birlikte halkı selamlayan isimdi.

Örek, avukatlık mesleği ve siyasetle birlikte çeşitli sivil toplum örgütlerinde de çeşitli dönemlerde görev yaptı. Kıbrıs Türk Mezunlar Birliği (1944), İstanbul Kıbrıs Okullarından Yetişenler Cemiyeti (1946) ve Kıbrıs Türk Ticaret Odası'nın (1957) kurucularından olan Osman Örek, Evkaf Yüksek Meclisi asbaşkanlığı ve Lefkoşa Türk Okulları komisyon başkanlığı görevlerini de (1956-1960) yürüttü.

Yeşim ve Hasan isimlerinde iki çocuğu olan Örek, 24 Mart 1999'da 74 yaşında İngiltere’nin başkenti Londra'da yaşamını yitirdi. 27 Mart Cumartesi günü devlet töreniyle toprağa verilen Örek’in kabri, Lefkoşa Kabristanlığı’ndaki Devlet Mezarlığı’nda bulunuyor.

Kıbrıs konusu üzerine Türkçe- İngilizce yazılmış makale ve kitapları bulunan Örek hakkında, 2010 yılında kızı Yeşim Örek ile Rana Gürtuna’nın hazırladıkları “Belgelerle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Tarihi Gerçekleri Osman Örek’in Kişisel Arşivinden” adlı bir eser yayımlandı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar