Abubakar ve SOS'te kimliği olmayan çocuklar için kararname

27 Ağustos 2024

Güncelleme: 28 Ağustos 2024

A
A

Yapılan yasa gücünde kararname ile tutuklanan Abubakar Uthman'ın ülkede yasal statüde kalmasının önü açıldı. Kararname ile ayrıca kaçağa düşen SOS Çocuk Köyü’ndeki gençlere vatandaşlık hakkı verilecek.

ZgotmplZ

Haber Merkezi - Aslı Kabo

“61/2024 Sayılı Yabancılar ve Muhaceret (Değişiklik) Yasası’ndaki Bazı Kuralların Düzenlenmesi Hakkında Yasa Gücünde Kararname” Resmi Gazete’de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

27 Ağustos 2024 tarih ve 176 sayılı Resmi Gazete'de, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu, Anayasa'nın 112'nci maddesinin kendisine verdiği yetkiye dayanarak" ilgili Yasa Gücünde Kararname'yi yaptığı belirtildi.

Kararnamede, ayrıntıları verilen gerekçelerle cezaya düşenler ve ülkeye girişine engel konulanlar için, "61/2024 sayılı Yabancılar ve Muhaceret (Değişiklik) Yasası'ndaki '1 Ocak 2021 tarihinden sonra cezaya düşmüş' olma kuralı aranmaksızın, 61/2024 sayılı Yabancılar ve Muhaceret (Değişiklik) Yasası kapsamında geriye kalan süre içerisinde başvuru yapmaları ve bu değişiklik yasası kurallarından faydalandırılmaları amaçlanmaktadır." denildi.

Resmi Gazete'de, Yasa Gücünde Kararname'nin düzenlediği durumlar şöyle belirtildi:

  • Ülkemizde S.0.S Çocuk Köyünde ve/veya Devlet himayesinde bulunan 18 (on sekiz) yaşından küçük veya 18 (on sekiz) yaşını doldurmuş olanlar, S.0.S Çocuk Köyünden ve/veya Devlet himayesinden çıkıp ülkede ikamet edenler ile ülkede cezada bulunan 18 (on sekiz) yaşından küçük çocuklar ve İkamet İzinleri ve Vizeler Tüzüğü'nde belirtilen engelli kişilerden herhangi bir sebeple cezaya düşenler,
  • Yurt içinde olup, ikamet izinsizlikten dolayı cezaya düşenler,
  • Yurt dışında olup, KKTC'de aile bağı (eş, anne, baba, kardeş, çocuk) olan ve KKTC'de izinsiz olarak bulunduğu tespit edilerek girişine engel konulanlar.

Ülkede, ikamet izinsizlikten cezaya düşenlerin durumuna ilişkin maddenin ayrıntıları şunlar:

"Ülkede ikamet izinsiz bulunanlar, 61/2024 sayılı Yabancılar ve Muhaceret (Değişiklik) Yasası'ndaki 1 Ocak 2021 tarihinden sonra cezaya düşmüş olma kuralı aranmaksızın, bir aylık brüt asgari ücret tutarındaki para cezasını öderler ve geriye kalan cezadan muaf tutulurlar.

Bu madde kapsamındaki kişilerde 61/2024 sayılı Yabancılar ve Muhaceret (Değişiklik) Yasası'nın 26'ncı maddesinde belirtilen diğer kurallar doğrultusunda ve geriye kalan af süresi kapsamında başvuru yapıp, gerekli ödemeleri yaparlar. "

Buna göre, ülkede 2008 yılından bu yana kaçak durumda olduğunu tespit edilerek tutuklanan ve bugün çıkarıldığı mahkeme tarafından cezaevine gönderilen 44 yaşındaki Ganalı Abubakar Uthman, bir aylık brüt asgari ücret tutarındaki para cezasını ödemesi sonrası cezalı durumdan çıkmış olacak.

Yasa Gücünde Kararnamenin genel gerekçesi ise şöyle:

Ülkemizde S.O.S Çocuk Köyünde ve/veya Devlet himayesinde bulunan l8 (on sekiz) yaşından küçük veya 18 (on sekiz) yaşını doldurmuş olanlar, S.O.S Çocuk Köyünden ve/veya Devlet himayesinden çıkıp ülkede ikamet edip herhangi bir sebeple cezaya düşenler, ülkede ikamet izinsizlikten dolayı cezada olanlar, ülkede cezada bulunan 18 (on sekiz) yaşından küçük çocuklar, İkamet İzinleri ve Vizeler Tüzüğü'nde belirtilen engelli kişiler, yurt dışında olup KKTC'de aile bağı (eş, anne, baba, kardeş, çocuk) olan ve KKTC'de izinsiz olarak bulunduğu tespit edilerek girişine engel konulanları kapsayacak şekilde düzenleme yapılmıştır.

61/2024 sayılı Yabancılar ve Muhaceret (Değişiklik) Yasası'ndaki "1Ocak 2021 tarihinden sonra cezaya düşmüş olması" kuralı aranmaksızın, Ülkede S.O.S Çocuk Köyünde ve/veya Devlet himayesinde bulunan 18 (on sekiz) yaşından küçük veya 18 (on sekiz) yaşını doldurmuş olanlar, S.O.S Çocuk Köyünden ve/veya Devlet himayesinden çıkıp ülkede ikamet eden kiş il er ile l 8 (on sekiz) yaşından küçük çocuklar ve İkamet İzinleri ve Vizeler Tüzüğü'nde belirtilen engelli kişilerden herhangi bir sebeple cezaya düşenler yürürlükteki bir aylık brüt asgari ücretin yüzde 10 (yüzde on)'u tutarındaki para cezasını ödemeleri koşuluyla cezanın geri kalanmdan muaf tutulmaları düzenlenmiştir.

61/2024 sayılı Yabancılar ve Muhaceret (Değişiklik:) Yasası'ndaki "1 Ocak 2021 tarihinden sonra cezaya düşmüş olması" kuralı aranmaksızın, yurt içinde olup herhangi bir şekilde ikamet izinsizlikten dolayı cezaya düşmüş olanlar, bir aylık brüt asgari ücret tutarındaki para cezasını ödemeleri ve cezanın geri kalanından muaf tutulmaları düzenlenmiştir.

Yine 61/2024 sayılı Yabancılar ve Muhaceret (Değişiklik) Yasası'ndaki "1 Ocak 2021 tarihinden sonra cezaya düşmüş olması" kuralı aranmaksızın, yurt dışında olup ülkede aile bağı (eş, anne, baba, kardeş, çocuk) olan ve KKTC'de izinsiz olarak bulunduğu tespit edilerek girişine engel konulanlar bir aylık brüt asgari ücret tutarındaki para cezasını ödemeleri koşuluyla cezanın geri kalanından muaf tutulmaları düzenlenmiştir.

Yukarıda belirtilen kişiler 61/2024 sayılı Yabancılar ve Muhaceret (Değişiklik) Yasası'nda belirtilen diğer kurallar doğrultusunda ve af süresi kapsamında başvuru yapıp, gerekli ödemeleri yaparlar.

Bu bağlamda Devletin elde edeceği gelir kaybını önlemek için birikmiş taahhuk eden para cezalarının tahsil edilmesine olanak sağlanması amacıyla 61/2024 sayılı Yabancılar ve Muhaceret (Değişiklik) Yasası'nda belirtilen diğer kurallar doğrultusunda ve af süresi kapsamında kişilerin başvuru yapıp gerekli ödemeleri yapmaları gerekmektedir. 

Yukarıda belirtilen gerekçeler ışığında Anayasa'nın 112'nci maddesi tahtında konunun ekonomik içerikli olması ve ivedilik arz ettiğinden ve Cumhuriyet Meclisi'nin de tatilde olmasından dolayı yasa değişikliğinin onaylanamayacağı sebebiyle, işbu Yasa Gücünde Kararname hazırlanmıştır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İLGİLİ HABERLER


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar