Bağımsızlık Yolu'ndan yabancı işçiler konusunda 5 talep

28 Ağustos 2024

A
A

Cyprfuvex emekçilerinin sorunlarını yerinde gözlemleyerek basın açıklaması yapan Bağımsızlık Yolu, yabancı işçiler konusundaki taleplerini kamuoyuyla paylaştı.

ZgotmplZ

Bağımsızlık Yolu Güzelyurt Örgütü, Cyprfuvex emekçilerinin sorunlarını yerinde gözlemleyerek basın açıklaması yaptı.

Bağımsızlık Yolu Bölge Sorumlusu Celal Özkızan, emekçilerin kölelik koşullarında yaşamaya zorlandığını söyledi ve yetkilileri acil önlem almaya çağırdı.

Özkızan, işçilerin tehdit altında olduğunu ve yaşadıkları sorunları dile getiremediklerini belirterek, Çalışma Bakanlığı'nı harekete geçmeye davet etti.

“Cyprfuvex ile ilintili işçilerin köle kampı haline getirilen koşullarda yaşadığı insanlık dramına bir süredir şahit oluyoruz.” denen açıklamada, yaşananlarla ilgili Ticaret Odası, hükümet ve “danışmanlık adı altında oluşturulan mafyavari acenteler” suçlandı, “insan kaçakçılığı ve ticareti yapan firmalar” olduğu ifade edildi.

"BAĞIMSIZLIK YOLU'NUN TALEPLERİ AÇIKTIR"

Basın açıklamasında, Bağımsızlık Yolu'nun yabancı işçiler konusundaki talepleri şöyle dile getirildi: 

1. Kıbrıs’ın kuzeyinde işsizlik makul bir oranın altına inene kadar, var olan çalışma izinlerinin yenilenmesi ve yatay geçişler dışında yeni çalışma izni verilmemelidir. 
2. İşçilere iş, patronlara işçi temin eden kişi ve şirketler kapatılmalı, bu işlemleri yapanlar veya bu doğrultuda internetten faaliyet yürüten kişiler ve şirketler hakkında yasal işlem başlatılmalıdır. 
3. Çalışma hayatı ile ilgili mevzuat önce İngilizce’ye ardından sırayla ülkede en çok istihdam edilmekte olan yabancı uyruklu işçilerin dillerinden başlayarak tüm dillere çevrilmeli, ilgili devlet dairelerinde tercümanlık hizmeti sağlanmalıdır. 
4. Yabancı uyruklu işçilerin 2009 yılından beridir gasp edilmiş olan İhtiyat Sandığı hakkı geri verilmeli, Sosyal Sigortalar Dairesi’nin tahsil edip ödemediği “işsizlik sigortası” yabancı işçilere de sağlanmalıdır.   
5. On ve üzeri çalışanı olan tüm iş yerlerine, sendikasız işçi çalıştırma yasağı getirilmelidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar