Esad güçlüyken ''yeğenine'' vatandaşlık verdiler, zayıfken geri aldılar!

12 Eylül 2024

Güncelleme: 12 Eylül 2024

A
A

Rum Yüksek Mahkemesi, Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad’ın yeğeni olan Suriyeli işinsanı ve ailesinin Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığını iptal etti. İş insanı 2009’da vatandaşlık başvurusunda bulundu ve 2011’de vatandaşlık aldı.

ZgotmplZ

Güney Kıbrıs’taki Rum Yüksek Mahkeme, Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad’ın yeğeni olan Suriyeli işadamı ve ailesinin Kıbrıs Rum Cumhuriyeti vatandaşlığını iptal etti.

Söz konusu işadamı 2009 yılında o dönemin kriterlerine uygun olarak vatandaşlık başvurusunda bulundu. Ancak 2010 yılında ABD Hükümeti, işadamının yolsuzluk skandalına karıştığını, ABD’deki tüm mülklerinin dondurulduğunu ve ABD vatandaşlarının kendisiyle maddi iş birliği yapmasının yasaklandığını belirterek Kıbrıs Rum makamlarını bilgilendirdi. Ayrıca, Esad ile olan akrabalık ilişkileri sayesinde haksız kazanç elde ettiği ifade edildi.

Buna rağmen 2010 yılı sonunda, dönemin içişleri bakanı, işadamı ve ailesine vatandaşlık verilmesi için öneride bulundu ve 2011 yılında vatandaşlık verildi. 2013 yılında ise işadamının, Avrupa Birliği’nin Esad rejimini finanse edenler listesinde yer alması nedeniyle Rum Bakanlar Kurulu tarafından vatandaşlığı iptal edildi.

İşadamı, bu karara itiraz ederek Yüksek Mahkeme’ye temyiz başvurusunda bulundu ancak mahkeme davayı reddetti. İşadamının Rum bankalarında 17 milyon 300 bin Euro nakit para ve 320 bin Euro değerinde taşınmaz mülkü bulunduğu da aktarıldı.

SIRP İŞİNSANINA VATANDAŞLIK GERİ VERİLDİ

Öte yandan, vergi kaçakçılığı nedeniyle vatandaşlığı iptal edilen Sırp işadamı Miroslav Miskoviç’in vatandaşlığının, yargı sürecinin sona ermesi ve aklanması sonrasında geri verildiğini bildirdi.

2012 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla vatandaşlık verilen Miskoviç hakkında vergi kaçakçılığı gerekçesiyle dava açıldı ve bu nedenle vatandaşlığı geri alındı.

Ancak yargı süreci sonucunda suçsuz bulunmasının ardından Miskoviç, vatandaşlığının geri verilmesi için başvuruda bulundu ve başvurusu kabul edildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar