Kayıpların yüzde 52'sinin kimliği belli oldu

4 Eylül 2024

A
A

16'ncı yılına giren kazı çalışmalarında bugüne kadar, kayıp 2 bin 2 Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk'ten bin 51'inin kimliği belirlendi.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

Kayıp Şahıslar Komitesi’nin (KŞK) Kıbrıslı Türk üyesi Hakkı Müftüzade, kayıplara ilişkin son bilgileri paylaştı.

Müftüzade, kayıpların yüzde 52'sinin kimliğinin tespit edildiğini belirtti.

Buna göre, kayıp 2 bin 2 Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk'ten bin 51'inin kimliği belirlendi. Bunlardan 756'sı Kıbrıslı Rum, 295'i ise Kıbrıslı Türk.

754 Kıbrıslı Rum ve 197 Kıbrıslı Türk'ün akıbeti ise hala bilinmiyor.

Hakkı Müftüzade, zamanın geçmesi, tanık azlığı ve belirli alanlara erişimin sınırlı olmasından kaynaklanan zorlukları aşmak amacıyla modern teknolojilerle arama çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.

Arama çalışmalarında X-ışını ve toprak DNA tespit makineleri kullanılırken, Müftüzade bunun kayıpların yerini bulma şansını artırdığını söyledi. 

Müftüzade, kayıp şahıslar hakkında bilgisi olanlara da çağrıda bulundu.

 

KAYIP ŞAHISLAR KOMİTESİ VE KAZILAR

Birleşmiş Milletler’in (BM) himayesinde Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk toplumları arasındaki anlaşmaya göre Nisan 1981 yılında kuruldu. Komitede Kıbrıslı Türk, Kıbrıslı Rum ve BM üyesi olacak şekilde üç üye görev yapıyor ve kararlar oybirliği ile alınıyor. Üyeler her iki toplumun Cumhurbaşkanları tarafından atanıyor ve doğrudan Cumhurbaşkanına bağlı çalışıyor. Komitenin mevcut üyeleri; Kıbrıslı Türk üye Hakkı Müftüzade, Kıbrıslı Rum üye Leonidas Pantelides ve BM üyesi Bruce Koepke’den oluşuyor.

Ayrıca, KŞK ada genelinde kazı yapan ve KŞK Antropoloji Laboratuvarı’nda kalıntılar üzerinde antropolojik ve genetik analizler yapan 60'tan fazla Kıbrıslı arkeolog, antropolog ve genetikçilerden oluşan iki toplumlu adli ekibi istihdam ediyor.

Üzerinde mutabık kalınan 2002 (492 Kıbrıslı Türk ve 1510 Kıbrıslı Rum) kayıp şahıs bulunuyor.

KŞK’nin amacı, 1963’den 1964’e toplumlararası çatışmalar sırasında ve 1974 olayları sırasında kaybolan 2002 kişiyi bulmak, tanımlamak, kimliklendirmek ve ailelerine iade etmek.

2008 yılı itibarıyla başlayan kazı çalışmalarını günümüzde Kuzey’de eş zamanlı toplam 7 kazı ekibi sürdürüyor.

Kazı listesinde hazırda kazılmayı bekleyen 83 konumla birlikte halen analizleri ve çalışmaları devam eden yaklaşık 100 konum bulunuyor.

Kayıp Şahıslar Komitesi verilerine göre, 31 Temmuz 2024 itibarıyla kayıp 2002 kişiden 1196'sıne ulaşıldı. Kalıntılarına ulaşılan 1196 kişiden 1051'i kimliklendirildi. Kalıntısı bulunan 145'inin henüz kimlikleri belli değil.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar