Narenciye Türkiye'ye sorunsuz satılacak... Yollar güneş enerjisiyle aydınlatılacak

3 Ekim 2024

Güncelleme: 3 Ekim 2024

A
A

Türkiye'deki temaslarını tamamlayarak ülkeye dönen Başbakan Üstel, narenciyede yaşanan sorunların çözüleceğini ve bu sene Türkiye’ye ulaştırılacağını açıkladı. Ercan'da konuşan Üstel, bazı yolların güneş enerjisiyle aydınlatılacağını duyurdu.

ZgotmplZ

Başbakan Ünal Üstel, Türkiye'deki temaslarını tamamlayarak ülkeye döndü ve Ercan Havalimanı'nda yaptığı basın açıklamasıyla ziyaretin detaylarını paylaştı.

Üstel’e Türkiye temaslarında, Başbakan Yardımcısı Fikri Ataoğlu ve Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı da eşlik etti.

Basın açıklamasında Üstel, Türkiye’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve çeşitli bakanlarla görüştüklerini belirtti.

Görüşmelerde özellikle Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) arasındaki iş birliğinin kısa, orta ve uzun vadeli stratejileri üzerinde durulduğunu vurguladı.

POLİS TEŞKİLATININ GÜÇLENDİRİLMESİ

Üstel, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile polis teşkilatının güçlendirilmesine yönelik kapsamlı görüşmeler yaptıklarını ve Yerlikaya’nın yakın zamanda KKTC’yi ziyaret edeceğini söyledi.

ULAŞTIRMA PROJELERİ

Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile ulaştırma alanındaki sıkıntılar ve öncelikler masaya yatırıldı. Girne-Çatalköy, Çatalköy-Değirmenlik, Dipkarpaz Manastır Yolu ile Kayalar ve Sadrazamköy yollarının yenilenmesi ve geliştirilmesi konuları gündeme alındı. Üstel, yolların güneş enerjisi ile ışıklandırılması için de bir çalışma yapıldığını kaydetti.

NARENCİYE İHRACATI

Geçen sezon yaşanan narenciye ihracatı sorunlarını hatırlatan Üstel, bu yıl narenciye ürünlerinin hızlı bir şekilde Türkiye’ye ulaşması için gereken tedbirlerin alındığını belirtti. Bu konuda sorunların süratle çözülmesi amacıyla adımlar atılacak.

ENERJİ İŞ BİRLİĞİ

Kablo ile Türkiye'den elektrik getirilmesi projesinin gündemde olduğunu belirten Üstel, bu konuda fizibilite çalışmalarının tamamlandığını ve 15 Kasım’da Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın KKTC’ye yapacağı ziyarette detayların paylaşılacağını duyurdu. Enerji arz güvenliği için geçici çözümler üzerinde de çalışmalar yapıldığını ifade etti.

TURİZM VE TANITIM

Güney Kıbrıs’ın Kuzey Kıbrıs’a turist getiren operatörler üzerindeki baskılarına karşı KKTC turizminin daha geniş kitlelere tanıtılması için önlemler alındığını aktaran Üstel, 2024-2025 İktisadi Mali İş Protokolü çerçevesinde İngiltere ve Almanya’da Kuzey Kıbrıs’ın tanıtılması yönünde girişimlerin başladığını belirtti. Ayrıca Türkiye’de de KKTC’nin tanıtılması için ilgili bakanlıklarla protokoller imzalandığını ifade etti.

BÖLGESEL GÜVENLİK VE SAVUNMA

Bölgedeki savaşlar ve KKTC’de alınacak güvenlik önlemleri, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile yapılan görüşmelerin ana konuları arasında yer aldı. Üstel, bölgedeki çatışmalar ve Türkiye’nin çevresindeki ateş çemberine rağmen Türkiye’nin KKTC’ye zaman ayırmasının, Kıbrıs Türk halkına verilen değerin bir göstergesi olduğunu vurguladı.

Üstel, Türkiye’nin KKTC ile her alanda güçlü bir iş birliği sürdürmeye kararlı olduğunu belirterek, bu ziyaretin Türkiye ile KKTC arasındaki stratejik ilişkilerin daha da pekiştirilmesi açısından önemli olduğunu dile getirdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar