Tatar: 'Kıbrıslılar bu işi çözecek' siyasetinde büyük tuzaklar var

3 Eylül 2024

Güncelleme: 3 Eylül 2024

A
A

Cumhurbaşkanı Tatar, milli değerleri, kimlik ve kültürü kaybederek bir organizasyona ve maceraya girecek durumlarının olmadığını kaydetti.

ZgotmplZ

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türk halkının kendi kimliği, kendi kültürü ve milli değerleriyle adadaki varlığını sürdürebilmesi için Anavatan Türkiye’nin desteğinin önemli olduğunu vurguladı.

Kıbrıs Türk Memur Sendikası (Memur-Sen)'nın 20 Temmuz 1974 Mutlu Barış Harekatı’nın 50’nci yıl dönümü etkinlikleri çerçevesinde düzenlediği ve Türk Eğitim -Sen öncülüğündeki “50’nci yılında Kıbrıs Barış Harekatı - Alternatif Bakış Açılarıyla Türk Tarihindeki Yeri” başlıklı konferans Girne'de yapıldı.

Konferansa, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Başbakan Ünal Üstel, Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikalar Birliği ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, KKTC’den konuklar, Türkiye’deki tüm illerin Türk Eğitim Sen şube başkanları da katıldı.

Konferans, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayarak, açılış konuşmalarıyla devam etti.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar konferansın açılışında yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türkü’nün bu topraklarda büyük bir varlık mücadelesi verdiğini belirterek, Kıbrıs Türk halkının kendi kimliği, kendi kültürü ve milli değerleriyle adadaki varlığını sürdürebilmesi için Anavatan Türkiye’nin desteğinin önemli olduğunu vurguladı.

TATAR: HALK, KİMLİĞİNİ KÜLTÜRÜNÜ MUHAFAZA EDEBİLDİ

İngiliz sömürge döneminde yaşanan zorlukları anımsatarak, “Daha o zamandan Anavatanla bağlarımızı koparma, eğitim müfredatımızın bambaşka yerlere çekilmesi, insanlarımızın milli değerlerinden, kültürlerinden, dinlerinden uzaklaştırma, burada farklı bir toplum yaratma noktasında uğraş ve çabaları vardı…” diye konuşan Tatar, halkın o zamanlarda varlığını, kimliğini, milliyetçiliğini, milli değerlerini, kültürünü muhafaza edebilmesinin, Kıbrıs Türk tarihindeki en önemli dönüm noktalarından olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Tatar, son yıllarda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin değerinin, Mavi Vatan’daki öneminin daha da arttığına dikkati çekerek, Türkiye’nin bölgenin en güçlü, büyük, söz sahibi ülkesi olduğunu vurguladı.

"KIBRIS MESELESİ TÜRKİYESİZ ÇÖZÜLEMEZ"

Tatar, “Kıbrıs meselesi Türkiye'siz çözülemez. Bazılarının ‘Kıbrıs Kıbrıslılarındır ve Kıbrıslılar bu işi çözecek’ siyasetinin altında çok büyük tuzaklar ve samimiyetsizlik yatmaktadır. Kıbrıs’ta iki millet vardır. Kıbrıs’ta Kıbrıs Türkü, Kıbrıs Rumu vardır. Kıbrıs Türkü büyük Türk milletinin ayrılmaz ve kopmaz bir parçasıdır. Yalnız değiliz… Bu dava da ortak davamızdır. Bu meseleyi Türkiye ile götürmekteyiz.” dedi.

"TSK ÇEKİLİRSE KIBRIS TÜRKÜ'NÜN BAŞINA GELECEKLERİ TAHMİN ETMEK ZOR DEĞİL"

Federal çerçevede bir çözüm olduğunda burasının Avrupa Birliği adası olacağını, Türk askerinin adadan çekileceğini söyleyen Tatar, “50 yıldır adada barış, güvenlik ve huzurun teminatı olan Türk Silahlı Kuvvetleri’nin adadan çekilmesiyle Kıbrıs Türkü'nün başına gelecekleri tahmin etmek için dâhi olmaya gerek yok… Gazze’de olanları görüyoruz” diye konuştu.

"ONLAR CUMHURİYET BİZ CEMAAT..."

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türkü'nün büyük bedeller ödediğini belirterek, “Kıbrıs’ta bir anlaşma olacaksa Kuzey’deki egemen bağımsız Türk devletinin tanınması, devlet olarak bunun parçası olmasıyla kalıcı adil ve sürdürülebilir olabilir. Onlar Cumhuriyet biz cemaat, Avrupa Birliği kuralları içinde vatandaşlık haklarıyla bir anlaşmanın kalıcı ve sürdürülebilir olacağını düşünüyorlarsa çok yanılıyorlar. Kendi milli değerlerimizi, milli kimlik ve kültürümüzü kaybedip, o şekilde bir organizasyona ve maceraya girecek halimiz yok…” ifadelerini kullandı.

Başbakan Ünal Üstel de açılıştaki konuşmasında, çok fazla mücadeleler verildiğini söyleyerek, 20 Temmuz 1974 Barış Harekatı ile adaya barış geldiğini ve özgülüklerine kavuştuklarını kaydetti.

Filistin’de yaşanan katliamlara değinerek, “Nerede Güvenlik Konseyi, nerede BM?” diye soran Üstel, “Bizi de yok etmek için canla başla çalıştılar. Bizi topla ve tüfekle yok edemediler. Anavatan ile birbirimize sarılarak bugünlere geldik.” ifadelerine yer verdi.

Türk Eğitim Sen Genel Başkanı Talip Geylan

Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikalar Birliği ve Türk Eğitim Sen Genel Başkanı Talip Geylan da, “Kıbrıs Türklüğü, Türk milletinin göz bebeğidir. Türkiye’nin kaderi Kıbrıs’ın kaderi ile birdir.” diye konuştu.

Geylan konuşmasında, “Kıbrıs Türklerinin direnişi, sadece Kıbrıs için değil, bütün Türk dünyası için bir onur ve gurur kaynağıdır. Kıbrıs adasında akan her damla kan, Türk milletinin asil duruşunun, zulme karşı boyun eğmeyen ruhunun bir nişanesidir.” ifadelerine yer verdi.

Memur-Sen Başkanı Akın Manga

Kıbrıs Türk Memur Sendikası (Memur-Sen) Başkanı Akın Manga da konuşmasında, “Azınlık olmamak için buna müsait şartlarda direnerek, okyanusları aşan ve egemen varlığını koruyarak KKTC devletini kuran Kıbrıs Türkü, asla derelerde boğulmayacaktır.” diyerek, er ya da geç kardeş devletlerce tanınacaklarına olan inancının tam olduğunu belirtti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar