Yasa onaylanmadan 40 kamera siparişi verildi!

3 Temmuz 2024

Güncelleme: 3 Temmuz 2024

A
A

Yasa Tasarısı Meclis'ten geçmeden yeni alınacak 150 kameranın 40'ı, Türkiye’deki RADAR-SAN şirketinden sipariş edildi. CTP Milletvekili Ürün Solyalı'nın tepkisine Arıklı, parasını ''Türkiye veriyor'' yanıtını verdi.

ZgotmplZ

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhuriyet Meclisi, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile imzalanan Akıllı Ulaşım Sistemleri Projesine Yönelik Uygulama Protokolü (Onay) Yasa Tasarısı’nın üçüncü görüşmesini gerçekleştirdi.

Tasarı, 25 kabul ve 4 ret oyu ile oy çokluğuyla kabul edildi.

CTP MİLLETVEKİLİ ÜRÜN SOLYALI, TASARIDAN ŞÜPHELİ

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Ürün Solyalı, parti olarak trafik konusundaki hassasiyetlerini vurgulayarak söz aldı.

Solyalı, trafiğin bütünlüklü olarak ele alınması gerektiğini ve bu konularda henüz atılmayan adımların teker teker yapılmasının yeterli olmayacağını belirtti. Türkiye ile imzalanan protokolün yeni kamera sistemleri kurulmasına yönelik olduğunu belirten Solyalı, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı'nın protokole imza atmasından dolayı şüphe duyduklarını ifade etti.

Solyalı, mevcut kameraların durumunun belirsiz olduğunu ve yeni 150 kameranın 40’ının Türkiye’deki RADAR-SAN şirketinden sipariş edildiğini, bu hazırlığın protokol Meclis’ten geçmeden yapıldığını iddia etti. Şartlar, sorumlular, yetkiler ve maliyet gibi birçok bilinmezin olduğu bu protokole CTP olarak olumsuz oy vereceklerini belirtti.

BAKAN ERHAN ARIKLI: PARASINI TÜRKİYE VERİYOR

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, CTP’nin ret oyu vermesinden duyduğu üzüntüyü ifade ederek, yeni radar-kamera sistemlerine olan ihtiyacı vurguladı. Arıklı, mevcut kameraların bir kısmının artık kullanılmaz olduğunu ve Türkiye’den gelecek yeni kameraların daha güncel olacağını belirtti. Mevcut kameraların 40 bin euroya satın alındığını ve bu kameraların bir kısmının artık kullanılmaz olduğunu, maliyetin Türkiye Cumhuriyeti tarafından karşılanacağını ve alım, kurulum, yazılım gibi işlemlerin Türkiye tarafından yapılacağını söyledi.

Arıklı, ASELSAN ve RADAR-SAN’ın birlikte çalıştığını belirterek, yeni sistemde hız sınırı aşan araçların anında tespit edileceğini ve bildirim yapılacağını ifade etti. Ayrıca, Meclis Genel Kurulu’na gelmeden sipariş verilmesine yönelik eleştirilere de yanıt veren Arıklı, projeye muhalefetin hayır diyebileceğini düşünmedikleri için işlemlerin başlatıldığını belirtti.

Protokolün bir diğer kısmı olan akıllı kantar sistemi ve akıllı kavşak sistemi hakkında bilgi veren Arıklı, kantar sistemiyle fazla yük taşıyan araçların tespit edilebileceğini, kavşak sistemiyle de trafiğin rahatlatılacağını söyledi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar