Berberlerin euro tarifesi tartışma yarattı

7 Haziran 2024

Güncelleme: 7 Haziran 2024

A
A

Bakan Amcaoğlu, berberlerin euro üzerinden tarife belirlemesinin tüzüğe aykırı olduğunu açıkladı. CTP Genel Başkanı Erhürman da, hükümetin et için değiştirerek, takmadığını iddia ettiği tüzüklerin "sadece berberlere mi uygulanacağı" eleştirisi yaptı.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

Erkek Kuaför ve Berberler Birliği Başkanı Ecevit Sadeli'nin, dün sosyal medyada yaptığı, euro bazlı berber fiyat tarifesi paylaşımı ülkede yeni bir tartışma başlattı.

Sadeli, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımı, "Ekonomik krize çare ve modern çağa ayak uydurmak için." başlığı ile aktardı.

AMCAOĞLU: TÜZÜĞE AYKIRI

Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu da, konu hakkında açıklama yaparak, "ülkede erkek berberlerinin fiyat listelerini euro olarak belirlemesinin, Bakanlar Kurulu tarafından 2005 yılında kabul edilen ilgili tüzüğe aykırı olduğunu" kaydetti.

Açıklamasında, Berberler Birliği'ne "tüzüğe uymaları gerektiğini, aksi halde ceza uygulanacağını bildirdiklerini" de kaydeden Amcaoğlu, etiket ve listelere satış fiyatlarının Türk Lirası olarak yazılmasının zorunlu olduğunu belirtti.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre Amcaoğlu, 40/2003 sayılı Tüketicileri Koruma Yasası kapsamında, KKTC Bakanlar Kurulu kararıyla 2005 yılında hazırlanan ve 20 Nisan 2005 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan, “Etiket, Tarife ve Fiyat Listeleri Tüzüğü”nü hatırlattı.

Amcaoğlu, “Bu tüzüğün ‘Etiketlerin ve Listelerin Biçim ve Kapsamı’ başlıklı 8’inci maddesinin 2’nci fıkrası uyarınca, etiket ve listelere satış fiyatlarının ‘Türk Lirası’ veya ‘TL’ şeklinde yazılması zorunludur” dedi.

Bakan Amcaoğlu bu konuda, Berberler Birliği Başkanı Bülent Ecevit Sadeli ile yaptıkları istişare neticesinde, yasa ve tüzüğe uymayanlara mecburen cezai işlem uygulanacağını ilettiklerini söyledi.

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman da konuya, "Tüzüğe aykırılık" açısından yaklaştı.

Erhürman; Amcaoğlu'nun, "erkek berberlerinin fiyat tarifesini euro olarak belirlemesinin, ilgili tüzüğe aykırı olduğu" yönündeki açıklamalarını, sosyal medya hesabından eleştirdi.

İthal et getirmek için bir gecede tüzüğün değiştirildiğini söyleyen Erhürman, "Şimdi takmadığınızı ithal ette gösterdiğiniz tüzükleri, hem de sadece berberlere mi uygulayacaksınız?" diye sordu.

Erhürman'ın sosyal medya hesabından yaptığı açıklaması şu şekilde:

"Berberler ücretlerini euro olarak açıklamaya karar verdi. Daha önce de, 2023'te oto tamircileri yapmıştı bunu. Ama bu kez 'hükumet' cevval davrandı. Tüzüğe aykırıdır, ceza yazarız deyiverdi.

Berberler, 'hani ithal eti getirmek için bir gecede tüzüğü değiştirmiştiniz. Gerekirse bunu da değiştirin bir gecede. Nasılsa tüzük müzük takmıyorsunuz.' deseler ne diyecek 'hükumet'?!

Peki aynı berberler, 'oto tamircileri 2023'te yapmıştı, pek çok çarşıda euro etiket var, birçok lokantada hesabın üzerinde hem TL, hem euro yazıyor' deseler ne diyecekler?!

Girdileri döviz cinsinden olan pek çok sektör yaşıyor bu sorunu. Fiyat istikrarını, öngörülebilirliği ve değişen girdi maliyetleri karşısında emeklerinin değerini başka türlü koruyamaz hale geliyorlar. Bir de güneyden gelen müşterilerin sayısı artıyor tabii bazı sektörlerde.

Ne yapacaklar? Euro'yu yazacaklar kara tahtaya, altına da TL'yi yazacaklar, her gün TL kısmını silip o günkü euro kuru üzerinden değiştirecekler. Hadi Tüzüğe aykırıdır deyin bakalım!

Stabil para birimine endeksli muhasebe sistemini ciddi ciddi tartışalım, istikrarı, öngörülebilirliği sağlamak, hatta hayat pahalılığını nispeten kontrol altına almak açısından yararını test edelim dediğimizde burun kıvıranlar, piyasanın bunu kendi kendine yapmaya çoktan başladığını bilmiyorlar sanki! 

Taşınmaz satışlarında kaç zamandan beri fiyatlar döviz üstünden? Kiralarda? Berberler mi battı gözünüze?

Ekmekte, kuzu etinde koyduğunuz 'narh'ı bile uygulayamadınız. Şimdi takmadığınızı ithal ette gösterdiğiniz tüzükleri, hem de sadece berberlere mi uygulayacaksınız?!

Bırakın bu boş işleri de, rayından tamamen çıkarttığınız, 'olması gerekenden çok daha iyi yönetiliyor' dediğiniz ekonomiyi gerçek anlamda nasıl yöneteceksiniz ona bakın! Gailesini çekiyorsanız tabii!"

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar