
Gözaltı dalgası KKTC'ye pahalılık olarak yansıyacak
20 Mart 2025
Güncelleme: 21 Mart 2025
Türkiye'de son günlerde yaşanan tutuklamalar üzerine döviz kurlarında yaşanan artışıyla ilgili MYK Haber'e konuşan ekonomist Mahmut Sezinler, "Türkiye'deki tutuklamalar, yüksek düzeyde enflasyon riski oluşturuyor." dedi.

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın "suç örgütü yöneticisi olmak" kapsamında "yolsuzluk" ve "terör" suçlarından başlattığı iki ayrı soruşturma kapsamında gözaltına alınmasının ardından Türk Lirası (TL) döviz kurları karşında hızla değer kaybetti.
Ekonomist Mahmut Sezinler, döviz kurlarındaki yükselişi ve piyasadaki hareketliliği MYK Haber'e değerlendirdi.
Türkiye ekonomisinin çok kırılgan olduğunu ifade eden ekonomist Mahmut Sezinler, gerek siyasette gerekse de ekonomi de küçük bir hareketlenmelerin doğrudan piyasaları "negatif pozisyona" getirdiğini söyledi.

Piyasadaki ilk hareketliliğin Türkiye'de Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ve Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Mehmet Ömer Arif Aras'ın 13 Şubat'taki dernek genel kurulunda yaptıkları konuşmaları ve gözaltına alınmalarıyla başladığını söyleyen Sezinler, "İlk gözaltıyla birlikte yurt dışı piyasaları tepki göstermişti. Siz, sermayenin başını gerekçe göstermeden tutuklarsanız, dış piyasaya ve dış sermaye de buna tepki gösterir." dedi.
"TÜRKİYE'DEKİ TUTUKLANMALAR SİYASİ BİR KAOSA DÖNÜŞTÜ"
Mahmut Sezinler, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 19 Mart Çarşamba (dün) tutuklanmasıyla birlikte ise, sürecin "siyasi bir kaosa" dönüştüğünü söyledi. Yaşanan gelişmelere yabancıların bakış açısıyla değerlendiren Sezinler, "Türkiye’deki demokrasinin adalet sisteminin olması gerektiği gibi çalışmadığı imajı yaratıldı. Dolayısıyla burada ciddi bir piyasa tepkisi oldu." ifadelerini kullandı.
Gerek iç piyasa gerekse de dış piyasada güvensizlik yaratıldığını dile getiren Sezinler, "Kurlardaki yükselişin sebebi geleceği görememe endişesinden kaynaklı yaşanan bir yükselişti." açıklamasında bulundu. Sezinler, "Döviz kurlarında bir sıçrama oldu. Bugün itibarıyla dün öğleden sonra görülen güncel kurları görüyoruz. Kurlar biraz geriledi ancak bu durum duracağı anlamını taşmıyor." değerlendirmesinde bulundu.
"KURLARDA YÜZDE 4,5 YÜKSELİŞ SÜRÜYOR"
Türkiye'nin 520 milyar dolar dış borcu olduğunu anımsatan Sezinler, özel sektörün de ciddi boyutta döviz borcu olduğuna vurgu yaparak, "Böylelikle döviz piyasası etkilenmekte ve talebin artmasıyla yükseliş de sürüyor." dedi.
Sezinler ayrıca, Türkiye'de ilk tutuklanmaların yaşandığı günden itibaren kurlarda yüzde 4,5 aralığında artış yaşandığını belirtti.
Kurlardaki yükselişin önüne geçebilmek adına TCMB'nin 10 milyar dolar sattığını kaydeden Sezinler, "Bu önemli bir gelişme. Baskı olmasaydı döviz kurları daha yukarı çıkabilirdi." diye konuştu. Söz konusu gelişmelerle birlikte Türkiye'nin Kredi Risk Primi'nin (CDS) yükseldiğini vurgulayan Sezinler, "Bu da yatırım yapılırken dikkat edilecek ülke pozisyonuna soktu Türkiye'yi." dedi.
KURLARDAKİ YÜKSELİŞ KUZEY KIBRIS'I NASIL ETKİLEYECEK?
Yurt dışındaki sermeye ihtiyaç duyulan bir ortamda eğer yurt dışı yatırmaları ve fon yöneticileri yargı sistemine güvenmemeleri halinde, kendilerini koruyacak bir sistem olmadığını düşünmeleriyle yatırım yapmadıklarına dikkat çeken Sezinler, şöyle devam etti:
"Şu anda böyle bir pozisyon yaratıldı ve gelmesi beklenen yabancı yatırımın frene bastığını görüyoruz. Bu da tabii ki kurların daha da yukarıya çıkma ihtimalini artırmaktadır."
Yaşanan gelişmelerin Kuzey Kıbrıs'a nasıl yansıyacağını da değerlendiren Sezinler, kurlardaki yükselişin ithalatın pahalı olacağı anlamını taşıdığını belirterek, "Türkiye’deki ithalatın da daha çok hammadde ithalatı olduğundan dolayı Türkiye'de zaten pahalı olan piyasa daha da pahalı hale gelecek ve enflasyon olarak yansıyacak ve biz de enflasyon ithal etmeye başlayacağız, bununla birlikte enflasyon artacak. Gelişmeler, bu yıl maalesef yine yüksek düzeyde enflasyon olacağı pozisyonunu yarattı." dedi.
DÖVİZ KURLARI VE ALTIN FİYATLARINDA SON DURUM...
Döviz piyasasında dalgalanma 20 Mart itibarıyla devam ediyor.
Dün sabah sert düşüş yaşayan Türk Lirası (TL), gün içerisinde kayıplarının bir kısmını geri aldı.
Dün 41.6416 TL’yi gördükten sonra önceki kapanışının yüzde 3,3 üzerinde 37,8870'ten günü kapatan dolar/TL, bugün 38.0125 TL seviyesinde işlem görüyor.
Dün 53 TL'ye dayanan sterlin ise yeni güne 50 TL sınırında bulunuyor.
GRAM ALTIN İLK KEZ 4 BİN LİRAYI AŞTI
Gram altın ise, ons altın ve dolar/TL'deki yükselişin etkisiyle dün 4 bin lirayı görmüştü.
Bu seviyeden gelen satışların ardından 3 bin 700 liranın altına gerileyen gram altın, bugün 3 bin 722 liradan işlem görüyor.
Çeyrek altın ise 6 bin 75 liradan alıcı buluyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
İLGİLİ HABERLER
Bizi Facebook'ta takip edin!
mykibris.com'u Facebook üzerinden takip edin, son paylaşımlardan haberdar olun.
Yorum Yap
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.
Tüm Yorumlar