Kamu İhale Yasası, TÜK için delinmeye devam ediyor

4 Temmuz 2024

Güncelleme: 4 Temmuz 2024

A
A

Toprak Ürünleri Kurumu'nun arpa, buğday, mısır, hayvan yemi hammaddeleri, hayvan yemi alımı ile bunlara ilişkin deniz taşımacılığı hizmetinin hızlı bir şeklide gerçekleşebilmesi amacıyla Kamu İhale Yasası yıl sonuna kadar askıya alındı.

ZgotmplZ

Bakanlar Kurulu, Toprak Ürünleri Kurumu'na ihalesiz spot alım (alım satımlarının anında ve nakit yoluyla gerçekleştiği piyasa) yetkisi veren yeni bir yasa gücünde kararname çıkardı.

Dünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren kararla, Toprak Ürünleri Kurumu'nun yapacağı spot alımlarda Kamu İhale Yasası kuralları aralık ayı sonuna kadar (31 Aralık 2024) uygulanmayacak.

Kararname ile Toprak Ürünleri Kurumu'nun yapacağı spot alımların (arpa, buğday, mısır, hayvan yemi hammaddeleri, hayvan yemi ve bunlara ilişkin deniz taşımacılığı) hızlı bir şeklide gerçekleşebilmesi amaçlanıyor.

Kararnamenin genel gerekçesi ise şöyle:

"Ülkemizde son dönemde yaşanan kuraklığın ve Türk Lirasının döviz karşısında değer kaybediyor oluşunun yarattığı olumsuz ekonomik koşullar sebebiyle Hayvan Üreticilerimizin ve halkımızın acil ihtiyacı olan emtia ile ilgili (Arpa, Buğday, Mısır, hayvan yemi hammaddeleri, hayvan yemi ve bunların taşımacılık faaliyetleri) Toprak Ürünleri Kurumunun yapacağı spot alımların hızlı bir şekilde yapılması gerekmektedir.

Toprak Ürünleri Kurumunun yapacağı spot alımlarında geçici bir süre için Kamu ihale Yasası kurallarının uygulanmaması, hizmetlerin sunumunu hızlandıracak ve vatandaşın karşı karşıya kalacağı mağduriyeti ortadan kaldırılması hedeflenmiştir.

Hazırlanan bu Kararname ile yaşanan kuraklığın ve Türk Lirasının döviz karşısında değer kaybediyor oluşu yarattığı olumsuz ekonomik ortam sebebiyle, 31.12.2024 tarihine kadar, acil ve özel durumlarda, Bakanlar Kurulu'nun onayı ile doğrudan alım yetkisi verilmesi düzenlenmiştir."

Hükümet, 18 Ocak'ta aldığı kararla 30 Haziran 2024'e kadar ihale yasasını askıya alarak, TÜK'e spor alım yetki vermişti.

GEÇTİĞİMİZ YIL SPOT ALIM YETKİSİ ÜÇ KEZ EL DEĞİŞTİRMİŞTİ

12 Nisan 2023 tarihinde çıkartılan kararname ile TÜK'ün yapacağı spot alımlarda Kamu İhale Yasası kurallarının yıl sonuna kadar uygulanmaması ve acil ve özel durumlarda, Bakanlar Kurulu'nun onayı ile kuruma doğrudan alım yetkisi verilmesi kararlaştırılmıştı.

Bakanlar Kurulu, 31 Ekim 2023'te ise kendinde olan onay yetkisini yıl sonuna kadar Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı'na bırakmıştı.

23 Kasım 2023 tarihinde yeni bir karar daha üreten Bakanlar Kurulu, 22 gün sonra Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı'nı devre dışı bırakmış ve spot alım yetkisini doğrudan TÜK Yönetim Kurulu'na vermişti.

ET İTHALİ İÇİN DE İHALE YASASI ASKIYA ALINDI

Et ithali için tek yetkili kılınan Toprak Ürünleri Kurumu'nun yapacağı et ithalatında da Kamu İhale Yasası kuralları askıya alınmıştı.

14 Mayıs'ta verilen ve 20 Haziran'a kadar muafiyet tanınan TÜK için 27 Haziran'da yeni bir muafiyet kararı çıkaran hükümet, süreyi 30 Eylül'e kadar uzatmıştı.

TÜK BORÇLANMA İLE AYAKTA

"İkrazen Özel Tertip Hazine Bonosu" yoluyla Maliye Bakanlığı üzerinden 2023 yılında tam 13 kez borçlanma yoluna giden ve toplamda 33 milyon dolara yakın borç alan TÜK, bu yıl ise 6 ayda 6 kez benzer yolla borçlandı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar