Sigorta prim desteğinin kapsamı genişletildi

15 Temmuz 2024

Güncelleme: 16 Temmuz 2024

A
A

Mart 2024 ve Şubat 2025 tarihlerini kapsayan işçilere ve işverenlere yönelik prim desteği kararnamesinde değişikliğe gidildi. Çoğu sektöre, 1 yıl boyunca yüzde 58 ile 50 arasında değişen oranda sigorta prim desteği sağlanıyor.

ZgotmplZ

Haber Merkezi: M. İrşad Esen

Bakanlar Kurulu, işverenlere yönelik önemli bir destek mekanizması olan iki ayrı kararname 8 Mart 2024 tarihinde yürürlüğe girmişti.

Mart 2024 - Şubat 2025 dönemini kapsayan kararnameyle, Kıbrıs Türk Sosyal Sigortalar Yasası kapsamında sigortalı olan işçilere yönelik prim desteği sağlanıyor.

Yine aynı dönemi kapsayan diğer kararnameyle ise, Sosyal Güvenlik Yasası kapsamında işverenlere yönelik prim desteği sağlanıyor. 

Kararnameyle, tarım/hayvancılık, her türlü üretim/imalat sanayi ve otel sektörü için %58, diğer sektörler için %50 oranında prim desteği, İstihdam Destek Merkezi tarafından karşılanıyor.

GENİŞLETİLDİ...

Her iki kararnamede değişiklik yapılarak hastaneler, klinikler ve veterinerler prim desteğinden yararlanacak işyerleri kapsamına alındı.

Bu sektörlerin, Haziran 2024 ayına ait primlerini en geç 19 Temmuz 2024 tarihine kadar ödeyeceği belirtildi.

KAPSAM DIŞI OLAN SEKTÖRLER

Kararname kapsamı dışında tutulan sektörler arasında marketler, eczaneler, bankalar, sigorta şirketleri, üniversiteler, prim desteği alan basın kuruluşları gibi kurumlar yer alıyor.

Prim desteği; Devlet Bütçesinden, kendi özel yasalarına göre faaliyet gösteren bağımsız kuruluşlar (Mesleki Birlikler ve Odalar Hariç) ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarında, özerk bütçelerden veya katma bütçeler ile döner sermayeli işyerlerinde, yabancı devletlere ait kamu kurum ve kuruluş niteliğindeki işyerleri, Devletin en az %10 hissesinin olduğu kuruluşlar, Devletin yönetiminde ve denetiminde olan kuruluşlar, marketler, offlicencelar, market tedarikçileri ( doğrudan üretim yapan tedarikçiler hariç), eczaneler, ecza depoları, medikalciler, benzinciler, gazcılar, bankalar, sigorta şirketleri, döviz büroları, finans şirketleri, bet ofisleri, casinolar, gece kulüpleri, kreşler, anaokulları, ilköğretim ve orta öğretim kurumları, üniversiteler, gsm operatörleri, taş ocakları, İnternet sağlayıcıları, kooperatifler ve bunlara bağlı işletmeler, ev hizmetleri ve Yerel Işgücü İstihdamının Desteklenmesi Tüzüğü uyarınca tam sosyal güvenlik desteği alan basın kuruluşları ile KKTC'de sosyal hizmet alanında faaliyet gösteren ve bu alanda KKTC Devletine hizmet veren sivil toplum kuruluşları için'' uygulanmayacak.

Kararname, bugünden itibaren yürürlüğe girdi.

SİGORTA PRİM DESTEĞİ HAKKINDA YASA GÜCÜNDE KARARNAMEYİ İNCELEMEK İÇİN TIKLAYIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar